Endonezya'dan Yatırım Zirvesi

Güneydoğu Asya'nın önde gelen ülkelerinden Endonezya'nın Yatırım Koordinasyon Kurulu (BKPM), ülkesindeki yatırım imkanlarını tanıtmak ve daha fazla yatırımcı çekmek için ünlü ekonomi gazetesi Financial Times ile tanıtım zirvesi düzenledi.

Güneydoğu Asya'nın önde gelen ülkelerinden Endonezya'nın Yatırım Koordinasyon Kurulu (BKPM), ülkesindeki yatırım imkanlarını tanıtmak ve daha fazla yatırımcı çekmek için ünlü ekonomi gazetesi Financial Times ile tanıtım zirvesi düzenledi. Endonezya'nın dönüşüm potansiyelini maksimuma çıkarma' teması ile Cakarta Ritz Carlton Otel'de yapılan zirveye pek çok ülkeden lider, hükümet yetkilisi, ulusal ve uluslararası büyük şirketlerin üst yöneticileri ve küresel yatırım firmalarının temsilcilerinden oluşan 300'ü üzerinde davetli katıldı.

Endonezya Devlet Başkan Yardımcısı Boediono tarafından açılışı yapılan zirvede Endonezya Ticaret Bakanı Gita Wirjawan, Turizm ve Yaratıcı Ekonomi Bakanı Mari Elka Pangestu, Sanayi Bakanı Mohamad Suleman Hidayat, Endonezya Yatırım Koordinasyon Kurulu Başkanı Mahendra Siregar, Maliye Bakanı Chatib Basri ve Goldman Sachs'ın eski Başekonomisti Jim O’Neil’de birer sunum yaptı. Bir gün süren programın kapanış konuşmasını ise Endonezya Ekonomi Kordinasyon Bakanı Hatta Rajasa yaptı.

Zirvede, hükümet politikaları, son ekonomik güncellemeler, üretici ve finans sektörünün önemli aktörleri için yatırım fırsatlarını en üst düzeye çıkarma, madencilik sektörü ve mevcut altyapı yatırım fırsatları ile ilgili fikir alışverişinde bulundu. Katılımcılar, BKPM temsilcileri ve hükümet yetkilileri birebir yaptıkları toplantılarda, iş ortaklıkları kurulmasının yanısıra ortak döviz anlayışı oluşturulması konusunu görüştü.

BPKM Başkanı Mahendra Siregar, zirvede yaptığı açıklamada, ''Endonezya'da ekonomik göstergeler son yıllarda devamlı olumlu gözüküyor. 2013 yılının üçüncü çeyreğinde ekonomik büyüme yüzde 5,6 olarak gerçekleşti. Üçüncü çeyrekte yatırım (Temmuz-Eylül) 100,5 trilyon rupiah (1 TL : 6 bin rupiah) olarak 2012 yılının aynı dönemine göre 22,9 oranında artmıştır.'' dedi.

Siregar, Endonezya'nın, 2013 yılının üçüncü çeyreğinde yatırım da 18,7 trilyon rupiahlık önemli bir artışı gerçekleştirdiğini ve bu miktarın 2012 yılının aynı dönemine göre 22,8 oranında arttığın söyledi. Yabancı yatırım ise 2012 yılında aynı dönemine göre 18,9 oranında arttığı da kaydedildi.

Zirveye katılan yabancı yatırımcılar Cihan'a yaptığı açıklamada, Endonezya’nın ekonomide çok güçlü bir ülke olduğunu belirterek, ‘‘Endonezya Yatırım Zirvesini düzenleyenler, yabancı yatırımcılar için güzel bir program düzenlediler. Endonezya 250 milyon nüfusu olan bir ülke. Ülkeninin yerli pazarı da çok büyük bir potansiyele sahip. Ayrıca Endonzeya yatirimcilar için hoşgörülü, güzel bir ülke. Endonezya bizim yatırım yapmak istediğimiz bir ülke çünkü büyük bir müslüman nüfusa sahip ve ekonomisi de güçlü bir ülke.’’ ifadelerini kullandı.
CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri