Endonezya, Avustralya İle İlişkilerini Dondurdu

Avustralya istihbaratının Endonezya Devlet Başkanı Susilo Bambang Yudhoyono ve eşi ile üst düzey yetkilileri dinlemeye çalıştığı iddiası, iki ülke arasında gerginliğe sebep oldu.

Avustralya istihbaratının Endonezya Devlet Başkanı Susilo Bambang Yudhoyono ve eşi ile üst düzey yetkilileri dinlemeye çalıştığı iddiası, iki ülke arasında gerginliğe sebep oldu. Devlet televizyonundan halka seslenen Yudhoyono, Avustralya ile ilişkilerin geniş ölçüde dondurulmasının kararlaştırıldığını ilan etti.

İddiaya göre Amerikan istihbaratı ile ortak çalışan Avustralyalılar Endonezya Devlet Başkanı Yudhoyono’yu ve eşi Kristiani Herawati ile birlikte 8 bakan ve diğer bazı Endonezyalı yetkililerin telefonlarını dinleme listesine aldı.

Endonezya lideri, daha önce bu konuda Avustralya'dan özür beklediklerini belirtmişti. Avustralya Başbakanı Tony Abbott ise olaydan üzüntü duyduklarını ve iddiaları araştıracaklarını ama özür dilenmesinin söz konusu olmadığını ifade etmişti.

ENDONEZYA DIŞİŞLERİ BAKANINA ÇİRKİN YAKIŞTIRMA

Dinleme krizi dolayısı ile Avustralya'dan özür bekleyen Dışişleri Bakanı Marty Natalegawa'ya Avustralyalı politikacıdan çirkin yakıştırma yapıldı. Avustalya'da Liberal parti mensubu Mark Textor, Natalegawa'ya '1970'li yıllardaki porno yıldızlarına' benzetti.

Avustralyalı politikacının ifadeleri Endonezya'da büyük tepki çekti. Başkent Cakatra'daki Artan gerginlik ortamında Avustralya Büyükelçiliği önünde protesto gösterisi düzenlenirken, birçok şehirde de Avustralya bayrakları yakıldı. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri