En Yaygın Suiistimal Türü ’şirket Varlıklarını Kötüye Kullanmak’

Şirket dedektifi Fikriye Aslan, ekonomide suiistimallerin giderek arttığını vurguladı. Aslan, en yaygın suiistimal türünü de yüzde 85 ile ’şirket varlıklarını kötüye kullanmak’ olarak açıkladı.Aslan, ayrıca yıkıcı suiistimallerle...

Şirket dedektifi Fikriye Aslan, ekonomide suiistimallerin giderek arttığını vurguladı. Aslan, en yaygın suiistimal türünü de yüzde 85 ile ’şirket varlıklarını kötüye kullanmak’ olarak açıkladı.

Aslan, ayrıca yıkıcı suiistimallerle karşı önlem almayan şirketlerin 3 sene içinde iflas edebileceği uyarısında bulundu.

SUİİSTİMALİN MALİYETİ 3,7 TRİLYON DOLAR

Suiistimal vakalarının maliyeti artıyor. Dünyada suiistimalin zararı 3,7 trilyon dolara denk geliyor. Şirketler bu nedenle her sene gelirlerinin yüzde 5’ini kaybediyor.

Uluslararası Sertifikalı Suiistimal Uzmanları Birliği’nin (ACFE) 2014’te 100 ülkede, bin 483 hile olayı ile ilgili verileri şöyle:

- Suiistimal vakalarının yüzde 19’u şirket malikleri veya yöneticileri tarafından yapılıyor. Kayıp ortalama 500 bin dolar.

- Elemanlar tarafından yapılan suiistimaller toplam vakaların yüzde 42’sine tekabül ediyor. Kayıp ortalama 75 bin dolar.

- Yöneticiler tarafından yapılan suiistimallerin oranı yüzde 36’ya denk geliyor. Kayıp ortalama 130 bin dolar.

- Şirket varlıklarını kötüye kullanmak ve zimmetine geçirmek vakaların yüzde 85’ini teşkil ediyor, en yaygın hile türü olarak görülüyor. Kayıp ortalama 130 bin dolar.

- Mali tablo hilelerinin oranı yüzde 9. Zarar ortalama bir milyon dolar.

- Yolsuzluk ve rüşvet hileleri vakaların yüzde 37’sini teşkil ediyor. Zarar ortalama 200 bin dolar.

Hile ve suiistimaller ile ilgili duyarlılığı artırma adına ACFE tarafından Uluslararası Suiistimal Farkındalık Haftası tertip ediliyor. 16-22 Kasım tarihli haftaya Fikriye Aslan’a ait Pusula Hile Denetim Danışmanlığı da katkı sunacak.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri