Web MD isimli internet sitesinde yer alan habere göre işte birçok insanda görülebilen ve hayatı olumsuz etkileyen bazı garip hastalıklar :
Beyin donması: Dondurma gibi soğuk bir şeyler üst damağınızla temas ettiğinde başınızın ön bölümündeki kan damarları şişer. Bu hızlı şişme de beynin donma hissine bağlı olarak ağrıya yol açar. Baş ağrısından kaçınmak için dondurma veya dolaptan yeni çıkardığınız soğuk yoğurt gibi yiyecekleri yavaş yavaş yemeyi deneyin.
Aşırı terleme (hiperhidroz): Aşırı terleme problemi oldukça yaygındır ve tümüyle sağlıklı insanlarda oluşur ve ruhsal durumunuzu da bozar. Terleme yüzünüzde oluşabileceği gibi avuç içlerinde, koltuk altında ve ayak tabanlarınızda da meydana gelebilir. Terlemenin tedavisinde alüminyum klorür içeren ter önleyiciler, botox enjeksiyonu, ağızdan alınan ilaçlar hatta ameliyat yer alabiliyor.
Vertigo: Odanın hareket ettiğini hissediyorsanız, yer ayağınızın altından kayıyorsa vertigo hastalığına yakalanmış olabilirsiniz. Bu duruma bazen iç kulak problemleri ya da sinir hasarı yol açabiliyor. Vertigo dakikalarca ve hatta saatlerce devam edebiliyor. Vertigoyu baş dönmesinden ayıran en önemli özellik, hareket etme hissidir. Diğer belirtiler arasında ise işitme kaybı, kulak rahatsızlığı ve olağandışı göz hareketleri bulunuyor. Hastalığın tedavisi ise sebebe bağlı olarak değişiyor.
Hıçkırık: Diyaframın kontrol edilemeyen kasılmasıdır. Çok fazla ya da çok hızlı yemek yemek, hava yutmak hıçkırığa yol açabiliyor. Hıçkırık çoğunlukla kendiliğinden kaybolur. Fakat nefesinizi tutmak, hızlı hızlı su içmek veya bir kese kağıdının içinde nefes alıp vermek gibi yöntemler de hıçkırığın kesilmesinde yardımcı olabilir.
Bademcik taşı: Bu kötü kokan parçalar rahatsız edici olmasına rağmen, genellikle zararsızdır. Bademciğin üzerindeki cebe benzer oyuklardan sarkan bu taşlar, yiyecek artıklarının ağzımızın içinde var olan mikroplarla karşılaşmasıyla ortaya çıkar. Bunlar zararsızdır, ancak ağzınızda kötü bir kokuya neden olur. Bu küçük taşları küçük bir pamuklu çubukla temizleyebilirsiniz. Ancak bunlar sizi rahatsız etmiyorsa, tedaviye gerek yoktur.
Kulakların basınçtan patlaması hissi: Uçak veya otomobil yolculuklarında kulaklarımızın açılması için esneriz. Ortam basıncındaki değişiklik yaşandığında kulak zarının içindeki ile dışındaki basıncı eşitlemek için bunu yaparız. "Patlama" hissi, basınç nedeniyle orta kulağınızı boğazınıza bağlayan tüpün açıldığı anlamına geliyor. Bu duruma yardım etmek için ağzınızı ve burnunuzu kapatıp hafifçe nefes verebilirsiniz ya da sakız çiğnemeyi ve esnemeyi deneyebilirsiniz.
Kramp, adale kasılması: Bu ani adale kasılması birkaç saniye ya da birkaç dakika sürebiliyor. Dehidrasyon, kasların aşırı kullanımı, sinir irritasyonu ve potasyum ve kalsiyum gibi belirli minerallerin vücutta az seviye bulunması bu kasılmalara yol açabiliyor. Ağrıyı hafifletmek için dolaşın ya da ayağınızı sallayın ve kası gergin tutun. Eğer kramplar geçmezse doktorunuza gidin.
Kulak kiri oluşumu: Parmaklarınızı ve pamuk çubuklarını kulak kanalınızdan uzak tutun. Kulak kiri enfeksiyonla savaşmaya yardım eder, kulaklarınızı temiz tutar ve vücudumuz kulak kirinin fazlasını doğal olarak dışarı atar. Ancak kulaklarımızı kulak pamuklarıyla ya da başka objelerle temizlemeye çalışırsak impaksiyon başlar. İmpaksiyon belirtileri arasında ağrı, kaşınma, kulak çınlaması ya da işitme kaybı bulunuyor. Doktorunuz aşırı kulak kirini kulağınızı yıkayıp dışarı atabilir.
Kara dil: Dilinizin üzerinde küçük şişlikler, pütürcükler geliştiğinde ve bunların üzerinde bakteriler yerleştiğinde ortaya çıkıyor. Kötü ağız temizliği, sigara, bazı ağız gargaraları, başınıza ya da boynunuza uygulanan radyasyon tedavisi ve bazı ilaçlar bu hastalıkta rol oynayabiliyor. Bu tür bir problemi önlemek için dişlerinizi ve dilinizi günde 2 kez fırçalayın, dil spatulası kullanın ve hastalığı kötüleştiren faktörlerden uzak durun.
Gözün tiki: Göz kapağı spazmları kararsızdır, zararsızdır ve rahatsız edicidir. Stres, yorgunluk, kafein, kuru göz ya da göz yorgunluğu gözünüzün seyremesine neden olabilir. Bunun yanı sıra Tourette sendromu gibi ciddi nörolojik hastalıklarda gözde seyremeye yol açabiliyor. Göz kapağı spazmları genellikle kendiliğinden geçer. Uzun süre geçmeyen rahatsızlıklarda doktorunuza danışabilirsiniz.
Gözlerin altında koyu renkli halkalar: Genellikle insanlar bu siyah halkalardan yaşlanmayı ya da yorgunluğu sorumlu tutarlar ve bu konuda haklılar. Uykusuzluk cildinizi solgunlaştırır, koyu renkli halkaları belirginleştirir. Aynı şekilde yaşlandıkça gözlerinizin çevresindeki deri incelir ve göz çevrenizin rengi soluklaşır. Alerjiler de koyu renkli halkalara yol açabilir. Soyaçekim de burada rol oynar.
Aşırı kıllanma: Kadınlar yüzündeki ya da vücudundaki aşırı kıllardan rahatsız olurlar, bu aşırı kıllanma genellikle zararsız olsa da utanç verici olabilir. Bu durum kadınların yaklaşık yüzde 5'ini etkiliyor. Genetik olabiliyor ya da yumurtalık kisti nedeniyle oluşabiliyor. Hastalığın tedavisi ise sebebe bağlı olarak değişiyor.
Soluk tırnaklar: Tırnak problemlerinin yaklaşık yüzde 50'si mantar enfeksiyonundan kaynaklanıyor. Yeşilimsi tırnaklar pseudomonas isimli bakteri nedeniyle oluşuyor ve antibiyotik ile kolayca tedavi edilebiliyor. Sarımsı tırnaklar mantar hastalığının belirtisidir. Tırnakların altındaki kırmızı, mor ve siyah lekeler ise yaralanmadan oluşan kan oturması olabiliyor. Tırnaklarınızdaki bu değişimler tıbbi tedaviyle ilgili olabilir ya da ciddi bir hastalığın belirtisi de olabilir.
Rosacea (Akne roze): Yüzün hassas bölümlerinde oluşan kırmızı lekelerdir. Nadir vakalarda burun kalınlaşabilir ve eğrilebilir. Bu durum genetik nedenlerden dolayı kadınlara oranla erkeklerde daha yaygındır. Bu aşamada tedavisi lazer ile diğer ışık tedavileri, dermabrazyon ve elektrokoter'dir.