En 'değerli' pasaport

Dünyanın en pahalı pasaportunu kullanan Türk halkı, 2014 yılına da pasaport zammıyla girdi. Son zamlarla birlikte 10 yıllık bir pasaportun ücreti 534 TL oldu. Birçok ülkede ise pasaport fiyatları 20-40 Euro arasında

Yeni yılda mazottan, ehliyet belgesine, Motorlu Taşıtlar Vergisi'nden, Özel İletişim Vergisine kadar bir çok kalemde zam yapıldı. Sosyal medyada ve çeşitli platformlarda ise en çok tepki, zaten dünyanın en pahalı pasaportu konumunda olan pasaportlara geldi. 2013'te 72 TL olan pasaport değerli kağıt bedeli 75 TL,10 yıllık geçerli pasaport bedeli 513 TL'den 534 TL'ye çıktı. Yıllık ödenen pasaport harcı ise 136 TL'den 131 TL'ye çıktığı açıklandı. Dünyanın en pahalı pasaportunu kullanan Türk halkı, pasaporta yapılan yeni zamlardan oldukça rahatsız. 10 yıllık bir pasaport fiyatına Balkan ülkelerinde 3-4 günlük tatil yapılabiliniyor.Yurtdışına çıkmak isteyen 4 kişilik bir aile, hiçbir ücret ödemeden önce en başından 2 bin 500 TL'yi gözden çıkarması gerekecek. Diğer ülkelerde uygulanan yüzde 50'ye varan yaş indirimi henüz Türkiye'de uygularmıyor.

10 YILLIK PASAPORT EN FAZLA 60 DOLAR

SİTA Politik Danışmanlık Genel Müdürü ve Seyahat Özgürlüğü platformu sahibi Osman Suat Çelebi, konuyla ilgili tepkisini şöyle dile getirdi: “Otomatik olarak her yıl zamlanan dünyadaki tek pasaport Türk pasaportu. Bu zam öyle bir düzeye geldi ki yurttaşların temel ve Anayasal hakkı olan seyahat özgürlüğünü elinden alacak düzeye ulaştı. Bugün dünyada ortalama 60 dolar olan 10 yıllık biyometrik pasaport ücreti, Türkiye'de 260 dolar seviyesine geldi. Bu temel problem sadece Türkiye'de yaşayan  yurttaşlarımızın  değil, gurbetçilerimizin de en çok etkilendikleri sorunların başında geliyor. Yurt dışında da birçok kişi bu ücreti veremeyecek, karşılayamayacak durumda. Zaten asgari ücretin 800 lira olduğu bir ülkede, 534 liraya bir pasaport olur mu? Devletin vermek zorunda olduğu bir kimlik belgesi değil mi bu? Seyahat özgürlüğü bir temel insan hakkı, Anayasal bir hak, bir ihtiyaç, hayatı, dünyayı kavrama, anlama, sevme aracı. Bir yandan Dünya ülkelerinin Türkiye'ye koyduğu vizeleri kaldırmaya çalışırken, Avrupa Birliği'nin haksız vize uygulamalarına eleştiri getirirken neden kendi vatandaşlarınıza adeta 'vize' koyuyorsunuz? Neden kendi yurttaşlarınıza müşteri muamelesi yapıyorsunuz? Sayın Maliye Bakan Mehmet Şimşek'e Seyahat Özgürlüğü Gönüllüleri olarak yine sormak istiyoruz: Türkiye Cumhuriyeti yurttaşlarının günahı nedir, neden en fahiş pasaport ücreti biz de, neden dünyada sadece biz yurt dışına çıkarken harç ödüyoruz, neden çocuklarımız, gençlerimiz için en ufak bir indirim yapılmıyor? ”

4 KİŞİLİK BİR AİLE 2 BİN 500 TL ÖDEYECEK

Devletin yurtdışı seyahat özgürlüğünü kusutladığını dile getiren Özçelebi, “4 kişilik bir aile yurt dışına çıkmaya karar verdiği zaman 2 bin 500 liraya yakın bir ücreti daha yol, konaklama, vize harcı gibi masrafları düşünmeden ücret ve harç olarak devlete ödemek zorunda. 'Sen ülkende otur, sakın bir yere kıpırdama' demenin bir yolu, bu fahiş ücretler. 6 aylık veya 1 yaşındaki çocuğunuz için de aynı ücreti ödüyorsunuz, 15 yaşındaki için de, üstelik dünyanın birçok ülkesinde gençler ve çocuklar için yüzde 50 oranında ücret indirimleri yapılırken. TC pasaportunun sadece bir kimlik belgesi olduğunu ve kazanç kapısı olmadığını Maliye Bakanı sayın Mehmet Şimşek'e, diğer hükümet yetkililerine 3 yıldır anlatmaya çalışıyoruz. Sayın bakan bu konuda en küçük bir açıklama yapmıyor, neden dünyanın en pahalı pasaportunu yurttaşlarımıza sattıklarını açıklamıyor, neden her yıl otomatik zam yaptıklarını söylemiyor” dedi.

MÜŞTERİ DEĞİL YURTTAŞIZ

Konuyla ilgili konuşan turizm yetkilileri de, “Dünyanın en pahalı pasaportunu hali hazırda kullanıyoruz. Bunun üstüne her yıl pasaportlara zam geliyor. Tepkilerimizi yetkililere ilettik, 15 Temmuz 2013'de Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ 'Pasaport harçları her yıl ocak ayında belirlenir. Yeni harçlar önümüzdeki ocak ayı belirlenirken bu talepleri dikkate alacağız. Pasaport zamları ya hiç olmayacak ya da az bir miktar olacak' açıklamasını yapmıştı. Yapılan yanlışı düzeltmeleri gerekirken, zam üstüne zam yapıyorlar. Oysa diğer gelişmiş veya gelişmekte olan ülkelerde bu fiyatlar ortalama 50 Euro. Bu zamlarla, anayasada belirtilen özgürlük hakları elimizden alınıyor. Türkiye gibi bir ekonomiye sahip, ülkeler yurtdışına seyahat için vatandaşları teşvik ederken, Türkiye'de bu tip zamlar son derece yanlıştır. Yurtdışına gitmek isteyen bir vatandaşın yol, konaklama ve yemek masraflarının hepsini toplasanız, pasaport  için ödenen miktara eşdeğer bir fiyat çıkacaktır. Devletin bir an önce vatandaşına müşteri gözüyle bakmaktan vazgeçmesi gerekmektedir” diye konuştu.

BERKHAN PARLAK merhabahaber.com
 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri