En büyük market zinciri iflas etti! 5 bin kişi işsiz kalacak

Türkiye ve dünya genelinde bir zamanlar çok sayıda marketi olan dev firma iflas etti. Söz konusu iflasla birlikte 5 bin kişinin işsiz kalacağı öngörülüyor.

Küresel ekonomik krizin şiddetini artırmasıyla dünya genelinde büyük sıkıntılar yaşanmaya başladı. Pandemi zamanından bu yana ticaret modeli değiştiği için firmalar zora girdi. Koronavirüs ile birlikte vatandaş yeni alışkanlıklar edindi ve bu bazı sektörleri zor durumda bıraktı. Son yollara damga vuran gelişme ise kapıya teslimat modeliyle faaliyet gösteren market uygulamaları.

Vatandaş market ihtiyacını mobil uygulama üzerinden sipariş edebiliyor. Market reyonuyla aynı fiyata hizmet veren bazı firmalar belli bir miktarın üzerindeki siparişler için teslimat ücreti bile almıyor. Durum böyle olunca piyasada eski usullere göre çalışmalarını sürdüren marketler zora girdi. Yeniliğe direnen bazı marketler iflasını duyurdu.

Bir zamanlar Türkiye'de çok sayıda şubesi bulunan dev market zinciri iflas etti. Söz konusu firmanın iflasını duyurduğu ülkede 5 bin çalışanı vardı. Türkiye'deki şubelerini 2017 yılında başka bir market zincirine satan dev kuruluşun iflası tüm sektörde büyük yankı uyandırdı.

Bahsi geçen market zincirinin ismi Real. Alman market devi Real'ın Türkiye'deki şubeleri mali kriz nedeniyle kapatılmıştı. 2017 yılında 12 büyük market mağazasını kapatan Real Türkiye piyasasından çekilme kararı almıştı. Bu kez firma faaliyet gösterdiği en büyük ülke olan Almanya'da iflasını duyurdu. Edinilen bilgiye göre Almanya'da 62 market şubesi ve 5000 çalışanı olan Real iflas etti.

Söz konusu iflastan sonra 62 market mağazasının ne olacağı merak konusuydu. Real'in düzeni kurulu şekilde olan bu market mağazalarını rakip firmalara satma girişiminde bulunduğu öğrenildi. Almanya genelinde işsiz kalan 5000 çalışana ise tazminatlarının ödenmesi bekleniyor.

Son aylarda Avrupa kıtasında görülen iflaslarda rekor artış var. Almanya en çok iflasın görüldüğü ülkelerden birisi olarak dikkat çekiyor. Ekonomi düzeninin böylesine değişmesine ise insanlar şaşırıyor. Ekonomi uzmanlarına göre büyük firmalar kemer sıkma politikasını başlatmazsa yeni iflaslar görülebilir.

Ekonomi Haberleri