En büyük değilmiş!

'Anadolu’nun en büyük spor ve kongre merkezi' olarak lanse edilen Konya Spor ve Kongre Merkezi'nin büyüklüğü tartışılmaya başlandı. Zira Ankara ve İzmir'de inşaatı devam eden merkezden daha büyük spor merkezleri bulunuyor

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın isteği ile yapımına başlanan ve 'Anadolu’nun en büyük spor ve kongre merkezi' olarak lanse edilen Konya Spor ve Kongre Merkezi'nin büyüklüğü tartışılmaya başlandı. Zira Ankara ve İzmir'de inşaatı devam eden merkezden daha büyük spor merkezleri bulunuyor

Geçen yıl Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Şeb-i Arus törenleri için geldiği Konya'da yaptığı konuşma sırasında, törenler için gerekli büyüklükte salon sıkıntısı yaşanması nedeniyle bizzat Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek'e yapımı için talimat verdiği Konya Spor ve Kongre Merkezi'nin yapımına devam ediliyor. Başbakan'ın talimatının hemen ardından yapımına başlanan ve büyük bir törenle temeli atılan merkezin projesi 'Anadolu’nun en büyük spor ve kongre merkezi' olarak lanse edilmişti. Bununla da yetinmeyen Konya Büyükşehir Belediyesi şehrin bir çok noktasındaki billboardlara astığı afişlerle 'Anadolu’nun en büyük Spor ve Kongre Merkezi yükseliyor' sloganını kullanmıştı.

BÜYÜKLÜĞÜ TARTIŞILIYOR

Ancak Konya Büyükşehir Belediyesi'nin kullandığı slogan gerçekleri yansıtmıyor. Şeb-i Arus törenlerine yetiştirilmeye çalışılan Konya Spor ve Kongre Merkezi Anadolu'nun en büyük tesisi olma özelliğini taşımıyor. Anadolu'da 10 bin kişilik olacağı duyurulan merkezden daha büyük Spor Salonları bulunuyor. Ankara Spor Salonu ve İzmir Halkapınar Spor Salonu 10 bin kişilik olacağı duyurulan merkezden daha büyük kapasiteye sahip. Ankara Arena Spor Salonu'nun kapasitesi 10 bin 500 kişilik olmasına rağmen VİP, loca ve portatif tribünler de eklendiğinde 13 bin kapasiteye kadar çıkıyor. Kapasitesi 10 bin olarak belirlenen ancak yapılan ek bölümlerle kapasitesi 11 bin kişiye kadar çıkarılan İzmir Halkapınar Spor Salonu da Konya Spor ve Kongre merkezinden daha büyük kapasiteye sahip.

BÜYÜKLÜKTEN KASIT NE?

Büyükşehir Belediyesi tarafından “Konya Kongre ve Spor Merkezi 23 bin 584 metrekaresi kapalı, toplam 83 bin metrekarelik bir alanda inşa ediliyor. Merkez, 10 bin kişilik kapasitesi ve 800 araçlık otoparkı ile Anadolu’nun en büyük Kongre ve Spor Merkezlerinden biri olma özelliğine sahip” cümlesi ile nitelendirilen merkezin en büyük olarak belirlenmesinde hangi özelliğinin kıstas olarak belirlendiği bilinmiyor. Doğru olan noktalar şunlar:

1- Eğer merkez sadece kongre merkezi olarak nitelendirilseydi 'Anadolu'nun en büyük' ibaresi doğru olarak kabul edilecekti. Zira Anadolu'nun hiç bir şehrinde 10 Bin kişilik bir kongre merkezi bulunmuyor. Ancak cümleye “Spor merkezi' ibaresi de eklenince slogan yanlışlanmış oluyor.

2- Stat ve salonların büyüklük ölçütü kapasitesidir. 'Dünya'nın en büyük spor salonu' ya da 'Dünya'nın en büyük stadı' denildiğinde ilk akla gelen ölçüt tesisin ne kadar insan alabildiği olur. Ancak Büyükşehir Belediyesi büyüklük olarak 83 bin metrekarelik bir alana yapılıyor olmasını kastediyorsa yine sloganları doğru oluyor. Ancak böyle bir durumunda literatürde geçerliliği yok.

BÜYÜKŞEHİR CEVAP VERMEDİ

Konu ile ilgili açıklama almak için başvurduğumuz Konya Büyükşenir Belediyesi bugüne kadar konu ile ilgili herhangi bir açıklama yapmadı. Belediye yetkilileri ısrarla cevaplanması isteği ile sorduğumuz 'Anadolu'nun en büyük spor ve kongre merkezi sloganını kullanırken 'büyük' ölçütü için hangi özelliği baz alıyorsunuz' ve 'Anadolu'da yapımı devam eden merkezden daha büyük spor salonları var bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz' gibi sorulara cevap vermekten kaçındı.

ANKARA ARENA SPOR SALONU

Türkiye'de yapılan 2010 Dünya Basketbol Şampiyonası için inşa edilen Ankara Arena Spor Salonu 55 bin m²'lik bir alan üzerine kurulu ve toplam 13 bin seyirci kapasitesine sahip. Ankara Arena tamamlandıktan sonra ilk olarak 9. Efes Cup ve 2010 Dünya Basketbol Şampiyonası'nda boy göstermiştir.

İZMİR HALKAPINAR SPOR SALONU

 

İzmir'in Halkapınar semtinde bulunan çok amaçlı spor salonu. Basketbol başta olmak üzere salon sporlarında kullanılan salon, 23. Üniversite Yaz Oyunları için inşa edildi. İlk olarak10 bin kişilik yapılan salon daha sonra yapılan tribün eklemeleriyle 11 bine kadar çıkarıldı

KONYA KONGRE VE SPOR MERKEZİ

23 bin 584 metrekaresi kapalı, toplam 83 bin metrekarelik bir alanda inşa ediliyor. Merkez 10 bin kişilik kapasiteye sahip. Şeb-i Arus törenlerine ev sahipliği yapması ve Selçuk Üniversite'nin basketbol maçlarını burada oynaması öngörülüyor.

YUNUS ALTINBEYAZ

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (6)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Konya Spor Haberleri