En başarılı Selçuklu

Doç. Dr. Kadir Canöz ve Doç. Dr. Ömer Bakan, yaptıkları araştırmada öğrencilere belediyelerden memnunluk düzeylerini sordu. En başarılı belediye Selçuklu Belediyesi çıkarken, 455 öğrenciden sadece 8'i Karatay Belediyesi'ni başarılı buluyor

Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Kadir Canöz ve Doç. Dr. Ömer Bakan yerel seçimler düzeyinde üniversite öğrencilerinin oy verirken adaylara yönelik tutumlarını analiz etti. Öğrencilerin belediyelerden ne derece memnun oldukları sorusunda çıkan sonuçta ise öğrenciler tarafından en başarılı belediye Selçuklu Belediyesi olarak ortaya çıktı. Selçuklu Belediyesi'ni sırayla Büyükşehir Belediyesi, Meram Belediyesi ve Karatay Belediyesi takip etti. Öğrencilerin yüzde 1,8'i Karatay Belediyesi'ni başarılı olarak değerlendirdi. Araştırmada kadın seçmenlerin oy verirken en dikkat ettikleri husus parti liderinin karizması olarak ortaya çıktı. Erkek seçmenler ise yerel seçimlerdeki oy kriterlerinin başında Proje, Gündem ve Hizmet faktörü geliyor. Üniversiteli seçmenler yerel seçimlerde verdikleri oylarda belirleyici faktörlerin başında altyapı çalışmaları geliyor. Altyapı çalışmalarından sonra trafik düzenlemesi geliyor. Üniversiteli seçmenlerin büyük bir çoğunluğu adaylardan kampanya için afişler bastırmasını, seçim büroları açması ile parti logosunun ve isminin adaylar tarafından sık sık kullanılmasını bekliyor.

EN BAŞARILI BELEDİYE SELÇUKLU BELEDİYESİ

Araştırma sonuçlarına göre en başarılı belediye Selçuklu Belediyesi. 455 öğrenciye yöneltilen 'En Başarılı Gördüğünüz Belediye Hangisi' sorusunda yüzde 48,8'lik oranla Selçuklu Belediyesi birinci sırada. Selçuklu Belediyesi'nden sonra yüzde 20,0'lik oranla Büyükşehir Belediyesi geliyor. Büyükşehir Belediyesi'ni yüzde 8,8'lik oranla Meram Belediyesi ve son olarak yüzde 1,8'lik oranla Karatay Belediyesi takip ediyor. Sonuçlara göre 455 üniversite öğrencisinden sadece 8'i Karatay Belediyesi'ni başarılı olarak görüyor. Öğrencilere sorulan belediyelerden memnunluk düzeyleri sonuçlarında ise Selçuklu Belediyesi'nden memnun olanların oranları diğer belediyelere oranla daha yüksek. Prof. Dr. Kadir Canöz araştırma ile ilgili yazdığı makalede, "Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi'ne kayıtlı 501 öğrenci ile ön inceleme  yapılmasının ardından 455 öğrenci üzerinde araştırma yapılmıştır. Elde ettiğimiz sonuçların önümüzdeki yerel seçimlerde belediye başkan adaylarını ışık tutacağını düşünüyoruz" diye konuştu.

KADINLAR LİDERDE KARİZMA ARIYOR

Üniversiteli seçmenler üzerinde yapılan araştırmada dikkat çeken sonuçlar arasında, kadın seçmenlerin özellikle parti ve parti lideri faktörünün verilen oylarda belirleyici bir madde olarak ortaya çıkması bulunuyor. Araştırma hakkında bilgi veren Doç. Dr.Canöz, "Araştırmamızda denk olarak üniversite öğrencilerimiz kullanılmıştır. Araştırmada 3 temel soruya cevap aradık. Üniversiteli seçmenler nezdinde Konya’daki en başarılı belediye hangisidir? Üniversiteli seçmenlerin yerel seçimlerde oy kullanırken dikkate aldıkları en önemli faktörler nelerdir? Yerel seçimler için oy kullanılırken dikkate alınan faktörler cinsiyete göre değişiklik gösterir mi, soruları 455 üniversite öğrencisine soruldu ve özellikle siyasiler tarafından dikkat çeken sonuçlar ortaya çıktı. Kesinlikle şunu gördük ki, demografik özellikler oy vermede belirleyici bir unsur olarak görülüyor. Mesela, erkek seçmenler oy verirken adayların projelerini ön plana koyarken, kadın seçmenler oy verirken parti ve parti liderini birinci sıraya koyuyor" ifadelerini kullandı.

SİYASİLERE YOL HARİTASI OLACAKTIR

Araştırma sonuçlarının yerel seçimlerde siyasilerin yol haritasını belirlemesinde belirleyici bir unsur olarak görüleceğini kaydeden Canöz, şöyle konuştu: "Kendi gelecekleriyle ilgili kararların alınmasında söz sahibi olacak yöneticileri seçmek için oy kullanan seçmenler, farklı kriterleri göz önünde bulundurarak bu eylemi gerçekleştirmektedirler. Kimisi partiyi, kimisi lideri, kimisi kampanyayı, kimisi de proje ve gündem konularını dikkate almaktadırlar. Özellikle, eğitimli seçmenlerin yerel seçimlerde, bunlardan hangilerini daha fazla önemsediklerini, dolayısıyla oy vermede dikkate aldıklarını bilmek hem siyasi partilere hem de siyasi adaylara ve kampanyacılara büyük kolaylıklar sağlamaktadır. Üniversiteli seçmenler yerel seçimler için oy kullanırken birinciye “Proje, Gündem ve Hizmet Faktörü”, ikinciye “Kampanya Faktörü”, üçüncüye de “Parti, Lider Faktörü” nü dikkate almaktadırlar. Yani seçmenlerin ilgisini çekmek, oylarını alabilmek için aday ve partilerin kampanyalarında en fazla; şehrin alt yapı çalışmalarına, trafik düzenlemelerine önem verdiklerini; vatandaşın istek ve şikâyetlerinden haberdar olduklarını belirtmeleri gerekmektedir. Ayrıca seçim kampanyası için afişler bastırmaları, seçim büroları açmaları, TV programlarına katılmaları, partinin logosunu, partinin ismini ve partinin kurumsal renklerini kullanmaları da gerekmektedir. Parti ve lider faktörü, oy kullanan kadınlar tarafından daha fazla dikkate alınmaktadır. Yani, seçmenlerin cinsiyetleri, oy kullanılırken bazı faktörlerin önemsenmesinde belirleyici olmaktadır."

BERKHAN PARLAK merhabahaber.com

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (3)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri