Emniyetten sanal alemde 24 saat siber devriye

Günümüzde dolandırıcılar, geleneksel yöntemlerin yanı sıra sahte e-postalar ve mesajlarla kişisel bilgileri çalmaya yönelik "oltalama" saldırıları düzenliyor.

Günümüzde dolandırıcılar, geleneksel yöntemlerin yanı sıra sahte e-postalar ve mesajlarla kişisel bilgileri çalmaya yönelik "oltalama" saldırıları düzenliyor, sahte alışveriş siteleri kuruyor ve yapay zeka kullanarak sahte ses ve görüntülerle kişileri kandırıyor.

Emniyet Genel Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı Soruşturma Şube Müdürü Erden Şahin, yeni nesil suçlarla ilgili tespitlerini ve bununla mücadeleye yönelik çalışmaları anlattı. Şahin, 81 ilde siber suçlarla mücadele şube müdürlükleri bulunduğunu söyledi.

YAPAY ZEKA ALET EDİLİYOR

Şahin, Kovid-19 salgınının yaşandığı dönemde internetin daha yoğun kullanıldığını belirterek, internet kullanımının yoğunlaşmasının siber suçların artmasına da neden olduğunu söyledi.

Yapay zekanın dolandırıcılığa da alet edildiğine dikkati çeken Şahin, “Konuşmaları tamamen manipüle ederek yerine kendi istedikleri metni koyuyorlar, videoya yerleştiriyorlar. Sanki o kişi konuşuyormuş gibi karşı tarafa duyuruluyor. O şahıs eğer güven veren bir insansa, buna aldanıyor vatandaşlar ve o mecraya para gönderiyor ya da onların istediği bilgileri aktarabiliyor." ifadelerini kullandı.

Vatandaşların ilgi alanlarına göre karşılarına çıkan sponsorlu reklamlara dikkat etmesi gerektiğini vurgulayan Şahin, son dönemde rastladıkları bir vakaya ilişkin şunları kaydetti:

"Sıklıkla rastladığımız bir durumu anlatalım, öncelikle şüpheliler 8 bin lira yatırmanızı istiyor ve bir hafta sonunda 26 bin lira kazanacağınızı vadediyor. Başta parayı gönderiyorsunuz, birkaç gün içerisinde size 50 dolar değerinde bir parayı iade ediyorlar ve böylece sizin güveninizi kazanıyorlar. Daha sonra yatırımınızın karşılığında 10-20 hatta 50 kat kazanacağınızı söylüyorlar. Daha çok para verdiğinizde size bir ekran hazırlıyorlar. Bu ekranda vatandaş yaptığı yatırımları görüyor, çok güzel kazandığını düşünüyor parayı geri çekmek istediklerinde ise kimseye ulaşamıyor. Sadece yatırdıkları paralar şüphelerinin eline geçmiş oluyor."

KİŞİSEL BİLGİLERİN GİZLENMESİ ÖNEMLİ

Sosyal medya hesaplarında kişisel bilgilerin gizlenmesinin önemine işaret eden Şahin, vatandaşların internet ortamında bir mağduriyet yaşadığında en yakın kolluk birimine, siber suçlar birimine veya Cumhuriyet başsavcılıklarına başvurmaları gerektiğini söyledi.

AA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri