Emniyet Teşkilatı Mensuplarının Yüzde 91'i Taltif İle Ödüllendirildi

Emniyet Teşkilatı mensuplarına, başarıya olan katkılarına göre verilen maaş taltiflerinin dağıtımında adil davranılmadığı iddialarına İçişleri Bakanlığı tarafından verilen cevapta "Emniyet Genel Müdürlüğü'nde görevli personelin...

Emniyet Teşkilatı mensuplarına, başarıya olan katkılarına göre verilen maaş taltiflerinin dağıtımında adil davranılmadığı iddialarına İçişleri Bakanlığı tarafından verilen cevapta "Emniyet Genel Müdürlüğü'nde görevli personelin yüzde 91'i maaş taltifi ile ödüllendirilmiştir." denildi.

    Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 'Bazı polislere usulsüz taltif verildiği' iddiasıyla yürüttüğü soruşturma, dikkatleri Emniyet Teşkilatı'ndaki taltif sistemine çevirdi. CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal'ın emniyet personeline yapılan taltif ödemelerine ilişkin verdiği yazılı soru önergesini dönemin İçişleri Bakanı Muammer Güler cevapladı. 11 Nisan 2013 tarihinde verilen cevapta Güler, 3201 sayılı Emniyet Teşkilat Kanununun 86. maddesine istinaden başarılı görülen emniyet teşkilatı personelinin taltifle ödüllendirildiğini söyledi. Taltiflerin il, birim, görev ünvanı ve rütbe odaklı olmayıp personelin başarıya olan katkısına göre değerlendirilerek verildiğini anlatan Güler, "2008-2012 yılları arasında toplam 684 bin 676 personel maaş taltifi ile ödüllendirilmiştir. Taltifler, en az 2 en fazla 24 maaş olarak verilmekte olup, söz konusu tarih aralığında Emniyet Genel Müdürlüğü'nde görevli personelin (işçi ve sözleşmeli personel hariç) yüzde 91'i maaş taltifi ile ödüllendirmiştir." dedi.

    EMNİYET TEŞKİLATI'NDA TALTİF SİSTEMİ NASIL İŞLİYOR?

    Emniyet Teşkilatı'nda emsallerine göre başarı gösteren personele taltif verilmesi 3201 sayılı Emniyet Teşkilatı Kanunu'nun 86'ıncı maddesi ve Devlet Memurları Kanunu'nun 122'nci maddesine göre yapılıyor. Emniyet Teşkilatı Kanunu'nun 86'ıncı maddesinde; "Emniyet örgütü mensupları, 1475 sayılı Nakdi Tazminat Kanunu hükümlerinden başka aşağıdaki durumlarda:

A) Ülkenin güvenlik ve esenliği, Devletin çıkarları ve kişilerin can, ırz ve mallarını korumada yüksek hizmetleri görülenler, fiilen almakta oldukları aylık tutarlarının iki katından beş katına kadar;

B) Olağanüstü durumlarda yaşamını ortaya koyarak büyük yararlıklar gösterenler, fiilen almakta oldukları aylık tutarlarının altı katından 24 katına kadar, para verilerek ödüllendirilir." deniyor.

1980 yılında Emniyet Teşkilatı kanununda yapılan bir değişiklikle üstün başarı gösteren personelin teşvik edilmesine yönelik taltif verilmesi uygulaması yapılmaya başlandı. Bu uygulama 1980 yılından beri yapılıyor.

Emniyet Teşkilatı'nda yapılan çalışmalar birçok ön hazırlığı ve farklı birimlerin bir arada uyum içerisinde çalışmalarını gerektiriyor. Bu yüzden taltif edilecek ya da ödüllendirilecek personelin belirlenmesinde yapılan çalışmaların, "Operasyon öncesi süreçte hazırlık sürecinde yapılan çalışmalar, Operasyonu koordine çalışmaları, Operasyonun gerçekleştirme sürecinde yapılan çalışmalar, Operasyona destek çalışmaları, Operasyon sonrası dosyanın tamamlanması ve devamında yapılacak operasyonlarla çalışmalar" bir bütün olarak ele alınıyor.

Polisiye operasyon ve projeli çalışmalar çoğu zaman doğası gereği aylar süren uzun süreçlere yayıldığı için ödüllendirilecek personelin belirlenmesinde operasyon esnasında görev almayan ancak operasyona ve çalışmalara katkısı olan bütün personel birlikte değerlendiriliyor.

Devlet memurları ortalama 40 saat gündüz çalışırken rutin görev yapan Emniyet Teşkilatı personeli 65 saat gece ve gündüz çalışıyor. Bu operasyonel birimlerde birimlerin yoğunluğuna göre iki katına kadar çıkabiliyor. Taltif görev yapan personeli ödüllendirmek ve motive etmek için kullandıkları bir yöntem oldu.

    TEKLİFLERİ OLUŞTURULAN KOMİSYON İNCELİYOR

    Taltif tekliflerinde; ödüllendirilecek hizmeti yerine getiren birim tarafından açıklayıcı bilgilerle, ayrıntılı olarak özel ve somut anlatımla 'Taltif Teklif Dosyası' hazırlanıyor. Hazırlanan dosyalar İl Emniyet Müdürlükleri, Daire Başkanlıkları, Kriminal Polis Laboratuvar Müdürlükleri, Eğitim-Öğretim birimleri ve Polis Moral Eğitim Merkezleri bünyesinde bir 2. Sınıf Emniyet Müdürü başkanlığında yoksa il/birim Müdürünün uygun göreceği bir Şube Müdürünün başkanlığında personel işlemlerini yürüten şube müdürü ile İl/Birim Müdürünün uygun göreceği en az 2 Şube Müdürü, Şube Müdürü yoksa daha alt rütbeli personelden oluşacak en az 4 üyeli Taltif Ön Komisyonu tarafından gerekli incelemeden geçiriliyor. Bu süreçlerin her birisinde personelin başarılı olmaması, başarılı olmasına rağmen ödüllendirmeyi gerektirecek boyutta olmaması veya ödenek miktarının yetersiz olması durumunda bazı personel taltif listelerinden çıkarılıyor.

Emniyet Teşkilatı'nda taltif alan personel bir birim yada kısımla sınırlı değil. 1980'li yıllarda sadece operasyonu bizzat yapan personel ödüllendirilirken 2000'li yıllar sonrası bu genişletildi. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri