Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz tarafından açıklanan yeni sisteme göre, öğrenciler adreslerine en yakın 5 okulu tercih edebilecek. Öğrencilerin tercih başvurusundaki önceliğini belirttiği türe göre sırasıyla ikamet ettiği; cadde, sokak, bulvar, ikamet ettiği mahalle, ikamet ettiği köy, ikamet ettiği bucak, ikamet ettiği ilçe ve tercih başvurusu sırasında seçeceği alternatif 3 ilçe geneline bakılarak yerleştirme işlemi yapılacak. Yılmaz, bu şekilde öğrencilerin yüzde 90’ının sınava girmeden bir okula yerleştirileceğini açıkladı. Nitelikli okullara gitmek isteyen öğrenciler ise haziran ayında merkezi sınava girecek. Yeni sistem birçok tartışmayı da beraberinde getirdi. Öğrenci ve velilerin düzeni bozuldu. Veliler, çocuklarını daha güzel bir liseye göndermek için oturduğu evi değiştirme kararı aldı. Özellikle Fen Liselerinin bulunduğu mahalleler, velilerin öncelikli tercihi arasında yer alıyor. Talep fazla olduğu için Meram, Karatay ve Selçuklu Fen Lisesi yakınlarındaki evlerin kiraları da artıyor. Sosyal medya üzerinden emlakçılar, “Çocuğunuzun geleceği için Fen Lisesine yakın ev” ilanlarını vermeye başladı.
NİTELİKLİ OKUL TANIMLAMASI SKANDAL
Bazı okulların "nitelikli" diye tanımlamasının ayrıştırıcı bir ifade olduğunu belirten Türk Eğitim-Sen Konya 1 Nolu Şube Başkanı Tanfer Ata, “Ülke olarak milli birlik ve beraberliğimizi güçlendirmeye çalıştığımız şu günlerde eğitimde böyle bir sistemin getirilmesi büyük yanlış. Okulların nitelikli-niteliksiz olarak ayrılmasıyla öğrenciler ayrıştırmaya gidiliyor. Yarın bir gün nitelikli okulun öğretmenleri niteliksiz okulun öğretmenleri tartışmaları da başlar. Vatandaşlarımızı eğitim sistemi üzerenden ayrıştırmaya iten bu sistemi kınıyoruz. ‘Nitelikli okul’ listesine dâhil olmayan okulların öğrencileri ve öğretmenlerinin üzerinde yaratacağı olumsuz etkilerin ne kadar yoğun olacağı açıktır. Her öğrencinin kendi ilgi ve becerisi doğrultusunda hangi alanda okuyacağını kendisinin belirleyeceği bir eğitim sistemi oluşturmayı hedeflemeden atılacak her adım, eğitimde yaşanan kaosu derinleştirmekten başka bir işe yaramayacaktır” ifadelerini kullandı.
ÖZEL OKULLARA YÖNLENDİRME VAR
Okullarda yer kalmaması durumunda öğrencilerin özel okullara yönlendireceğini aktaran Ata, şunlara söyledi: “Açıklamada öğrencilerin 5 tercih yapacağı söylendi fakat bu tercihlerin neye göre yapılacağına dair bir ifade yer almadı. Veliler tercih yapmak için adres değişikliğine gidecek ya da sahte adres beyanında bulunmak zorunda kalacak. Mahalli okulların sayısı da yetersiz kalırsa öğrenciler nerelere yerleştirilecek? İşte burada özel okullara yönlendirme var. Mahalle okulları yetersiz kaldığında bu sorun özel okullarla aşılmaya çalışılacak. Fiyatları 13-25 bin lira arasında özel okullara da her öğrenci çocuğunu gönderemeyecek.” Yeni sınav sisteminin soru kısmında da önemli sıkıntılar olduğunu aktaran Ata, “Yapılan açıklamada 60 sınavın 60 soru üzerinden yapılacağı söylendi ama bu yeterli değil. 6,7 ve 8.inci sınıfın müfredatını 60 soruda soramazlar” diye konuştu.
EMLAK SEKTÖRÜNÜ DE ETKİLEDİ
TEOG yerine öğrencilerin adrese göre yerleştirileceği sistemi kiralık ve satılık ev ilanlarına da etki etti. İlanlarda “Fen lisesi yakını”, “Sosyal bilimler lisesi karşısı” ibareleri yer almaya başladı. Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’ın, liselere geçişte TEOG yerine gelen “mahalle okuluna dönüşü” öngören yeni sistem açıklaması üzerine kiralık ve satılık ev ilanlarında da değişiklik yaşandı. Daha önce evin bulunduğu semt ya da oda sayısının öne çıktığı kiralık ve satılık ev ilanları artık “Fen lisesi yakınında”, “Sosyal bilimler lisesi karşısında” şeklinde değiştirildi. Yeni sisteme göre, öğrencilerin yüzde 92’si oluşturulacak eğitim bölgelerinde adreslerine göre 5 tercihlerinden birine yerleştirilecek, yüzde 8’i ise ‘nitelikli’ 600 liseye sınavla girecek. Yaklaşık 1.1 milyon öğrencinin adrese dayalı yerleştirmeye göre liselere yerleştirileceğinin açıklanması üzerine emlakçılar ve ev sahipleri, kiralık ve satılık ev ilanlarında “sisteme uygun” güncelleme yaptı. İlan başlıklarındaki, oda sayısı, toplu taşımaya yakınlık, dairenin yaşı, bulunduğu semt gibi seçenekler yerini okul isimlerine bıraktı. İlanlar arasında, “Çocuğunuzun geleceği için fen lisesine yakın sahibinden kiralık” ifadesine yer veren oldu.
AŞIRI YÜKLENME OLAMAZ
Adrese dayalı sistemin gelmesinin emlak sektöründe de değişikliklere neden olacağını belirten emlakçı Ali Gürel da, vatandaşların adrese dayalı yeni sistemin açıklanmasıyla tercihlerini bu yönde kullanacağını belirtti. Bu yönelim sınırlı sayıda olabileceğini aktaran Gürel, “Bu yönelim sınırlı sayıda olabilir. Aşırı yüklenme olamaz. Milli Eğitim Bakanlığı’nın bu konuda ciddi önlemler alması gerekiyor” diye konuştu. Çocuğu olan ailelerin iyi okullara yakın evleri tercih ettiğini kaydeden Gürel şöyle konuştu: “Bu saatten sonra okul önemli bir tercih olacaktır. Çünkü gelen müşteri bilinçli geliyor. Bu anlamda emlak sektöründe ciddi bir hareketlilik etkin olabilir. Kiraların da eğitim bölgelerinde artması beklenen bir durum.”
ALİ İBİLEME merhabahaber.com