Emine Altuntaş: Engelli Bireylerin Sorunlarını Daha Çok Konuşmalıyız... 

Siyasi partilerin Konya’daki il Başkan Yardımcıları; fikirlerini, siyasi görüşlerini, şehrin sorunlarını ve çözüm önerilerini Merhaba Gazetesi “Siyasetin Nabzı” sayfaları için kaleme aldı.

İYİ Parti Konya İl Başkan Yardımcısı Emine Altuntaş

Engelli Bireylerin Sorunlarını Daha Çok Konuşmalıyız... 

Hepimizin bildiği ve takip ettiği gibi ülkemizin önemli sorunlarından biri engelli (dezavantajlı ) vatandaşlarımızın karşılaştığı sorunları çoğunlukla görmezden geliyor, maalesef  empati yapamıyoruz.

Nedense dezavantajlı bireylerin hiç evden çıkmasını istemiyor ya da desteklemiyoruz. Eğer ki dezavantajlı birey veya ailesi veya çevresi bilinçli ise dışarı çıkartabiliyoruz; çevresindeki aktivitelere katılmak için destek ve imkân buluyor halkın arasına katılıyor, çok özel farkındalıklar yaratıyor,  ben buradayım diyebiliyor.

Ya bu imkânları elde edemeyenler?

*  Evden dışarı çıkmak için tekerlekli sandalyesi olmayanlar,

*Dışarı çıkınca vakit geçirecek çok kapsamlı bir kompleks bulamayanlar

*Onları dışarı çıkartacak bir yakını olmayanlar,

*Dışarı çıkınca destek ve yardım gören değil, acıyan gözlerin bakışına hedef olanlar, 

*Şehir planının büyük kısmında erişim engeli ile karşılaşanlar,

*Dışarı çıktığında çevresindeki fiziki şartların istediği yere gitmesine engel olarak karşısında bulanlar,

*Toplu ulaşım araç sürücülerinin büyük kısmından gerekli desteği göremeyenler, 

*Dezavantajlılar diye nerdeyse yaşama haklarının olmadığını düşünen hastalıklı beyinlerin saçmalıklarına maruz kalanlar,

*Çok zeki ve becerikli olup bu becerilerini geliştirmek için gerekli takım/donanım, okul imkânı olmayanlar, 

* 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun unda  ve 4857 sayılı İş Yasası'na tabi olarak 50 kişi ve üzerinde işçi çalıştıran özel işyerlerinde   kotanın  % 3 gibi çok komik bir oranda olması sebebiyle  yeterli  istihdam edilemediklerinden dolayı çalışamayanlar

*Meslek sahibi olup evde çalışmak için yeterli destek görmeyenler,

*Kendi işini kurmak isteyip Devlet desteğinin yetersiz olmasından dolayı kendine sıra gelmeyenler,

*Engellilere verilen sağlık kurulu raporlarında ölçme ve değerlendirme kriterlerindeki değişiklik  yüzünden  engelli olmaktan çıkarılıp , maaşları kesilip, ehliyetleri iptal edilip, engellilere verilen hak ve hizmetlerden mahrum bırakılmış olanlar lar lar lar…….

Engellilere yönelik önyargı ve hastalıklı bakışın değiştirilmesi, yukarıda bahsettiğim sorunların çözüme kavuşması ile mümkün olacaktır.

Yerel yönetimlerin yetki alanına giren büfe, dükkân,  otopark ve pazar tezgâhı gibi çalışma alanlarını işletme konusunda işsiz engelli bireylerin yararlanabilmesi sağlanmalıdır.

Geçmişte verilen raporların geçerlilik süreleri, kanun ile güvence altına alınmasına rağmen engelliler yeniden rapor almaya zorlanmıştır. Hak kaybına uğrayan engellilerin hakları iade edilmelidir.

Engelli bireylerin işe girdikten sonra Çalışma ekipmanları ve erişilebilirlik gibi alanlardaki ihtiyaçlarının giderilmesi sağlanmalıdır.

Kayıtlardaki engelli sayısı, engellilik oranları, engelli gruplarının yüzdelik oranları, istihdamdaki payları, eğitim durumları gibi pek çok istatistiki veriler eski ve yetersizdir. Bu konu acilen gündeme getirilip çözüm bulmalıdır. 

Engellilere yönelik doğru politikaların sağlanabilmesi önemli bir konudur Hükümet ivedilikle önemli konuyu gündemine almalı  gerekli çalışmaların yapılmasını sağlamalıdır.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri