Eminağaoğlu, Uyap’ın Hysk'ya Devri İçin Dava Açtı

Yargıçlar Sendikası Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi’nin (UYAP) Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’na (HSYK) devri için Danıştay’a dava açtı. UYAP programının yasaya aykırı biçimde kurgulandığını...

Yargıçlar Sendikası Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi’nin (UYAP) Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’na (HSYK) devri için Danıştay’a dava açtı.

UYAP programının yasaya aykırı biçimde kurgulandığını ileri süren Eminağaoğlu, cumhuriyet savcılarının işlemlerinin başsavcı tarafından UYAP’ta onaylanmayınca işlemin tamamlanmamış sayıldığını, bu yolla savcıların başsavcıların vesayeti altında tutulduğunu belirtti. UYAP’ın bu yönü ile savcılar ile başsavcılar arasında hiyerarşik boyut oluşturduğunu vurgulayan Eminağaoğlu, "Soruşturmalara Başsavcının müdahale etmesinin alt yapısını oluşturmuştur. Başsavcının müdahalesi ise, soruşturmaların etkin biçimde ve etki altında kalınmadan gerçekleştirilmesine engel olmaktadır." dedi.

"BAŞSAVCI KENDİSİ DÜŞÜNDÜĞÜ İŞLEMİ YAPMA YERİNE, İLGİLİ SAVCIYA İADE ETMİŞ"

Yazılı açıklamasında 17 Aralık soruşturmasında yapılan işleme değinen Eminağaoğlu, "Kamuoyuna 17 Aralık soruşturması adıyla yansıyan olayda da, cumhuriyet savcısı tarafından yapılan işlem, UYAP’ta başsavcı tarafından onaylanmamış, Başsavcı bu evrakı alıp kendisi düşündüğü işlemi yapma yerine, ilgili savcıya iade etmiş, bu yolla adeta vesayet altında tutulan ilk işlemi yapan savcı da kararını değiştirerek, ilk kararından farklı olarak bir kovuşturmaya yer olmadığı kararına imza atmış ve bu karar Başsavcı tarafından UYAP üzerinden onaylanarak işlem tamamlanmıştır. Yeterli kanıt elde edilemediği gerekçesi ile UYAP''taki hukuk dışı kurgudan da yararlanılarak verilen kararda, zamanaşımı dolmamasına rağmen, kanıt toplama yoluna devam edilmemiş, kovuşturmaya yer olmadığı kararı ile soruşturma sonuçlandırmıştır. Her ne kadar yeni kanıt elde edildiğinde tekrar soruşturmanın ele alınması olanaklı ise de, bu kovuşturmaya yer olmadığı kararı ile CMY'nın 137 nci maddesi gereğince telekomünikasyona dayalı tüm kanıtlar imha edileceğinden, bu kanıtlar yok edilmekle, gerek bu dosyanın gerekse bu hukuk dışı yolla TBMM'deki dosyanın içi de boşaltılmıştır." ifadelerini kullandı.

Eminağaoğlu açıklamasını şöyle tamamladı: "Bu gibi hukuk dışı işlemlerin sürmesi karşısında, Yargıçlar Sendikası olarak, savcılara özgürlük diyerek, hem UYAP'taki bu hukuk dışı uygulamanın iptali ile Başsavcılara UYAP üzerinden tanınan bu yetkinin kaldırılması, hem de UYAP'ın işleminin HSYK'ya devri amacıyla Danıştay'a dava açılmıştır."

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri