Emeklinin gözü bugün Bakanlar Kurulu'nda

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, 2 milyon 743 bin SSK emeklisinin merakla beklediği İntibak Yasası'nın bugün Bakanlar Kurulu'nda görüşüleceğini açıkladı
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ile birlikte Bursa'da Zaman Bürosu'nu ziyaret eden Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, emeklilerin uzun zamandır bekledikleri İntibak Yasa Tasarısı'nın bugün Bakanlar Kurulu'nda görüşülerek TBMM'ye sevk edileceğini söyledi. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla 61. hükümet kurulur kurulmaz konuyla ilgili çalışmaların başladığını anlatan Bakan Çelik, bir maddelik kapsamlı bir düzenlemeyi içeren İntibak Yasası'ndaki amacın; emeklilerin özellikle SSK emeklileri arasında ücret dengesizliğini, eşitsizliğini ortadan kaldırmak olduğunu kaydetti.

Bakan Çelik, tasarıyla ilgili şu bilgileri verdi: "2000 yılı öncesinde emekliliğe ayrılan 2 milyon 743 bin emeklinin aynı şartlarda ve aynı pirim gün sayısı, eşit pirim ödemelerine rağmen farklı zamanda emekli olmalarından dolayı ücretlerinde farklılıklar söz konusuydu. Bu durumun mutlaka düzeltilmesi isteniyordu. Hükümetimiz bunu gerçekleştiriyor şimdi. Yasa, yaklaşık 2 milyon 743 binden yüzde 70-76 arası, SSK emeklisini maddi olarak ilgilendiren, onlara katkı oluşturacak bir düzenlemeyi içermektedir. Bu düzenlemede emekli maaşlarında 250 TL'ye kadar artış olabilecek. İnşallah 2000 yıl öncesinde eşitsizliği bu düzenlemeyle gidermiş olacağız. 2000 yılından önce gelişme hızından, ülkenin kalkınma hızından emeklilere bir yansıma olmuyordu. 2000'den sonraki düzenlemelerde ülkenin kalkınma ve gelişme hızından bir pay alıyordu. Bunu dikkate alarak sistemi bunun üzerine bina ettik ve gelişme hızından emeklilere belli oranda pay vererek geçmişteki adaletsizliği gidermiş olduk. Bu düzenleme hayata geçmiş olacak. Tüm emeklilerimiz için şimdiden hayırlı olmasını diliyorum. Ayrıntılı şekilde Bakanlar Kurulu'nda görüştükten sonra son şeklini alacak."

BU BİR ZAM DEĞİL, EŞİTSİZLİĞİN ORTADAN KALDIRILMASIDIR

Düzenlemenin 'zam' olarak algılanmamasını isteyen Bakan Faruk Çelik, yasanın geçmişte haksızlığa uğrayanların haklarının iadesini kapsayan bir çalışma olduğunu ifade etti. Bakan Çelik şunları kaydetti: "Bu bir zam değil, zam olarak algılamamak gerekiyor. Kim geçmiş dönemde bir haksızlığa uğramışsa adaletsizliğe uğramışsa sistem değişikliğinden dolayı, onun hakkını veren bir düzenlemedir. Kimin kaç pirim günü var, primini hangi düzeyde ödemiş, o mukayese yapılacak. Maaşlarda bir bakarsanız 100 TL, 50 TL'lik artış olabilir. Ama o mukayeselerde, dosya bazlı mukayeselerde çıkan bir durumdur."

İSTİSMARLARI ÖNLEYECEĞİZ

Yeni yıl itibarıyla 9 milyon 300 bin yeşil kartlı vatandaşın da SGK bünyesine girerek Genel Sağlık Sigortası kapsamına alındığını hatırlatan Bakan Çelik, 74 milyonun da Genel Sağlık Sigortası şemsiyesi altına gireceğini dile getirdi. Yeşil kartlı vatandaşların yeni düzenlemeyle sağlıktan aynı şekilde yararlanacaklarını belirten Çelik, mağduriyet yaşanmaması için gerekli düzenlemeleri yaptıklarına işaret etti. Bakan Çelik, "Bütün bunlara rağmen sosyal güvenlik sistemi çerçevesinde istismarlar varsa bu istismarları ortadan kaldırmaya yönelik çalışmalarımızı yoğunlaştıracağız. Madem SGK bünyesinde tüm vatandaşlarımız Genel Sağlık Sigortası altına girdiler, tüm vatandaşlarımızın sağlıktan hak ettikleri hizmetleri alabilmesi için istismarların önüne geçilmesi gerekiyor. Bunları yaygın ve sürekli bir sağlık hizmetine dönüşmesi için ilaç alımında da sağlık hizmetinde de yeşil kartta da istismarlar çok çok aza indirilecek." şeklinde konuştu.

SAĞLIK HARCAMASI 62,5 MİLYAR TL'Yİ BULDU

Sağlık harcamalarının her yıl artarak devam ettiğine işaret eden Bakan Çelik, bakanlığı bünyesinde 2002'de 10 milyar TL civarında olan sağlık harcamalarının 2011 yılı sonu itibariyle 45 milyar liraya çıktığını kaydetti. Harcamalarda dört kat artış yaşandığına dikkat çeken Çelik, 2002'de 5.2 milyar TL olan ilaç harcamalarının da 2011 yılı sonu itibariyle 16 milyar liraya çıktığının altını çizdi. Sağlık Bakanlığı rakamlarıyla birlikte toplam sağlık harcamalarının 62,5 milyar liraya ulaştığını belirten Çelik şöyle devam etti: "Bu önemli bir bütçedir. Bunu vatandaşımızın için yapıyoruz. Harcamalar neden artıyor? Sağlık hizmetlerine erişim kolaylaştı. Sağlık hizmetine ulaşmak isteyen vatandaş aile hekimiyle birinci, ikinci ve üçüncü basamak sağlık hizmetlerine kolaylıkla ulaşabiliyor. İlaca da erişim kolaylaştı. 20 binin üzerindeki eczaneden ilaç elde edebiliyor. Bu tablo sağlıktaki tablo giderlerimizi artırıyor. Bir taraftan da istismarların önüne geçmemiz gerekiyor."

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri