Emeklilik yaşı yükseliyor! İşte detaylar

Türkiye'de emeklilik sistemine ilişkin bir değişiklik daha yapılıyor. Buna göre yaşın yükselmesi bekleniyor.

Emeklilik için gün sayanları da ilgilendirecek olan birkaç düzenlemenin bir araya toplanacağı yeni yasaya ilişkin ayrıntılar ortaya çıkmaya başladı. Söz konusu yasayla ilgili konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise, önemli bir mesaj verdi. İşte yeni emeklilik sistemine ilişkin tüm ayrıntılar…

YAŞ KONUSUNDA BİR DEĞİŞİKLİK OLABİLİR

Uzunca süredir konuşulan emeklilik sisteminin yenilenmesine ilişkin talep, çalışanlardan gelmiş ve iktidarın bu konuyla ilgili herhangi bir adım atmayacağı geçtiğimiz güne kadar netleşmemişti. Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti dönüşü vermiş olduğu mesaj, emeklilik sistemine ilişkin birtakım çalışmaların yapıldığını akla getirdi. Henüz netlik olmayan bu çalışma kapsamında kulislere yansıyan ilk değişiklik, yaş konusu oldu. İddialara göre, kadınlarda 58, erkeklerde 60 olan emeklilik yaşının sabitlenmesi ve hem kadınlarda hem de erkeklerde 60 olması bekleniyor.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN, İŞARET ETTİ

Geçtiğimiz günlerde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin 50. yılı için törenlere katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, tören dönüşünde açıklama yapmış ve emekli sistemine yönelik sorulan sorulara yanıt vermişti. Gazetecilere yeni dönemde emeklilik sistemiyle ilgili düzenlemelerin yapılabileceğini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, herhangi bir detay vermemekle birlikte Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na işaret etmişti.

STAJYER VE ÇIRAKLIK DÖNEMİYLE İLGİLİ BİR GELİŞME

Yeni yasada prime göre maaştan, taban maaş uygulamasının kaldırılmasına kadar birçok gelişmenin yaşanabileceği henüz iddia eken, konuyla ilgili herhangi bir açıklama yapmamış olan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na çağrı stajyer ve çıraklık dönemlerini saydırmak isteyen emeklilerden geldi. Çalışma dönemi kapsamına alınmayan staj ve çıraklığın kapsama alınmasını isteyen emekli adayları, bu dönemlerin Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından ‘iş’ dönemi olarak kabul edildiğini emsal gösteriyor. Zira TÜİK, işsizlik oranını verirken staj yapan veya çırak olarak çalışan kişileri işsizlik hesaplamasına katmıyor.

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (2)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Ekonomi Haberleri