Emekliliği Soyguna Çeviren Sektörün Önüne Geçeceğiz

Çalışma Bakanlığı Müsteşarı Fatih Acar ve tüm genel müdürler, Köln’de Türk STK temsilcileri ve vatandaşları dinledi.

Çalışma Bakanlığı Müsteşarı Fatih Acar ve tüm genel müdürler, Köln’de Türk STK temsilcileri ve vatandaşları dinledi. Emeklilik işlemleri ile ilgili olarak vatandaşın gereksiz yere binlerce Euro’yu bulan miktarda parasını alan bir sektörün oluştuğu yönündeki şikayetler üzerine Acar, bakanlık ve Yargıtay düzeyinde çalışmalar başlatacaklarını kaydetti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşarı Fatih Acar, yurtdışından borçlanma yoluyla emekliliği istismar ederek sömürüye dönüştüren sektörün önüne geçeceklerini söyledi. Köln’de genel müdürlerle birlikte Türk sivil toplum kuruluşu (STK) temsilcileri ve vatandaşların piyasada 'emeklilik danışma merkezi' adı altında bir sektör oluştuğu yönündeki yakınmalarını dinleyen Acar, insanların bu şekilde dolandırılmasının kabul edilemez olduğunu belirtti.

Acar, "Bunlar çok can sıkıcı. Bu soygunun önüne geçeceğiz. Bilgi broşürleri hazırlayalım, STK’lar dağıtsın." dedi. Bu şekilde vatandaştan binlerce Euro kazanıldığını dile getiren STK temsilcileri ise, "Bakanlık Mavi Kartlıları emekli etmiyor ama birçoğu mahkeme yoluyla bu hakkı alıyor. Sektör oluşmasının baş faktörü bu." diyerek şikayetlerini müsteşara bildirdi.

STK temsilcileri, Mavi Kart’la Türkiye’de ikametgah belgesi gerektiren hiç bir işlemin yapılmadığını da aktardı. Toplantıya katılan Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürü Cevdet Ceylan da "3201 sayılı kanunda borçlanılacak süreler ve borçlanma esnasında Türk vatandaşı olma şartı var. Kurum böyle uyguluyor, fakat mahkemede çoğunlukla aleyhte sonuçlanıyor." dedi.

Bakanlık talimatıyla çalışma başlattıklarını dile getiren Ceylan, çalışmanın kısa süre içinde neticeleneceğini ifade etti. Vatandaşlardan emeklilik danışma merkezlerine itibar etmemelerini isteyen Ceylan şöyle konuştu: "Dolandırılan çok. Emekli olma imkanı olmayan vatandaşlarımız ‘3 bin, 5 bin Euro verip dolandırıldık’ diye bize geliyor. Zaten olacak bir iş için para verenler var. Mavi Kartlı ve ilk işe başlangıçla ilgili davaların takibiyle ilgili bir şey diyemem."

TÜRKİYE DIŞINDAKİ TÜRKLER İÇİN TELEFON HATTI

Toplantıdan sonra Zaman’a konuşan Müsteşar Acar, istismarları en kısa sürede çözme sözü verdi. Acar, "Durumu suiistimal ederek vatandaşımızdan gereksiz yere para alan sektöre dur demek bizim görevimiz." dedi. Türkiye’ye döner dönmez bakanlık ve Yargıtay boyutu ile ilgili gerekli tüm çalışmaları yapacaklarını açıklayan müsteşar şöyle dedi: "Alo 170 şu an da hizmet veriyor ama orada ayrı bir bölüm açarak yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızın bir telefonla tüm sorunlarıyla ilgili bilgi alabilecekleri bir hattı devreye koyacağız. Vatandaşlarımız gereksiz yere oralara para vermesin. Bizim müşavirlerimiz, ataşelerimiz ve onların yardımcıları var. Sağlıklı bilgiyi oradan alsınlar. Almanya ağırlıklı olarak 25 ayrı yerde daha müşavirlik ve ataşelik alma izni aldık, yerinde hizmet vereceğiz."

TÜRKLER ARASINDAKİ İŞSİZLİĞE KARŞI STK’LARLA BİRLİKTE EYLEM PLANI

Müsteşar Acar, toplantıda Almanya’daki Türkler arasındaki işsizlik oranlarının yüksek olmasıyla ilgili açıklamalarda da bulundu. Almanya’da işsizlik yüzde 6.6 iken Türklerde yüzde 25 olmasının çok yüksek olduğunu söyleyen Acar, STK’larla bir eylem planı hazırlayabileceklerini kaydetti.

Dış İlişkiler ve Yurtdışı İşçi Hizmetleri Genel Müdürü Naim Gürkan Keskin vatandaşın yanlış beyanlarının ortaya çıktığını ve bunun büyük mağduriyete neden olduğu hatırlatmasında bulundu. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri