‘emeklilerin Çalışma Hayatına Dahil Olmasında Yasal Sıkıntı Yok’

Sosyal güvenlik uzmanı Özgür Kaya, emeklilerin çalışma hayatına dahil olmalarında yasal bir sıkıntı olmadığını belirtti.

Sosyal güvenlik uzmanı Özgür Kaya, emeklilerin çalışma hayatına dahil olmalarında yasal bir sıkıntı olmadığını belirtti.


Emeklilik sonrası çalışmaya devam eden yüz binler Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) başlattığı prim hamlesiyle kendilerini borç içerisinde buldu. Sosyal güvenlik sistemine göre emekli olan biri çalışmaya devam ederse prim ödemek durumunda. Bu nedenle primini ödemediği belirlenen yüz binlerce emekli için yüklü miktarda borç çıkarıldı. Ayrıca maaşlarına haciz konuldu. Tahsilat için maaştan dörtte bir oranında kesinti uygulanıyor.

Moral FM’de Selahaddin Kocaaslan’ın Sabah Gündemi programına konuk olan sosyal güvenlik uzmanı Özgür Kaya, “Emekli olduktan sonra bir yerde ücretli olarak çalışmaya başlayanlar için herhangi bir sorun yok. Emeklilerin tekrar çalışma hayatına dahil olmaları durumunda herhangi bir yasal bir sıkıntı söz konusu değil.” dedi. Konunun basında yanlış yansıtıldığını vurgulayan Kaya, “Bunu ‘emekli olduktan sonra çalışanlara haciz şoku’ şeklinde anlamak doğru değil. Emekli olduktan sonra ticari faaliyette bulunanların sosyal güvenlik primi ödemediklerinden dolayı böyle bir durumla karşı karşıya kalındı.” ifadelerini kullandı. Kaya, şöyle devam etti:

“Diyelim biri, Emekli Sandığı, Bağ-Kur ya da SGK’dan emekli olduktan sonra ticari bir faaliyet yürütüyor. Bunların muhakak SGK’ya prim ödemesi gerekiyor. Şu durumda prim ödenmeyenler için yapılan bir uygulama var. Ödemeyeneler için gerekenler yapılıyor. SGK, primini yatırmayanların ticari faaliyetinin başladığı tarihten itibaren şu döneme dek geçen süreye dair maaşlardan kesinti yapıyor.”

Özgür Kaya, vergi mükellefi emeklilerin kendi primini ödemesi gerektiğini; bunun da maaşlardan kesilen yüzde 15 oranla olabileceğini dile getirdi. Türkiye’de yaklaşık bir buçuk milyon emekli olduğunu açıklayan Kaya, bu sayıdan sadece yüz bininin prim ödediğini de sözlerine ekledi.
CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri