Emekli polisler destek bekliyor

Polisler yıllarca çok zor şartlar altında canı pahasına çalıştıktan sonra, yorgun ve yıpranmış şekilde emekli oluyorlar.
 Emekli olduktan sonra ise en büyük sorun ekonomik ve psikolojik olarak yıpranmaları oluyor. Özellikle çok sayıda emekli polis, stresli ve bol mesaili bir işte çalıştıkları için psikolojik olarak sosyal hayata motive olama da sorunlar yaşıyor. Bu yüzden başkasının yanında çalışmaktan çok ya kendi işini kuruyor ya da polis mesleğine yakın olan özel güvenlik, dedektiflik gibi işlerde çalışıyor.


Türkiye Polis Emeklileri Sosyal Yardımlaşma Derneği Konya Şubesi Başkanı Recep Oğuz, Emekli olduktan sonra en büyük sorunlarının emekli maaşlarının düşük olması nedeniyle geçim sıkıntısının oluşturduğunu söyledi.
EMEKLİ MAAŞLARIMIZ YETMİYOR
Özellikle çalışırken maaşlarına göre alışveriş yapan, kredi alan polislerin emekli olduktan sonra maaşlarının yarı yarıya düşmesiyle çok zor durumda kaldığını belirten Oğuz, “Bu yüzden çok sayıda emekli polis çocuklarının eğitimi yönünden sıkıntı yaşıyor. Bazı emekli polis arkadaşlarımızın çocukları üniversite okuduğu için onların masrafları da sıkıntı yaratıyor. Onun için emekli maaşlarımızın arttırılmasını istiyoruz. Tatil bile yapamıyoruz. Balıkesir Erdek’te polis emeklileri için çok cazip fiyatlarla bir kampımız olduğu halde ekonomik olarak gidemiyoruz. Sorunlarımız noktasında yetkililerden yardım bekliyoruz” dedi. Aynı zamanda 3 yıldır maaşlarına 100 TL ek gelir parasının aktarıldığına değinen Oğuz, bu ek gelirinde 200 TL’ye çıkarılmasını, belediye toplu taşıma araçlarında çalışırken olduğu gibi ücretsiz binmek ve polis emeklilerinin eğitim gören çocuklarına burs verilmesini istediklerini söyledi. Oğuz, meslek hayatında çalışma güçlüğü nedeniyle sağlık sorunları gerek çalışırken gerekse emekli olduktan sonra artmaktadır. Yine ortalama polislerde iş zorluğunun nedeniyle ömür yaşanının 55 olması gibi sorunlarla boğuşan polis emeklisine ücretsiz hastane tedavisinin sağlanması gerektiğine de işaret etti. Polislerin yıllarca çok zor şartlar altında canı pahasına çalıştıktan sonra, yorgun ve yıpranmış şekilde kaderlerine terk edildiklerini belirten Oguz, şu açıklamayı yaptı: “Polis mesleğine ilk adım attığımızdan bu yana, gece gündüz demeden, canı pahasına, çok zor şartlarda görev yaptık. Milletimize, uzun yıllar hizmet ettikten sonra kaderine terk edilen yorgun ve ekonomik bunalıma giren emeklisine hak vererek, her yılbaşında veya kuruluş yıldönümlerinde, sorunlarımızın çözümü ve özlük haklarımızın iyileştirilmesi hususunda devletin en yetkili büyükleri tarafından verilen beyanların bir an önce gerçekleştirilmesini istiyoruz” dedi.
İŞ BULMAKTA ZORLUK ÇEKİYORUZ
Emekli olduktan sonra iş bulma noktasında sıkıntı çektiklerini dile getiren Oğuz şunları kaydetti: “Emekli olduktan sonra iş bulmakta sıkıntı çekiyoruz. Çünkü polislerin çok stresli ve bol mesaili bir işte çalıştıkları için emekli olduktan sonra çalıştıkları kurumlarda bir işçi gibi davranamıyorlar. Aynı zamanda sivil hayatta çalışırken işimize motive olamıyoruz. Bunun nedeni de polis olarak iş hayatındayken genellikle toplumun sağlıklı kesiminden ziyade,  hastalıklı kesimiyle uğraştığımız için sosyal hayata emekli olduktan sonra motive olamıyoruz.
Her şeye şüpheyle bakıyoruz. Buda bize çalıştığımız yerlerde motive olmamızı engelliyor” dedi. Polislerin emekli olduktan sonra daha çok kendi mesleklerine yönelik işleri seçtiklerine işaret eden Oğuz,  “Polis arkadaşlarımız emekli olduktan sonra sosyal hayatta psikolojik olarak zorluk çekiyorlar. İş yerindeki çalışan insanlarla motivasyon yönünden zorluk çekiyorlar. Bu nedenle polisler emekli olduktan sonra kendi mesleklerine uygun başta, dedektiflik, özel güvenlik, trafik hocalığı olmak üzere emlakçılık, taksicilik gibi işlerde uğraşıyor. Özel güvenlik yapmalarının bir nedeni de özel güvenlik eğitimine girmeden sertifika alabiliyorlar. Özellikle meslekte 5 yılı dolduran bir polis emekli olduğu zaman rahat bir şekilde hiçbir eğitimden geçmeden bu sertifikayı alabilmesidir” diye konuştu.
BİZİ EN ÇOK ÜZEN ARKADAŞLARIMIZIN İLGİSİZLİĞİ
Kendilerini emekli olduktan sonra en çok üzen olayın mesai arkadaşlarının kendileriyle ilgilenmemesi olduğunu dile getiren Oğuz şöyle konuştu: “Bizi en çok üzen olaylardan biride emekli olduktan sonra mesai arkadaşlarımızın bizimle ilgilenmemesi ve uyum sağlayamamaları. Sonuçta ister emekli ister çalışan olalım polis olarak sorunlarımızı beraberce çözmemiz lazım. Çünkü bir gün görevdeki arkadaşımızda emekli olacak. O zaman onun sorunlarını yine biz çözeceğiz. Onun için biz çalışan arkadaşlardan saygı, ilgi ve alaka beklerken bunu çoğu zaman göremiyoruz. Emniyet Genel Müdürlüğünden sürekli yazı gelir. Emekli polislere ilgi ve alaka gösterilmesi noktasında fakat çoğu kez bu yazılara bile aldırış edilmiyor. O yüzden bizi en çok yıkan şey çalışan arkadaşlarımızın bize emekli olduktan sonra sırtını dönmesidir” dedi.
PSİKOLOJİK DESTEK SAĞLANSIN
İşin stresinden dolayı çoğu arkadaşlarının yaş hattını beklemeden emekli olduğunu anlatan Oğuz, “Polis arkadaşlarımızın çoğu yaş hattını beklemeden 40 yaşlarına geldiğinde emekli oluyor. Çünkü mesleğin aşırı stresli olması, yorucu olması ve uzun bir mesai sonunda istediği parayı da alamaması nedeniyle emekliliği seçiyor. Bu yüzden polis arkadaşımız çoğu mesleğin zorluğuna dayanamayıp emekli olduktan sonra bu sefer hem ekonomik hem de sosyal çöküntü yaşıyor. Bu kadar sterli bir işten ayrıldıktan sonra psikolojik sorunlar yaşıyor. Üstüne birde emekli maaşının da az olmasıyla borçlar birikince intihar ediyor. Zaten emekli polislerde intihar vakalarında ilk sırada yer alıyor” diye konuştu. Oğuz, polislerin sosyal hayatta psikolojik olarak zorluk çekmemesi için gerek çalışırken gerekse emekli olduktan sonra toplum içinde rahat bir uyum sağlayabilmek, sivil çalışma şartlarına alışabilmek amacıyla emniyet bünyesinde haftada 1 saat de olsa psikolojik danışmanlık kursların verilmesi gerektiğini vurguladı. Oğuz sözlerine şöyle devam etti: “Aynı zamanda biz toplumun çöpçüsüyüz. Nasıl ki belediye vatandaşların artıklarını çöplerini topluyor. Bizde toplumun sağlıklı kesiminden ziyade toplumun hastalıklı kesimini topluyoruz. Tabi bu işlemleri yaşarken bazen arkadaşlarım yaralanıyor, şehit oluyor, küfür yiyor yani psikoloji bozuluyor. Normal insan gibi olamıyor ve topluma adapte olamıyor. Bu yüzden bu eğitimlerin verilmesi şart”
HASAN AYHAN

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (3)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Merhaba Şehir Haberleri