“Şüphesiz, biz Kur’ân’ı Kadir gecesinde indirdik. Kadir gecesinin ne olduğunu sen bilir misin? Kadir gecesi, bin aydan daha hayırlıdır. Melekler ve Cebrâil o gecede, Rablerinin izniyle her türlü iş için iner de iner. O gece, tan yerinin ağarmasına kadar bir esenliktir.” (Kadîr, 97/1-5.)
Gönle huzur, ruha şifa bereket mevsimi Ramazan... Her şeyin bir sonu olduğu gibi sen de veda etmektesin artık. Bizleri bir hüzün kaplasa da cehennemden azat olmuş bir şekilde Bayrama kavuşacak olmanın ümidi ile teselli bulmaktayız.
***
Ve diğer bir müjde ise Resûl-i Ekrem (s.a.s)’in buyurduğu “Kim inanarak ve sevabını Allah’tan umarak Kadir gecesini ihyâ ederse geçmiş günahları affolunur.” (Buhârî, Fadlu Leyleti'l-Kadr, 3.) buyurmuş olduğu Kur’an-ın kendisinde indirildiği ve gerçek manasıyla o gece idrak edilirse kendisinin bin aydan daha hayırlı olduğu bir geceye doğru yaklaşmaktayız. Bu gece vesilesi ile Kur’an’a sımsıkı sarılalım. Bizim kurtuluşumuza vesile olacak Kur’an’ı rehber edinelim. Okuyup geçmekten öte bize hangi mesajlar veriliyor bunu anlamaya ve hayatımıza nakşetmeye gayret gösterelim. Kur’an’ın gönle şifa olduğunu unutmayalım. Kadir gecesi vesilesi ile ömrümüzü bereketlendirmeye, her gecenin kadir olduğu bilinciyle gecemizin ve gündüzümüzün kıymetini bilip bu şekilde bir hayat nizamını şiar edinmeye gayret gösterelim.
***
Bereketli bir mevsimdeyiz demiştik ya. Gerçekten de kendisinde bir çok manevi bereketi barındıran Ramazan Ayı bizlere bir çok hasleti öğretti. Sabrı, yardımlaşmayı, tefekkürü, tevekkülü ve daha bir çok güzel ahlaki erdemi özümsemiş olduk. Bu kutlu misafir bizlere veda etmek üzere hazırlanmakta. Ama önemli olan biz gerçek manasıyla ev sahipliğimizi yapabildik mi? En güzel şekilde bu kutlu misafiri ağırlayabildik mi? Ben bilemiyorum ya siz?
Ramazan geldi, gidiyor ve günler gelip geçmekte yarın için hazırlığımız var mı? Yüce Rabbimiz Haşr Suresi 19. Ayet-i Kerime de bu gerçeği bizlere hatırlatmakta ve bizleri uyarmaktadır : “Ey iman edenler! Allah’a itaatsizlikten sakının. Herkes yarın için ne hazırladığına baksın.”
***
Ramazan Ayının son on günü özellikle her günün Kadir Gecesi olabileceği anlayışı ile ibadetle ve taatle değerlendirilmelidir. Bir Hadis-i Şerifte: “ inanarak ve mükâfatını Allah’tan bekleyerek Kadir gecesini ihyâ edenlerin geçmiş günahlarının affedileceği müjdelenmiştir (Buhârî, “Fażlu leyleti’l-Ḳadr”, 1; Müslim, “Ṣalâtü’l-müsâfirîn”, 175-176). Peygamber Efendimiz (s) Ramazan Ayının son on günü dünyevi işlerden uzaklaşır, itikafa çekilir ibadet ve tefekkürle vaktini değerlendirirdi.
Güzel şeylerin kıymeti elden çıkınca anlaşılırmış derler ye hani, bizler ise elimizde iken kadrini ve kıymetini bilelim. “Elveda Ya Şehri Ramazan” dediğimiz bu günlerin feyiz ve bereketinden istifade edelim. Birbirimize dua edelim. Bir imtihandan geçtiğimiz şu günlerde hastalıklardan kurtulmamız ve tekrar selamete çıkmamız için dua edelim.
Selam, dua ve muhabbetlerimle...