Konya Büyükşehir Belediyesi’nin Kasım 2012 den itibaren uygulamaya sunduğu el kart ile
1 er aylık sürelerde sınırsız biniş imkânı sağlayan sistem, el karttaki ön ödeme avantajı ile sağlanan avantajı ortadan kaldırdığı için yeni tartışmaları da beraberinde getirdi.
Yeni uygulama belediyenin söylediği gibi bir indirim ve avantaj mı getiriyor, yoksa özellikle dar gelirli aileler ve öğrenciler ile sanayi çalışanlarına amiyane tabirle yeni bir bindirim yani ilave parasal yük mü getiriyor?
Uygulamadaki gerçekler hiçte belediyenin ifade ettiği gibi değildir.
Belediyenin konu ile ilgili açıklamaları bundan önceki birçok açıklama ve beyanları gibi gerçekleri ifade etmekten ve hakikatleri tam olarak ortaya koymaktan uzak olduğu kadar, kafa karıştırıcı ifadeler de içermektedir.
Çünkü yeni uygulama günde 4’ün üzerinde toplu ulaşım aracını kullanan vatandaşlara avantaj getirirken, açıklamaların aksine daha az kullananlara ise dezavantaj getirmektedir.
Bunun nedeni belediyenin daha önce el kartlarına 60.00 TL ye kadar dolum yapan vatandaşlara belli oranlarda sağladığı ilave TL leri yani diğer deyişle bonusları sessiz sedasız uygulamadan kaldırmasıdır.
Yüklenen parasal miktarların yeni uygulama ile birer aylık sürelerle sınırlanmış olması ile de uygulamada belediyenin ifade ettiği gibi yüzde 50 gibi bir büyük indirim yapılmış değildir.
Vatandaşların tepkisini çeken yeni uygulama ile toplu ulaşım araçlarını günde 4 ve daha fazla kullananlar için avantaj getirdiği ifade edilirken günde 2 kez veya daha az kullananlar için nasıl büyük bir avantaj sağladığı konusu açıklığa kavuşturulmamıştır.
Hatta ısrarla açıklamaktan kaçınılmıştır.
Basına da yansıdığı kadarıyla yeni uygulamaya konulan sistemle ilgili olarak öğrencilerin 50 TL, sivillerin ise 75 TL karşılığı bir ay boyunca toplu ulaşım araçlarını sınırsız kullanabileceği ifade edilirken, eski sistem ile yeni uygulamaya konulan sistem karşılaştırıldığında gerçek şu şekilde ortaya çıkmaktadır.
Daha önce 1 aylık biniş için bir defada el kartına 60 TL yükleyen bir vatandaş, sağlanan ek bonuslarla 1 binişi 1,04 TL’ye, bir öğrenci ise 74 Kuruş’a mal edebiliyorken, şimdi yeni sistemden faydalanmak isteyen bir sivil, 1,20 TL, bir öğrenci ise 85 Kr karşılığında toplu ulaşım araçlarına binebilmektedir.
Hal böyle olunca da vatandaşlar şimdiki sistemde el kartına ne kadar para yüklerse yüklesin 1 binişi 1,20 TL olmaktadır ki bir ayda günde 2 defa toplu taşım araçlarını kullanan kişiler için 1,20 x 2 x 22 = 52,80 TL.lik bir ödeme söz konusu olmakta ve el karta yapılan aylık yüklemeler bir sonraki aya devir de yapılamadığı için de farklı bir ifade ile ayda 7,04 TL daha fazla ücret ödemiş olmaktadırlar.
Aynı hesaplama şekli ile öğrenciler de şu anki uygulama ile 4,84 TL daha fazla ücret ödemiş olacaklardır. Daha farklı bir ifade ile öğrenciler bir defa da 60 TL yükleme yaptıklarında neredeyse 2 ay süre ile toplu taşıma araçlarından istifade edebilmekte iken, şimdi 50 TL karşılığında ancak 1 ay istifade edebileceklerdir.
Şubat ayında bir yanlış uygulama başlatarak Açık Öğretim öğrencilerinin indirimli el kartlarını iptal edip zamlı tarife uygulaması başlatınca oluşan tepkiler üzerine geri adım atmak zorunda kalan belediyeye has partili gençlerin Akp ye katıldıktan sonra sesleri çıkmadığına göre, bu defa itiraz edecek partili de kalmadı galiba.
Bütün gelişmiş ülkelerin şehirlerindeki hizmetler için ön ödeme yapanlar çeşitli indirim ve ekstralar ile özendirilip ödüllendirilirken, Konya da tersine uygulamaları hayata geçirmek de belediyelerin diğer birçok gariplikleri gibi bir ortak akıl örneği olsa gerektir.