Elitaş: Türkiye Üç Sistemden Birini Seçmek Zorunda

AK Parti Grup Başkanvekili ve Kayseri Milletvekili Mustafa Elitaş, 10 Ağustos'ta halkın seçeceği cumhurbaşkanı ile ilgili zorunlu bir tercih yapacağını söyledi.

AK Parti Grup Başkanvekili ve Kayseri Milletvekili Mustafa Elitaş, 10 Ağustos'ta halkın seçeceği cumhurbaşkanı ile ilgili zorunlu bir tercih yapacağını söyledi. Dayatmalar sonucunda referandumla birlikte yapılan anayasa değişikliği sonucu halkın cumhurbaşkanını seçeceğini ifade eden Elitaş, “Bundan sonraki süreçte açıkça söylüyorum, Türkiye’nin ya başkanlık sistemini ya şu anki mevcut anayasa sürecinde yarı başkanlık sistemini ya da partili cumhurbaşkanı sistemini seçme zorunluğu ortaya çıkıyor.” dedi.

Kayseri Ekonomisi Sempozyumu programına katılan AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, burada yaptığı konuşmada cumhurbaşkanlığı seçimi ile ilgili açıklamalarda bulundu. 17 Aralık rüşvet ve yolsuzluk operasyonunu 'ülkenin huzurunu bozmak isteyenler' olarak nitelendiren Elitaş, milletin 30 Mart seçimlerinde buna karşı istikrar için oy verdiğini söyledi.
“Ağustos ayında yapacağımız cumhurbaşkanlığı seçimlerinde millet ilk kez kendi başkanını seçecek” diyen Mustafa Elitaş, şöyle devam etti: “Bundan önce 367 krizi yaşandı. Gurur duyduğumuz ve Kayserimizin başını dik tutan 11. Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül’ün seçim sürecinde bizlerin yaşadığı ıstırabı, sıkıntıları biliyoruz. 358 milletvekilinin evet oyunu almasına rağmen seçilemeyen bir cumhurbaşkanının 2007 tarihinde bu millet ona karşı yapılan haksızlığı gördü ve partisini 341 milletvekili ile Meclis'e geri gönderdi. 367 garabetinin sonucunda çıkan kriz neticesinde bu millet, 'Anayasa değişikliği ile siz Meclis'te cumhurbaşkanı seçtirmiyorsunuz' diye derin, gizli iradeye referandumda cevabını verdi. Vatandaş 'cumhurbaşkanını ben seçmek istiyorum' dedi ve ilk örneğini 10 Ağustos'ta gerçekleştireceğiz.”

Mustafa Elitaş, 10 Ağustos tarihinde yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimi ile ilgili değerlendirmesinde ise 3 aynı alternatiften birisinin seçilmesinin zorunluluğunu göstererek, şunları söyledi: “Bundan sonraki süreçte açıkça söylüyorum. Yapılan işin sonucunda Türkiye’nin ya başkanlık sistemini ya şu anki mevcut anayasa sürecinde yarı başkanlık sistemini ya da partili cumhurbaşkanı sistemini seçme zorunluğu ortaya çıkıyor. Halkın iradesi ile büyük bir oyla seçilecek cumhurbaşkanının mevcut anayasanın kendisine verdiği yetkiler doğrultusunda, Bakanlar Kurulu'nu atama yetkisi var. Eğer halkın seçtiği cumhurbaşkanı, başbakan olarak görevlendirdiği kişinin oluşturacağı Bakanlar Kurulu'nu beğenmediği takdirde, kişilerin yerine başka kişileri Bakanlar Kurulu üyesi yaptırma yetkisi var. Başbakanın 'Hayır ben bunu yapmıyorum' dediğinde 45 gün sonra cumhurbaşkanının seçime götürme yetkisi var. Böyle olağanüstü yetkilerle donatılmış, ama kağıt üzerinde yetkisi üzerinde olmayan fiilen yarı başkanlık sistemine Ağustos 2014 tarihinde geçeceğimiz sistemin de artık hukuki eksiklikleri giderilmelidir. Bu ne zaman olur. 24’üncü parlamenter dönemde olur. 3 siyasi parti başkanı bu üç sistemden birini seçecek. Bugünün şartlarından hangisi iyi olur onu tespit edecek. Eğer 24’üncü parlamenter dönemde yapılmazsa, 2015 yılında oluşacak 25’inci parlamenter dönemde yani meclisinde bu yapılır. Bu millet neyi gösteriyorsa onu o dönemki meclis yapacaktır.” CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri