Elektrikte kayıp kaçakla mücadeleye SCADA ve MASS imzası

Merkezi Denetleme Kontrol ve Veri Toplama Sistemi (SCADA) ile Türkiye'nin enerji kullanımını optimize etmeyi hedefleyen Milli Akıllı Sayaç Sistemleri (MASS) elektrikte kayıp kaçak oranının azaltılmasında önemli rol oynuyor.

Merkezi Denetleme Kontrol ve Veri Toplama Sistemi (SCADA) ile Türkiye'nin enerji kullanımını optimize etmeyi hedefleyen Milli Akıllı Sayaç Sistemleri (MASS) elektrikte kayıp kaçak oranının azaltılmasında önemli rol oynuyor.

"Kayıp kaçakta düşüş, şebeke için büyük maddi kazanç sağlıyor"

Dicle Elektrik Genel Müdürü Yaşar Arvas, söz konusu sistemlerin kullanımı ve yaygınlaşmasıyla şebeke üzerindeki kontrol ve analiz yetkinliğinin arttığını, elektrikte kayıp kaçak oranının düşürülmesinde büyük başarı elde edildiğini söyledi.

10 yılı aşkın süredir otomatik sayaç sistemlerinin entegrasyonunu da içeren teknoloji odaklı yatırımlara imza attıklarını belirten Arvas, "Bu kapsamda MASS projesinin yerli kabiliyetin gelişimine katkı sunmasının yanında enerji verimliliği ve sayaç okuma esnasında oluşan karbon salımının azaltılmasına yönelik faydalarının da olacağı kanaatindeyiz. Profesyonel ekiplerimiz, yerinde yatırımlarımız ve bu sistemlerin de desteğiyle kayıp kaçak elektrik oranı 10 yılda yüzde 76'dan yüzde 43'e düştü." diye konuştu.

Arvas, bu düşüşün şebeke için büyük miktarda maddi kazanç anlamına geldiğini ifade ederek, "Elektrik kayıplarının azaltılması, enerji maliyetlerinin düşmesini ve enerji verimliliğinin artmasını sağlar. Örneğin, yılda 100 milyon kilovatsaat enerji dağıtan bir şebekede yüzde 76 kayıp oranı 76 milyon kilovatsaat enerji kaybı anlamına gelirken, bu oran yüzde 43'e düşürüldüğünde kayıp miktarı 43 milyon kilovatsaat olacaktır. Kalan 33 milyon kilovatsaatlik bir kazanç, mevcut elektrik fiyatları göz önünde bulundurulduğunda ciddi bir mali tasarruf sağlar." değerlendirmesini yaptı.

Öte yandan, diğer otomatik sayaç sistemlerine ve kontrol mekanizmalarına bugüne kadar 1 milyar dolarlık teknoloji odaklı yatırım yaptıklarını vurgulayan Arvas, "Böylece 10 yılda yüzde 43 seviyesine gerileyen kayıp kaçak elektrik oranı ile 2023'te yaklaşık 30 milyar lira değerinde kaçak elektrik kullanımının önüne geçtik. Bu rakamın 10 yıllık kümülatifine baktığımızda ise ülke ekonomisine 165 milyar liralık katkı sağlamış olduk." ifadelerini kullandı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri