Elektrikte kaçağın çoğu özelleşti

1.22 milyon aboneli, kaçak oranının yüzde 71 olduğu Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş'ye 387 milyon dolar verildi. Tekrar yapılan 4 ihaleden de 3.5 milyar dolar gelir elde edildi.

Elektrik dağıtımının özelleştirilmesinde dün 4 ihale birden yapıldı. 2010 yılında ihaleleri yapılan ancak kazanan şirketlerin yükümlülüklerini yerine getirememesi sebebiyle iptal edilen dağıtım bölgelerinin özelleştirilmesi için ihale yapıldı. 4 ihale bölgesinin satışından 3.457 milyar dolar gelir elde edildi. Günün ilk ihalesi, en yüksek kayıp kaçak oranı olan Diyarbakır, Siirt, Şırnak, Şanlıurfa, Mardin ve Batman'ı kapsayan Dicle Elektrik Dağıtım Bölgesi'nde gerçekleştirildi. 1 milyon 220 bin abonesi bulunan bölgede kayıp kaçak oranı yüzde 71.4'e ulaşan bölge için ihaleye katılan 6 şirket arasında en yüksek teklifi 387 milyon dolarla İşkaya Doğu ortak girişim grubu kazandı. Özelleştirme İdaresi tarafından 2010 yılında yapılan ihalede Dicle Elektrik için en yüksek teklifi 228 milyon dolarla Karavil-Ceylan ortak Girişim Grubu vermiş, ancak kayıp kaçak oranları ile ilgili anlaşmazlıklar sebebiyle devir gerçekleşmemişti.Günün ikinci ihalesi olan Vangölü Elektrik Dağıtım AŞ'nin özelleştirme ihalesinde en yüksek teklifi 118 milyon dolarla Türkerler?A.Ş.?verdi. Vangölü Elektrik, Bitlis, Hakkari, Muş ve Van İllerini içine alan bölgede 458 bin 971 aboneye hizmet veriyor. Kayıp kaçak oranı yüzde 52.1 olan bölgenin dağıtım sektöründeki payı yüzde 1.3 seviyesinde. Vangölü Elektrik'in Şubat 2010'da yapılan ihalesinde en yüksek teklifi 100.1 milyon dolar ile Aksa Elektrik vermiş ancak daha sonra şirketin geçmiş borçları ve Van'da 2011 yılında yaşanan depremin ardından tüketim oranlarının düşmesi gibi gerekçelerle devir gerçekleşmemişti.
Günün üçüncü ihalesinde ise kıyasıya rekabet yaşandı. 9 firmanın katıldığı Toroslar Elektrik Dağıtım AŞ ihalesini 1 milyar 725 milyon dolarlık teklifiyle Enerjisa kazandı. Adana, Gaziantep, Hatay, Mersin, Osmaniye ve Kilis illerine hizmet sunan Toroslar Elektrik Dağıtım AŞ'nin abone sayısı 2 milyon 882 bin 865 iken, kayıp-kaçak oranı yüzde 11 civarında bulunuyor. Toroslar Elektrik için daha önce yapılan ihalede en yüksek teklifi 2.075 milyar dolar ile Yıldızlar SSS vermişti ancak ihaleye katılan ve ÖYK onayı alan gruplar ihale şartlarını yerine getirmediği için ihale iptal olmuştu. Günün son ihalesi olan ve İstanbul'un Anadolu yakasına hizmet veren AYEDAŞ'ın yeni sahibi Enerjisa oldu. Yüzde 8.3 kayıp kaçak oranı ile 2 milyon 392 bin aboneye hizmet veren AYEDAŞ, 2010 yılında 1.8 milyar dolarla Kazancı-Karamehmet ortaklığında kurulan MMEKA'ya ihale edilmiş. Ortaklar anlaşmazlığa düştüğü için bedeller ödenememiş, defalarca verilen ek sürelere rağmen ihaleyi kazanan şirketler taahhütlerini yerine getiremediği için ihale iptal edilmişti.


İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri