Elektrikli bisiklet ve motosiklet kullanılsın

Motosiklet ve Bisikletçiler Odası Başkanı Ahmet Çal, sürekli artan benzin fiyatları ile hava ve gürültü kirliliğin önüne geçilmesi için elektrikli bisiklet ve Scooter tabir edilen motosikletlerin kullanılmasını önerdi.
Konya’nın coğrafi yapısı özelliği ile bisiklet ve motosiklet kullanımına en uygun illerin başında geldiğini ifade eden Çal, “Son günlerde vatandaşlar tarafından büyük ilgi gören elektrikli bisikletler ve küçük çaplı motosikletlerin kullanımının yaygınlaştırılması gerekir. Nedeni ise bu tür ulaşım araçları gerek yakıt yönünden gerekse kullanım kolaylığı açısından bulunmaz bir fırsat. Özellikle elektrikli bisikletler çok az bir elektrik depolaması ile uzun bir mesafe kat ediyor. Bunun kullanımını artırmalıyız. Elektrikli bisikletlerin bir başka avantajı ise sadece gücüne uygun bir kask ile kullanılması. Gücünün düşük olması nedeniyle plaka ve ehliyet istenmesidir. Bu araçların kullanılması ile hem ülke olarak hem birey olarak büyük bir tasarrufa yönelmiş olacağız” dedi.
Elektrikli bisikletlerin yanı sıra normal bisiklet ve Scooter türü motosikletlerin de aynı oranda tasarruf sağlayan ulaşım araçları olduğunu belirten Çal, “Bizim yapmamız gereken tek şey vatandaşları bu konuda bilgilendirmek ve bu tür motosikletlerin plaka, ehliyet gibi resmi evraklarının alımını kolaylaştırmak. Bunu başardığımız zaman Konya olarak bu alanda Türkiye’ye örnek teşkil edecek bir hizmete yapmış oluruz” diye konuştu.
Konya’nın coğrafya yönünden bisiklet ve motosikletlere uygun olduğunu ancak bisiklet yollarının yetersiz olduğunu da dile getiren Çal, “Son zamanlarda şehrimizde bazı caddelere bisiklet yolları yapılmaya başlandı. Ancak bazı bölgelerde çok kullanılmasına rağmen bisiklet yolları yok. Olan yerlerde ne yazık ki bazı duyarsız araç sürücüleri tarafından işgal ediliyor. Bunların denetlenmesi ve bisiklet yollarının yaygınlaştırılması gerekir. Ancak bu şekilde Konya’da ulaşımı en ucuz ve kolay bir şekilde sağlamış oluruz” şeklinde konuştu.
Konuşmasının sonunda araç sayısının fazla olmasına rağmen yeterli seviyede otopark olmamasının ayrı bir sorun oluşturduğunu dile getiren Çal, konuşmasını şöyle tamamladı: “Araç sayısı her geçen gün artıyor ancak buna paralel olarak otopark sorunu çözülemiyor. Bu gün şehrin hangi caddesi veya sokağına girerseniz girin kaldırımların, ev önlerinin, alış veriş merkezlerinin önündeki kaldırımların araçlar tarafından istila edildiğini görürsünüz. Yaşanan tüm bu sorunların önüne geçmek ve Konya’da trafik akışını rahatlatmak için işe gidiş gelişlerde özel araç yerine toplu ulaşım araçlarının tercih edilmesi, aynı işyerinde çalışan arkadaşların birlik olarak tek bir araç ile gidip gelmelerinin önerilmesi. Bisiklet ve motosiklet kullanımını artıracak gerekli tedbir ve kolaylıkların sağlanması, her kaldırım kenarına paralı otopark yapmak yerine sürücülerin otoparkları kullanmalarını gerektiren kolaylıkların sağlanması gerekir. Bu önlemlerin sayılarını artırabiliriz. Yeterki bisiklet ve motosiklet sürücüleri kurallara uysun, diğer araçlar sürücüleri de küçük ulaşım araçlarını hafife almayarak gereken önceliği göstersin”

ALİ SAİT ÖGE

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri