Elektrik gitti çileyi vatandaş çekti

Daha önce de elektrik kesintilerinin yaşandığı tramvay hattında yeniden aynı durum yaşandı
Yaşanan elektrik kesintisi nedeniyle yolcular, uzun zaman tramvayda beklemek zorunda kalırken, bazı yolcular da minibüslerle işe yetişmeye çalıştı. Soğuk havanın da etkili olduğu Konya'da yaşanan elektrik kesintisi nedeniyle vatandaşlar uzun süre tramvay duraklarında beklemek zorunda kaldı. Tramvay hattında yaşanan kazalar, arızalar ve son olarak elektrik kesintisi vatandaşın da sabrını taşırdı. Geçen hafta Birleşmiş Milletler (BM)'de Konya'nın başarı öyküsünü anlatan Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, 8 yıldır belediye başkanlığı yapmasına rağmen Konya'nın ulaşım sorununu hala çözemedi. Duruma tepki gösteren vatandaşlar ise tramvaylarda yaşanan aksaklıklar yüzünden tramvayla yolculuk yapmanın adeta bir çileye döndüğünü belirtti. Mevcut tramvayların şehrin yükünü kaldırmadığını dile getiren bazı vatandaşlar, şehir içi ulaşım için tramvayları kullanmak zorunda olduklarını, fakat belediyenin tramvaylarda modernizasyon yapması gerektiğini söyledi. Diğer yandan İzmir’den Tarım Fuarı’na katılmak için gelen vatandaşlar da yaşanan bu aksaklığı Konya’ya yakıştıramadı. “Konya’yı modern bir şehir bilirken, tramvayların eski model olmasına ve arıza vermesine şaşırdık” diyen vatandaşlar, 21. yüzyılda 1976 model tramvayların kullanılmasının kültürel geçmişi güçlü olan bir şehre yakışmadığını ifade etti. Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Planlama ve Raylı Sistem Daire Başkanlığı yetkilileri ise kesintinin MEDAŞ'tan kaynaklandığını söyledi.  MEDAŞ'ın kendilerine bilgi vermeden kesinti yaptığını öne süren yetkililer, kesinti yüzünden vatandaşların yarım saat boyunca beklemek zorunda kaldığını söyledi.TRAMVAYLAR NOSTALJİK AMAÇLI KULLANILMALI
Makine Mühendisleri Odası Başkanı Doç. Dr. Mete Kalyoncu da tramvayların artık teknolojik ömrünü tamamladığı gibi ekonomik ömrünü de tamamladığını söyledi. “Tramvayın yükü ağır kendi yorgun” diyen Kalyoncu, yarım asrı geride bırakmış tramvayların artık nostaljik amaçlı kenar mahallelerde kullanılmasının şehir merkezinin ise modern raylı sistemlerini yapılması gerektiğini söyledi. Mevcut tramvayların şehrin yükünü çekmediğini belirten Kalyoncu, “Bu tramvay kampüsten şehir merkezine günde 10 binlerce insanı taşıyor. Fakat eski model oldukları için yoğun günlerde arızalar meydana geliyor. Dün olduğu gibi zaman zaman da güç kesintisinden dolayı hareket edemiyor. Burada aslında yetkililerin de vebali vardır. Çünkü birçok tramvay arıza yaptığı için kişi sınava, işe geç gidiyor. Birçok insan geç gittiği için işinden olabiliyor. Yakın bir zamanda sınavlar başlayacak ve tramvayda yaşanan bir arazı nedeniyle insanlar sınava geç girince bunun sorumlusu kim olacak? Sınava 5 dakika bile geç girmek bir öğrencinin bütün motivasyonunu dağıtabilir ve sınavdaki başarısını da olumsuz yönde etkiler. Yetkililer artık tramvay sorununun sosyal boyutunu da düşünmeliler” dedi.
BU TRAMVAYLAR MİLLİ EKONOMİYE ZARAR
1980 model öncesi araçlar trafikten kaldırılırken 1976 model tramvayların kaldırılmamasına anlam veremediğini dile getiren Kalyoncu, “Devlet 30 yaş üzeri araçları bile trafikten tehlike oluşturduğu gerekçesiyle kaldırırken, bu tramvaylar da kaldırılmalıdır. Üstelik tramvaylar toplu taşıma aracı olması sebebiyle değiştirilmesi gerekiyor. Türkiye artık kendi tramvayını ürütmeye başladı. Böyle bir ortamda Konya’nın halen 1976 model Alman yapımı tramvayları kullanması olumsuz bir durumdur. Tramvaylar daha fazla vatandaşları mağdur etmeden, Konya ekonomisine zarar vermeden yenilenmesi gerekiyor. Çünkü tramvay her bozulduğunda bakım yapılıyor ve her bakımın ücreti Konyalının cebinden gidiyor. Milli ekonomiye zarar veriyor” dedi.
HABER MERKEZİ

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri