Elektriğe zam üretimi bitirir!

Elektrik fiyatlarına gelen 14.9 zamla beraber son bir yılda yüzde 70’e yakın zam geldi. Elektrik fiyatlarına yapılan zamlar sadece vatandaşın değil sanayicinin ve çiftçilerin de bütçesini zorlayacak. Sanayi ve tarımsal üretim büyük zarar görecek

Elektrik fiyatlarına gelen 14.9 zamla beraber son bir yılda yüzde 70’e yakın zam geldi. Elektrik fiyatları konut, sanayi ve ticarethanelerde yüzde 14.90 zamlanacak. Toptan elektrikte fiyat ise yüzde 70 artışla 20.5 kuruşla 35 kuruşa çıkacak. Fiyatlar, olağanüstü bir gelişme olmazsa yılsonuna kadar yürürlükte kalacak Elektriğe, en son 1 Temmuz’dan geçerli yüzde 15 zam yapılmıştı. EÜAŞ’ın, elektrik dağıtım ve perakende şirketlerine ikili anlaşmalarla sattığı, “toptan” olarak tanımlanan elektriğin birim fiyatı da 20.5 kuruşa yükseltilmişti. Yeni tarifede toptan elektrik fiyatları da 35 kuruşa yükseldi. Böylelikle toptan elektrikte artış 70 oldu.

EPDK’DAN ZAM AÇIKLAMASI

EPDK'den yapılan açıklamada ise söz konusu fiyat artışında, bir önceki tarife dönemine göre Elektrik Üretim AŞ'nin (EÜAŞ) toptan satış tarifelerindeki değişimin en önemli etken olduğu kaydedildi. Açıklamada, "1 Ekim 2019 tarihinden itibaren geçerli olan elektrik piyasası tarifelerini belirleyen maliyet bileşenlerinde oluşan artışlar nedeniyle görevli tedarik şirketlerinden elektrik enerjisi satın alan tüketicilerin tükettiği elektrik tarifelerinde vergi ve fonlar dahil yüzde 14,9 artış yapılmıştır. Bu kapsamda, 1 Ekim itibariyle mesken abonelerince 100 kilovatsaat elektrik enerjisi için vergi ve fonlar dahil olmak üzere 71,02 lira ödenecektir" ifadeleri kullanıldı.

SANAYİCİLERDE ÇARK DURUR!

Elektriğe yapılan son zam sadeece vatandaşın değil sanayicinin ve çiftçilerin de yükünü oldukça artıracak. Sanayi üretiminde düşüş yaşanacak, tarımsal üretimde de maliyetlerin artmasından dolayı çiftçi tarlasını boş bırakacak. Sanayiciler elektriğe son 1 yılda yapılan zamların üretime büyük darbe vurduğuna dikkat çekerek, “Artık maliyetleri karşılayamacak duruma geldik. Kazancımızın büyük bir kısmı elektrik, vergi ve sigorta masraflarına gidiyor. Bu şartlarda üretimi devam ettirmemiz çok zor” diyerek, yaşadıklarını sıkıntıları dile getirdi.

ÇİFTÇİ ÜRETİMİ BIRAKIR UYARISI!

Son yıllarda artan enerji masraflarını ödemekte güçlük çeken çiftçiler de elektriğe yapılan son zamma büyük tepki gösterdi. Yaz ayı boyunca gelen elektrik faturalarını ödemekte zorluk çeken çiftçiler, yüzde 14.9’luk son zamla birlikte kara kara düşünmeye başladı. Geçtiğimiz ay Konya’da yapan Ziraat Odaları başkanları elektrik masraflarını ödemekte güçlük çektiklerini, hükümetten bu konuda destek beklediklerini açıklamıştı. Son zamla birlikte çiftçilerin elektrik masraflarını nasıl karşılayacağı ise merak konusu. Konya Pancar ve Tarım Ürünleri Üreticileri Derneği Başkanı (KONPADER) Başkanı Ahmet Bestil, elektriğe yapılan son zammın bardağı taşırdığını söyledi. Çiftçinin son birkaç yıldır elektrik masraflarını ödemekte büyük güçlük çektiğini ve birçok çiftçinin girdi masrafları yüzünden tarlasını boş bıraktığını kaydeden Bestil, “Son zamla birlikte üzerimizdeki yük daha da artacak. Yaz boyunca sadece elektrik faturalarını ödedik. Şimdi ürünlerimizi hasat ettik. Kazancımızı tüm elektriğe yatırıyoruz. Diğer kazandıklarımız ise gübreye, mazota gidiyor. Elde avuçta bir şey kalmıyor. Yaz boyunca elektriğe 100 bin TL ödeme yaptım. Nasıl olacak bu. Yeşil bitkiler mutlaka su istiyor. Sulamasak olmuyor. Resmen köle gibi çalışıyoruz ve elde avuçta bir şey kalmıyor. Bir şey kazanmayacağız. Kazandığımızı elektriğe, gübreye, mazota vereceğiz. Bundan sonra çiftçisini tarlasını nasıl ekecek? Çiftçi tarlası boş bıraksa daha karlı. Kıraç tarlaları yıllardır ekmiyoruz zaten. Kazancımızı tamamen elektrik alacak. Dün ayçiçeği sattım. Direkt 6 bin TL kesinti yaptılar. Bu zam özellikle orta direk çiftçiyi tamamen bitirir ve köylerden şehre göç daha da artacak. Allah hepimizin yardımcısı olsun!

İBRAHİM BÜYÜKEKEN

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri