Elbistan'dan Sonraki En Büyük Kömür Rezevri Konya Karapınar'da Bulundu

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye'nin Afşin Elbistan'dan sonraki, 1.

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye'nin Afşin Elbistan'dan sonraki, 1.8 milyar tonluk en büyük kömür rezervinin, Konya'nın Karapınar ilçesinde tespit edildiğini söyledi. Yıldız, Karapınar'a yönelik özel bir planlama yapacaklarını vurguladı

Konya'nın Karapınar ilçesinde ‘Güneş Enerjisi Sektöründeki Gelişmeler ve Karapınar Enerji İhtisas Endüstrisi Bölgesi Yatırım Fırsatları’ konulu panele katılan Bakan Yıldız burada yaptığı konuşmada, “Ülkemiz için çok çalışıyor ve gayret ediyor olmamız lazım. Şuana kadar Türkiye değişmeye, büyümeye ve gelişmeye devam ediyor. Türkiye son 10 yıl içinde gayri safi yurtiçi hasılasını 3 katına, enerjide tüm kurulu gücünü 2 katına çıkardı. Her yıl bir ülke kadar Bulgaristan, Romanya, Macaristan kadar büyüyor, bu çok önemli. Hele hele enerji ihtisas endüstri bölgesinin olduğu bu bölgelerde büyüme iki katına üç katına çıkıyor.” dedi.

Güneş enerjisi için geç kalındığı yönündeki yorumları doğru bulmayan Bakan Yıldız, “Teknoloji gelişiyor, malzeme bilimi gelişiyor. Fakat belli bir para değeri karşılığıyla gelişiyor. Bundan 3 yıl önce güneş enerjisini uygulaması ile ilgili fiyat mekanizmaları çok yüksekti. Biz enerji giderimizi azaltalım istiyoruz ama bu sefer de yatırımla alakalı maliyetleri artırmış oluyoruz. İthal ettiğimiz enerji kaynaklarıyla, ithal edebildiğimiz teknoloji arasında birbiriyle mütenasip bir ahenk var. Bu ahengi bozmamız lazım. Güneş enerjisi bundan 5 yıl önce çok pahalıydı. Bunun bedelini sizler, bizler ve vatandaşlarımız ödeyecek. Ülkemizde yenilenebilir enerji, gelişmekte olan ülkelerdeki gibi zamanında yatırım olarak hızlandığı bir döneme girmiş bulunuyoruz.” şeklinde konuştu.

Türkiye’de ödediğimiz her birim elektriğin dörtte birinin su, rüzgar, kısmen güneş ve jeotermal kaynaklardan elde edildiğini belirten Yıldız, “İki enerji kaynağı; yerli kömür ve güneş yoğunluk olarak Türkiye’nin iki önemli kaynağı. Özellikle güneş enerjisi için bu bölgede Karapınar’a özel bir planlama yapacağız. Zaten kömürde bir planlamamız var. Bunun içinde burada bulunan kömür ve güneş enerjisi ile ilgili Konya ve Karapınarlı hemşerilerimizle istişareli olarak bir planlama yapacağız. Sayın Karapınar Belediye Başkanı Mehmet Mugayıtoğlu’nun da söylediği gibi burada ciddi bir güç var. Bizde Başkanın söylediği gibi yenilenebilir enerjiyi 2015’ten 2020 yılına teşvik sisteminden de yararlanarak Sayın Başbakanımıza sunacağız.” diye konuştu.

Karapınar'a yapılacak termik santralin ihalesiyle ilgili bir gelişme olup olmadığı yönündeki soru üzerine Bakan Yıldız, “Kömürle mütenasip ve buraya kuracağımız trafo merkezlerini Karapınar'a has yapıp güneş kapasitesini artıracağız. Karapınar bölgesine has bir güneş planlamasını ilgili tüm kuruluşlarımızla yapacağız. Bu konuda tüm rezervlerin, fizibilitelerin netleşmesi gerekir. Bununla ilgili çalışmalar devam ediyor. Yıldız, daha sonra Karapınar'daki Güneş Enerjisi Endüstri İhtisas Bölgesi ve kömür sahasında incelemelerde bulundu. Bakan Yıldız, Karapınar Kaymakamı Ramazan Yıldırım ve Belediye Başkanı Mehmet Mugayıtoğlu'ndan bölge hakkında geniş bilgi aldı. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri