Elazığ’da Yemen Şehitleri Anıldı

Elazığ’da düzenlenen ‘Yemen Türküsü’ programıyla Yemen şehitleri anıldı.Elazığ Belediyesi, Fırat Üniversitesi, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Elazığ Şubesi, Şehit Aileleri ve Malul Gaziler Yardımlaşm...

Elazığ’da düzenlenen ‘Yemen Türküsü’ programıyla Yemen şehitleri anıldı.

Elazığ Belediyesi, Fırat Üniversitesi, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Elazığ Şubesi, Şehit Aileleri ve Malul Gaziler Yardımlaşma Derneği ve Manas Yayıncılık ortak organizasyonuyla, Yemen şehitleri anısına ’Yemen Türküsü’ konulu program düzenlendi.

Elazığ Belediyesi Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen programa, Belediye Başkan Yardımcısı Resul Şahin, Milli Eğitim Müdürü Ahmet Bağlıtaş, Fırat Üniversitesi öğretim görevlileri, dernek başkanları, STK temsilcileri, şehit aileleri ve gaziler katıldı. Yemen türküsünün büyük bir savaşı anlattığını belirten Belediye Başkan Yardımcısı Resul Şahin, “Bu türküyü kim yazarsa yazsın, kim söylerse söylesin hüsnü kabul görmüş ve herkes bu türküye sahip çıkmıştır. Bu türküde acımız, göz yaşımız, birliğimiz ve beraberliğimiz vardır. Burada redif alayları gönderirken çok ağlamışlardır. Ama o ağlayanlar kaderlerine ağlamışlardır. Anneler gönderdiği askerine ‘kesinlikle cepheden başarı elde etmeden kaçarak gelmeyesin. Ya şehit olursun yada gazi olursun’ diye söylemiştir. Ağlamalarının sebebi çocuklarını göndermelerinden değildir” dedi.

Şehitliğin kelime anlamını ve manasını açıklayan Şahin, “Herkes nerede bir şey olsa şehit diyor. Adamın İslam ile alakası yok, batıl uğruna ölüyor, ona da şehit diyor. Şehit Arapça bir kelimedir ve Kur-an’ı Kerim’de geçer. Kur-an’ı Kerim gelmeden önce şehit kelimesi bu anlamda asla kullanılmamıştır. Şehit kelimesinin aslı görmektir. Bizzat görmek, şahit olmak, tanık olmak denilen gözüyle görmesi lazımdır. Bir fiil görmek görmek anlamına gelir. Öldürülen birine Arapça’da maktul denir. Alimlerin çocuğunun görüşüne göre şehit olduğu an Allah ona cennetteki mekanını gösteriyor. Mekanının gördüğü için şehit ismini almıştır” diye konuştu.

Ardından Prof. Dr. Muhammet Beşir Aşan ve Prof. Dr. Mustafa Öztürk, Harput kültüründe Yemen ve 1. Dünya Savaşı’nda Yemen cephesi konulu sunum yaptı. Sunumların ardından Naci Sönmezin şefliğini yaptığı Faslı Bahar Türk Müzik Korosu, Yemen türküleri ve ilahiler seslendirdi.

Program, Mustan Umut Bodur’un yönetmenliğini yaptığı Harput’tan Yemen’e adlı belgeselin izlenmesi ile son buldu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yerel Haberleri