Elazığ’da Kursiyerlere Sağlık Semineri Verildi

Elazığ’da Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü kursiyerlerine, Medical Park Elazığ Hastanesi doktorları tarafından rahim ağzı, meme kanseri ve sağlıklı beslenme konularında seminer verildi.Medical Park Elazı...

Elazığ’da Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü kursiyerlerine, Medical Park Elazığ Hastanesi doktorları tarafından rahim ağzı, meme kanseri ve sağlıklı beslenme konularında seminer verildi.

Medical Park Elazığ Hastanesi’nde, Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü kursiyerlerinin açtığı sergi alanında müzik dinletisi yapıldı. Müzik dinletisinin ardından kursiyerlere, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Sami Güngör, Genel Cerrah Op. Dr. Yusuf Tekeş ve Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Penbe Berna Karaca tarafından seminer verildi. Rahim ağzı kanserinin hemen oluşmadığını belirten Op. Dr. Güngör, “Yaklaşık 10 ile 20 yıllık bir süreçte var oluyor. Buna bir virüsün etki ettiği söyleniyor. Önceden simir almamızın nedeni rahim ağzı kanserini daha olmadan yakalamak. Çünkü rahim ağzı kanserinde siyahen denilen bir lezyon var. Yani kanser öncesi hastalık. Onun 1, 2, 3 diye evrelenmesi var. 3. Evreden sonra kanser olur. Eğer biz bu simirleri herhangi bir şekilde bu evrelerin birinde yakalarsak hasta ameliyata gitmeden lazerle onu alıyoruz. Ya da rahim ağzına kolposkop denilen bir kamerayla bakıyoruz. Şüpheli alanda biyopsi alıyoruz” dedi.

Kadınlarda en çok görülen kanserin meme kanseri olduğunu vurgulayan Op. Dr. Yusuf Tekeş ise, “Aynı zamanda birçok ülkede kanser ölümlerinin başlı sebeplerindendir. Hem en sık görülen hem de en sık ölüm sebeplerinden biridir. Ülkemizde de en sık görülen 10 kanser tipi arasında meme kanseri birinci sırada yer almaktadır. Meme iki ana yapıdan oluşur. Bir tane lobül dediğimiz, süt salgılayan kanallar, bir tanede süt yapan kesecikler. 2 tane meme kanseri tipi vardır. Süt salgılayan kanallardan oluşan duktal kanserler ve bide süt salgılayan kısımlarda oluşan lobüler kanser vardır. En sık görülen kanser kanallardan çıkandır. Bu kanserlerin yüzde 75’i tüm kanallarda oluşur. Meme kanserinin kadınlarda yaşam boyu görülme sıklığı yüzde 10 ile 12 arasındadır” ifadelerini kullandı.

Sağlıklı insanlara da esmer ekmeği önerdiklerini dile getiren Diyetisyen Penbe Berna Karaca, “Yani esmer ekmeği tüketmek için hasta veya kilolu olmak şart değil. Çocuklarınıza bile tam tahıllı, tam buğday veya çavdar ekmeği öneriyoruz. Mümkünse ekmekleri çeşitlendirerek tercih edelim. Tek çeşit ekmek tüketmeyin. Bazen çavdar, bazen kepekli bazen de tam tahıllı olanı alalım. Bide halk arasında doğru bilinen yanlışlar var. Ben hiç ekmek tüketmiyorum, ekmeği hayatımdan çıkarttım’ diyenler var. Ekmekte B1 vitamini var. B1 vitamini akılcı karar verme yeteneğini sağlayan vitamindir. Onun için ekmeği tamamen hayatımızdan çıkartmak değil de ekmeği azaltmak gereklidir” diye konuştu.

Doktorların, katılımcıların sorularını yanıtlamasının ardından seminer sona erdi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yerel Haberleri