El sanatları yaşatılıyor

Kulesite AVM'de açılan 6. Dünden Bugüne Geleneksel Türk El Sanatları Şöleni’ sergisi büyük ilgi görüyor. Sergide 46 farklı geleneksel sanatı Konya halkının beğenisine sunuluyor

Kulesite AVM, 11-19 Şubat tarihleri arasında ‘6. Dünden Bugüne Tük El Sanatları Şöleni’ne ev sahipliği yapıyor. Birbirinden değerli ustaların ve unutulmaya yüz tutmuş geleneksel Türk el sanatlarının görücüye çıktığı sergi Konya halkının beğenisine sunuldu. Sergi kapsamında el yapımı ipek dokuma, mozaik sanatı, topaç yapımı, keçe yapımı,  yemeni yapımı ve üfleme cam sanatı gibi yüzyıllar boyunca babadan oğula geçen birçok değerli el sanatı ve bu sanatların çok az sayıdaki önemli ustaları Kulesite’de Konyalılar ile buluşuyor. 46 ustanın katılımı ile 46 geleneksel sanatın icra edildiği sergi Kulesite, Konya Valiliği, Konya Sanayi Odası, Konya Ticaret Odası, Konya Ticaret Borsası’nın katkılarıyla gerçekleştiriliyor.

YER YAŞA UYGUN SÜS BASTONLARI

Zonguldak’ın Devrek ilçesinden gelen, 32 yıldır baston yapımıyla uğraşan baston ustası Tansel Işık, ilkokuldan sonra okula devam etmeyip bu işe çıraklıktan başladığını ve bu sanatı devam ettirmek istediğini belirtti. Bastonların sadece kullanım amaçlı değil süs içinde kullanıldığını ifade eden Işık, “Eskiden baston tek bir iş için kullanılıyordu sadece yaşlılar yürüme amaçlı kullanıyordu. Biz ise bu işi büyüttük süs olarak da yapmaya başladık. Baston hediye etmek Devrek’te hediye edilen kişiye uzun ömür dilemektir. Bu yüzden anlamlı bir hediye. Konya’ya gelenler nasıl buraya özgü hediyeler alıyor ise Devrek’e gelenlerde baston alır. Bastonlar eskiden tek amaçlı kullanıldığı için kalın oluyordu biz üzerinde işçilik yaparak çeşitli desenler veriyoruz. Bu işçilik gerek oyma gerekse boyama olarak değişiyor. Bastonlarımızı çabuk şekil alabilen ve dayanıklı olan kızılcık ağacından yapıyoruz. Bu ağaç sayesinde sağlam ve uzun ömürlü oluyor. Konya’ya bu sergiye 6. kez  geliyoruz. Buraya gelme amacımız baston kültürünü tanıtmak ve bu sanatın yok olmaması. Konya’ya daha önceki gelişlerimizde ilgi güzeldi bu sene de Konya halkının ilgi göstermesini bekliyoruz” dedi.

TÜRKİYE’NİN İLK MOZAİK USTASI

1996 yılında Hatay Valisi Utku Acun’un gözlem ve araştırmaları sonucu Türkiye’de mozaik sanatının yapılmamasından dolayı Vali tarafından mozaik yapması için görevlendirilen Bostancı Sanat Atolyesi sahibi Mehmet Bostancı, mozaik sanatını Türkiye’de yapan ilk usta olduğunu belirtti. Mehmet Bostancı, taşların tamamının doğal olduğunu ve tabloların uzun uğraş sonucu elle tek tek döşendiğini kaydetti. Bostancı, sözlerine şöyle devam etti: “Mozaik sanatı çeşitli renklerin, objelerin bir araya gelmesiyle oluşan resimlerdir. Bu sanat ilk çağlardan beri insanlık için bir uğraş, meslek olmuş fakat yaşadığımız bu coğrafyada özellikle ülkemizde son 1500 yıldır unutulmuş. Biz bu sanatı yeniden canlandırdık ve yaşatıyoruz. Türkiye genelinde yapılan araştırmalar sonucu bu sanatı yapan kimseni,n olmadığını öğrendik ve bu mesleği yapmamız için Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın destekleriyle yapmaya başladık. Yaptığımız ilk tabloyu 2-3 metre ebadında  Hatay Valiliği'ne yaptık ve bu sanatı yapmada dünya rekoru kırmayı planlıyoruz. Kullandığımız taşlar tamamen doğal ve boya kullanılmamış taşlardan oluşmaktadır. Biz başladığımızda yapan kimse olmadığı için doğal olarak yapılıyordu şuan bu işin yan sanayisini geliştirdiler ve makine işi mozaik yapıyorlar fakat hiç biri bizim bu doğal taşlardan elimizle taşları keserek yaptığımız mozaik tabloların yerini tutmaz. Çeşitli illerden gelen davet üzerine böyle sergilere katılıyoruz amacımız bu sanatım tanıtılmasını ve duyurulmasını sağlamak.”

BEŞ KUŞAKTIR DOKUMACIYIZ

Beş kuşaktır ipek el dokumasıyla uğraştıklarını söyleyen Hataylı dokuma ustası Yılmaz Büyükaşık, bu işi tüm aile fertlerinin yaptığını ve yeni ustalar yetiştirdiklerini kaydetti. Büyükaşık, “İpek böceği yumurta olarak alıp büyütüyoruz. Dut yapraklarıyla beslediğimiz böcekler 45 günlük yeme süresinden sonra kozaya çekiliyor ve ipek ipini oluşturuyor.  Biz bu ipin işlemesini, boyama ve dokumasını kendimiz yapıyoruz” dedi. Dokunan şal, peştamal, elbiselik kumaş gibi ürünlerin tamamını elde dokuduklarını belirten Büyüaşık, sözlerine şöyle devam etti: “Tezgahlarımız eski tahta tezgahlar olduğu için her bir ürünün yapımı tek bir kişi yapıyor ve bazen bu günler alabiliyor. İpek böceklerini devlet destekli olarak alıp köylere dağıtıyoruz. Köylüler bunu büyütüp dut yapraklarından besliyor. Böcekler belli bir süreden sonra yemeyi bırakıp kozaya yatıyor. Oluşturulan bu kozların içini açıp böceği ölmeden hayata devam etmesini sağlıyoruz. Ve çiftleşerek yeni böcekler oluşuyor. Çıkarılan kozaları kaynatıp önce pamuğa sonra da ipe dönüştürüyoruz. İyi beslenen bir böcekten yaklaşık 1500 metreye kadar ipek ipi çıkabiliyor. Biz hem ince ve kaliteli hem de kalın ipekten ürün yapıyoruz. Ürünlerimiz tamamen el yapımı ve gerçek ipekten yapılmaktadır. Konyalıları sergimize bekliyoruz.”

SELÇUKLU SANATI YAŞATILIYOR

25 yıldır naht yapımıyla uğraşan ve etkinliğe Manisa’dan katılan Kültür ve Turizm Bakanlığı Naht Sanatı Sanatkarı Selami Erfidan, sanatın Selçuklulular’dan kalma ahşabı oyarak şekil verildiğini ve bu şekillerin işlenerek tablo oluşturulduğunu belirtti. Erfidan, “Bu sanat Selçuklular’da ahşabın oyularak ve ya kabartılarak işlenmesiyle oluşan bir sanattır. Camii, minber ve mihraplarda, evlerin sahanlıklarında, kapı ve pencere kenarlarında süsleme sanatlarında kullanılır” dedi. Türkiye’deki ender ustalardan biri olduğunu belirten Erfidan, “Ustayım diyorum ama bu işte ustalık olmaz her geçen gün kendimiz daha geliştiriyoruz ve daha yeni ürünler üretiyoruz. Bu güzellikleri Konya’nın güzel insanlarıyla buluşturmaya geldik, ilgi ve talepten memnunuz. Amacımız satış yapmak değil bu sanatı tanıtmaktır” diye konuştu.

ALİ İBİLEME merhabahaber.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri