El Salih: Radikal Grupların Ajandalarından Derin Endişe Duyuyoruz (Özel)

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Milli Koalisyonu (SMDK) Basın Sözcüsü Halid El Salih, Suriye’de dış bağlantılı radikal gruplardan endişe duyduklarını söyledi.

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Milli Koalisyonu (SMDK) Basın Sözcüsü Halid El Salih, Suriye’de dış bağlantılı radikal gruplardan endişe duyduklarını söyledi. El Salih,” Radikal grupların ajandaları bizi ciddi anlamda endişelendiriyor. Bizim kabul etmediğimiz ajandaları var. PYD gibi Suriye devrimine düşman gruplar da bulunuyor. Bununla birlikte Esed’i destekleyen Hizbullah ve İran’ı da unutmamamız gerekiyor.” dedi.
SMDK Basın Sözcüsü Halid El Salih, Cihan Haber Ajansı’na (Cihan) verdiği özel mülakatta Suriye’deki süreç, kimyasal silahlar ve radikal gruplar ile ilgili çarpıcı değerlendirmelerde bulundu.

ABD TARAFINDAN TERÖRİST ÖRGÜT KABUL EDİLEN HİZBULLAH ESED’İN YANINDA SAVAŞIYOR

Suriye’de iki ayrı radikal grup olduğunu söyleyen El Salih, “Bu radikal grupların ilki Beşşar Esed ve onun yanında savaşanlardır. Hiçbir zaman Hizbullah’ın Esed’in yanında savaştığını unutmayalım. Kaldı ki Hizbullah’ın milisleri ABD tarafından terörist gruplar listesinde yer alıyor. Bunlar Suriye’de güçlü bir biçimde bulunuyor. Yaklaşık 10 ile 12 bin arasına savaşçıları var Suriye’de. Aynı zamanda Esed’in yanında İranlılar da savaşıyor. İlk radikal grup bunlar. Bunları unutmayalım.” şeklinde konuştu.

SURİYE’DE DIŞ BAĞLANTILI RADİKAL UNSURLARIN VARLIĞINI KABUL EDİYORUZ

El Salih, “Suriye dışında dış bağlantılı ve ajandaları olan radikal gruplar da var. Irak – Şam İslam Devleti gibi. Biz bu grupların varlığını kabul ediyoruz. Bizi ciddi bir şekilde endişelendiren ajandaları var. Bizim kabul etmediğimiz ajandalar. Bunu dışında PYD gibi gruplar var. Biz onların tutumlarını Suriye devrimine düşmanca tutum olarak görüyoruz.” diye konuştu.

RUSYA’NIN ESED’E DESTEĞİ RADİKALLERİ SURİYE’YE SOKTU

Söz konusu radikal grupların Suriyelilerde geniş bir tabanı olmadığına dikkat çeken El Salih, ”Bunlar en iyi ihtimalle yüzde 15 ile yüzde 20 arasında bir oranı temsil eder. Tabii ki bunların dışında kalan yüzde 80’lik oranda vasat kesim var. Onlar 21. yüz yılda demokratik bir ülkede yaşamak istiyor. Bunun için büyük bedeller ödediler. Rusya gibi ülkeyi Esed’in yönetmesini isteyen ülkeler ve radikal gruplar var. Aslına bakarsanız radikal grupların ülkeye girmesinin asıl sebebi Rusların Esed’e desteğidir.”ifadelerini kullandı.

DOĞA BOŞLUK KABUL ETMEZ, BOŞ BIRAKTIĞIMIZ ALANI RADİKAL UNSUNLAR DOLDURUYOR

Irak – Şam İslam Devleti radikal grubun ülke içindeki faaliyetlerinden ve Türkiye’yi de tehdit etmesinden derin endişe duyduklarını kaydeden Halid El Salih, “Biz gelişmelerden derin kaygı duyuyoruz. Süreci dikkatlice izliyoruz. Buna benzer olaylar daha önce Esed yönetimi tarafından gerçekleştirildi. Türkiye’nin değişik bölgelerine yönelik saldırılar oldu. Buradaki amaç Suriye’deki krizi geniş bir alana yayıp bölgesel savaş çıkarmaktır. Esed yönetiminin hedefi belli. Radikal gruplar da ne yapmak istedikleri konusunda açıklar. Devlet içinde devlet kurmak istiyorlar. Burada asıl sorulması gereken Suriye’nin dostları ne yapıyor. Sonuç olarak tabiat boşluk kabul etmez. Boşluk olduğu zaman birileri tarafından doldurulur. Eğer biz bu boşluğu dolduramaz isek, Suriye’nin dostları veya ÖSO doldurmaz ise, mutedil İslami gruplar doldurmaz ise Irak – İslam Devleti gibi radikal gruplar bu boşluğu dolduracaktır” ifadelerini kullandı.

ABD, ESED’İN ELİNDEKİ KİMYASALI ALMAK İSTEDİ BUNDA DA BAŞARILI OLDU

ABD’nin muhaliflere yönelik desteğinin azaldığı yönündeki eleştirileri kabul etmeyen El Salih, ABD’nin ne muhalifler ne de Esed’e yönelik tutumunun değişmediğini söyledi.
“ABD’nin yaptığı kendi çıkarlarını korumaya yönelik dikkatli bir hesaptan ibaret.” diyen El Salih, “Burada asıl hedef Esed’in elindeki kimyasal silahı çekmekti. ABD'nin kendince son siyasi gelişmesi mükemmel oldu. Onlara göre Esed’in elindeki kimyasal silahlar alındı. Çünkü bu onlar için en önemli hedefti. Amerikalılar kimyasal silah konusunun onlar için Suriye ve Suriyelilerden çok daha büyük olduğunu söylüyorlardı. Bu konuda gayet açık konuşuyorlardı. Saklamıyorlardı da. Bu hedeflerine de tek bir kurşun sıkmadan ulaşmayı başardılar. Ancak Esed’in çekilmesi konusunda hâlâ ısrarlılar. Ayrıca ABD, iki hafta önce açıklanan Londra belgesine imza atan ülkelerden oldu.” dedi.

ESED’İN KİMYASALIN TAMAMINI TESLİM ETMEDİĞİNİ BİLİYORUZ

ABD ve Rusya’nın vardığı anlaşma ile Esed’in elindeki kimyasal silahların imhasını değerlendiren Sözcü El Salih, Esed’in elindeki kimyasal silahı teslim etmediğini savundu. “Esed’in elindeki kimyasalı teslim etmediğini biliyoruz.” ifadesini kullanan El Salih bu konuda Esed’in doğru söylemediğini savundu.
Esed’in lindeki kimyasal silahların imhası anlaşmasına imza atmadan sadece iki hafta önce çıktığı bir çok televizyon programında ülkesinin kimyasal silaha sahip olmadığını söylediğini hatırlatan El Salih, şöyle konuştu: “Bunun açıkça yalan söylediği ortaya çıktı. Çok sayıda kimyasal silahı olduğunu gördük. Açıkladıkları üzere Esed’in elinde en az bin 300 ton kimyasal silah var. Üç hafta önce yalan söyleyen bir insan, şimdi doğru söyleyip elindeki tüm kimyasal silahları teslim etmesini bekleyemeyiz. Bunu yapacağını sanıyorum. Esed elindeki kimyasal silahları Suriye’nin içinde ve komşuları olan ittifak kurduğu ülkelere, Hizbullah’a veya Irak’a gönderebilir. Bunun için elimizde delil olmasa bile bunun olması muhtemel.”



CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri