El oymacılığına talep fazla

Vuslat yıldönümleri kapsamında Mevlana Kültür Merkezinde kurulan sergilere talep fazla. Yerli ve yabancı turistler Konyaya ait ürünlerin sergilendiği alanı gezmeden geçmiyorlar

Vuslat yıldönümleri kapsamında Mevlana Kültür Merkezi’nde kurulan sergilere talep fazla. Yerli ve yabancı turistler Konya’ya ait ürünlerin sergilendiği alanı gezmeden geçmiyorlar. Satıcılar ise birbirinden güzel eserleriyle yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekmeye çalışıyorlar. El işlemecisi ve metal hat sanatı eserleri satan Rahim Köseoğlu, Mevlana anma etkinliklerinde eserlere ilginin fazla olduğunu söyledi. Rahim Köseoğlu, “Tamamen el işlemeciliği ile sarı pirinç, altın, gümüş, sedef ve fildişi üzerine hat oymacılığı yapıyoruz. Ayrıca tablo üzerine de hat sanatı yapıyoruz. Yaptığımız eserler üzerine Mevlana figürleri, tuğra, ay-yıldız işlemeleri yapıyoruz. Buraya gelen turistlerin ürünlerimize olan ilgisi yüksek durumda. Tezgahın önünden geçenler almasa da mutlaka bakıyor. Ürünlerimizi alanların çoğu yerli turist. Yabancı turistler ise genel olarak gezmeyi tercih ediyor” dedi.

HAT SANATININ NESLİ TÜKENMESİN

 

Geçen yıla oranla bu yıl turistlerin daha az alışveriş yaptığını ifade eden Köseoğlu, “Geçen yıl buradaki sergimizde birçok yerli ve yabancı turiste ürün satmıştık. Bu yıl ağırlıklı olarak yerli turistlerimize satıyoruz. Yabancı turistler daha çok anma programı ve tarihi yerlerle ilgileniyorlar. Hatıra ve hediyelik eşyaları 2. planda bırakıyorlar. Bizim için fiyatlar ikinci planda. Bu sergiyi buraya açma amacımız el emeği olan ve Konya kültürünü yansıtan ürünlerimizin daha iyi tanınması ayrıca bu mesleğin devamının sağlanmasıdır. Buradan etkilenen insanlarımız bu sayede hat oymacılığı sanatını öğrenmek istiyor. İsteyenlere burada bu mesleği öğretebiliriz. Tanıtımlar sayesinde bu sanatın yaşaması kültürümüz açısından çok önemlidir. Hat oymacılığını bir meslek olarak görmek doğru değildir. Geçmişine baktığımız da tarihi geniş bir sanattır. Böyle bir sanatın neslini tüketmek doğru olmaz” diye konuştu. Belediyenin hat sanatı kurslarını artırmasını isteyen Köseoğlu, “Belediye kurs programları ile bu sanatı yaygınlaştırabilir. Çeşitli faaliyetlerle insanlara bu sanat sevdirilebilir. O yüzden belediye kurslar ile bu mesleği yaygınlaştırmalıdır” dedi.

İBRAHİM ÇİÇEKÇİ

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür Sanat Haberleri