ESDER’in etkinliğinde konuşan Prof. Dr. Mete Gündoğan, “Faizler artırılarak zenginler daha zengin, fakirler daha fakir yapılıyor. Bunun önlenmesi için doğru adımlar atılmalı. Atılmaz ise herkesi olumsuz etkileyecek sonuçlar doğacak” dedi.
Esnaf ve Sanatkârlar Derneği (ESDER) Konya Şubesi tarafından Ahilik Haftası nedeniyle 'Ahiliğin Önemi ve Günümüzdeki Karşılığı' adlı konferans Konya Ticaret Odası’nda gerçekleştirildi. Konferansa Prof. Dr. Mete Gündoğan, Saadet Partisi Konya İl Başkanı Hüseyin Saydam, Esnaf ve Sanatkârlar Derneği (ESDER) Konya Şube Başkanı Latif Işık, Anadolu Gençlik Derneği (AGD) Konya Şube Başkanı Durmuş Ali Kara, DEVA Partisi Konya İl Başkanı Seyit Karaca, Kahveciler, Çay Ocakları ve Büfeciler Esnaf Odası Başkanı Mehmet Adil ve vatandaş katıldı.
HAYAL GÖRMENİN MANASI YOK
Prof. Dr. Mete Gündoğan, ekonomide yaşanan sorunların faizden kaynaklandığını belirtti. Faiz ile mücadele edilmediğini ve daha çok ekonominin kötüye gideceğini öne süren Gündoğan, “Ekonomide yaşanan sorunlar faizden kaynaklanıyor. Faizler artırılarak zenginler daha zengin, fakirler daha fakir yapılıyor. Bunun önlenmesi için doğru adımların atılması farz haline gelmiştir. Aksi takdirde toplumda yaşayan herkesi olumsuz etkileyecek sonuçlar doğmaya yüz tutacak. Bu adımlar atılmaz ise herkesi olumsuz etkileyecek sonuçlar doğacak. Bakan Mehmet Şimşek, ‘faizleri arttıralım, alım gücünü yükseltmeye çalışalım, arada büyürüz’ diye düşünüyor. Bu şekilde düşündüğü sürece ekonomide düzlüğe çıkamayız. Hayal görmenin manası yok. Gerçekçi adımlar atılması elzemdir. Bu sistem zenginleri daha zengin etmekten başka bir işe yaramıyor. 100 milyon lira paranı bankaya yatırdığında yıllık 40 milyon lira faiz ekleniyor. Bu parayı teminat göstererek 100 milyon kredi çekiyor ve fabrika kuruyor. Her şekilde zenginin işine yarayan bir sistem şu anda bulunuyor. Diğer emekçilerimiz ise bu sistemde ezilmekten başka çaresi kalmıyor” diye konuştu.
BİR ŞAHSIN HOCALARI O ŞAHSI ŞEKİLLENDİRİR
Ahiliğin çok önemli bir teşkilat olduğunu dile getiren Gündoğan, “Ahilik haftası diye bir yönetmelik çıkıyor ve 18-24 Eylül arası kutlanması kabul görülüyor. Ahilik teşkilatı Ahi Evran’dır. Azerbaycan'da doğan bir şahıstır. Çok büyük üstatlardan da ders alıyor. Birkaç konuda doktora alan şahıslar tarafından eğitiliyor. Müthiş hocalardan ders almıştır. Tıp, matematik, tasavvuf konularında uzman hocalar ders veriyor. Bir şahsın hocaları o şahsı şekillendirir. Ahi Evran Bağdat'ın değişik kesimlerinde de eğitim alıyor. O zamanki Bağdat şu anın Oxford'u konumundaydı. Ahi Evran çok yönlü yetişmiş bir şahıstır. Ahilik teşkilatı olmasaydı, Anadolu'daki obalar yok olurdu. Ahi Evran Moğol tehlikesini çok önceden görmüştür. Ahi Evran o dönem adeta savunma sanayisine giriyor, üretim yapıyor. Aynı zamanda siyaseti de çok yakından takip ediyor ve risk almayı biliyordu. Daha sonra kendisi Kırşehir'e yerleşiyor ve 32 iş kolunu Ahilik Teşkilatı altında topluyor. Kesin olmamakla birlikte yaklaşık 90 yaşında Moğollara karşı savaşırken vefat ettiği söyleniyor. İşte böyle bir şahıs Ahilik Teşkilatı’nı kuruyor” ifadelerini kullandı.
AHİLİK ALLAH RIZASINI ESAS ALIR
Esnaf ve Sanatkârlar Derneği (ESDER) Konya Şube Başkanı Latif Işık, esnafın sorunlarının çözülmediğini ve Ahiliğin temel prensiplerine ihtiyaç duyulduğunu ifade etti. Işık, şunları söyledi; “Ahilik sistemi yüzyıllardır kimseyi ötekileştirmeyen, çalışmayı, üretmeyi ve Allah'ın rızasını almayı esas almışlardır. Ahiler oluşturdukları sistemle kimsesizlerin yanında olmuştur. Anadolu birliğin beraberliğin ve kardeşliğin mayasını oluşturmuşlardır. Ahiliğin temel prensiplerine bugün ihtiyaç olduğu ortadadır. Ahiliğin ders olarak işlenmesi kalkınmayı sağlayacaklardır. Keşke esnaf ve sanatkarlarımızın sıkıntılarını gideren projeler ortaya konmuş olsaydı. Keşke esnafımızın ekonomik sıkıntıları giderilseydi. İçinde bulunduğumuz ekonomik sıkıntıdan dolayı alım gücünün azalmasına değinmemiz lazım. Bugün kiracıların iş yeri sahibiyle adliyelik olan çoktur. Yine fatura alın terine ve emeğe çekilmiştir. Faizsiz ekonomik bir düzene geçmek adına gelin güçlerimizi birleştirelim. Yaptığımız işlerin üzerimizde vebali olacağını unutmayalım.”
ALİ GÖZEN