Ekonomik kriz Konya’ya gelen gurbetçileri de vurdu

Kemer sıkma politikasından dolayı Türkiye'de uzun bir süredir Dolar ve Euro'da dalgalanmalar yaşanmıyor. Ülkeler arası gerilim en fazla altın fiyatlarına yansıyor

Ay sonunu getirmenin mücadelesini veren vatandaşlar eskisi gibi döviz kuruna ve altına yatırım yapamıyor. Türkiye, bir süredir 'ekonomiyi düzeltme' adına kemer sıkma politikası uyguluyor. İsrafın, gösterişin, gereksiz harcamaların ve yatırımların beraberinde getirdiği ekonomik kriz, toplumun tüm kesimini vurdu. İnsanlar, temel tüketim ihtiyaçlarını karşılamanın ötesinde bir harcama yapmıyor. Vatandaşlar, eskisi gibi Dolara, Euro'ya ve altına yatırım yapamıyor. Ekonomik durumu iyi olanlar ise en iyi yatırım aracı olarak altını görüyor. Konya'ya bu yıl geçen yıllardaki gibi yoğun bir şekilde gurbetçi gelmedi. Ekonomik kriz sadece Türkiye'yi değil, Avrupa'da yaşayan gurbetçileri de vurdu.

PARASI OLAN ALTINA YÖNELİYOR

Para Piyasaları Uzmanı Muammer Bingöl, Merhaba Gazetesi'ne özel açıklamalarda bulundu. Bingöl, insanların eskisi gibi yatırım yapamadığını, vatandaşın geçim derdinde olduğunu söyledi. Pahalılıktan herkesin şikayetçi olduğuna dikkat çeken Bingöl, “İnsanlar, gününü kurtarmanın mücadelesini veriyor” dedi. Fazla parası ve iyi geliri olanların ise daha çok altına yöneldiğini vurgulayan Para Piyasaları Uzmanı Muammer Bingöl, “Ukrayna-Rusya, İsrail-Filistin, Lübnan'da yaşanan olaylar ve gerilimler, altının seyrini yukarı yönlü etkiledi” şeklinde konuştu.

DÖVİZ BOZDURAN GURBETÇİ SAYISI AZALDI

Gurbetçilerin geçmiş yıllara nazaran Konya'da daha az kaldığını belirten Bingöl, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Artık gurbetçilerin de profili değişti. Önceden gurbetçiler Konya'ya gelir, Avrupa'ya dönene kadar annesinin, babasının yanında kalır, akrabalarıyla zaman geçirirdi. Bugün öyle değil. 15 gün Konya'da kalıyorlar, 15 gün de deniz bölgelerine gidip tatil yapıyorlar. Şehre gelen veya kalan gurbetçi sayısı azaldıkça, döviz bozduran gurbetçi sayısı da geçen yıllara oranla az oluyor. Altına yatırım yapan gurbetçi sayısı da azaldı. Bu ekonomik kriz sadece Türkiye'yi değil, Avrupa'yı da vurdu. Onlar da pandemiden çıktı. Bugün tüm insanlık geçim derdinde.”

ENFLASYONU DÜŞÜRMEK İÇİN ACI İLAÇ YEDİĞİMİZ DOĞRU

Önümüzdeki süreçte piyasada büyük bir dalgalanma beklemediğini dile getiren Bingöl, Doların yıl sonunda beklenildiği gibi 37-39 TL, Euro'nun da 42-44 TL arasında seneyi kapatacağını beklediklerini ifade etti. Altının gramının ise 2 bin 800 ile 3 bin lira arasında öngördüklerini konuşmasına ekleyen Bingöl, ayrıca şunları kaydetti: “En iyi yatırım aracı bugün altın olarak görülüyor. Zor bir süreçten geçiyoruz. Bunu Hazine ve Maliye Bakanı sayın Mehmet Şimşek de teyit ediyor. Enflasyonu düşürmek için acı ilaç yediğimiz doğru. Orta vadeli programdan vazgeçilmezse enflasyon düşer. Orta vadeli program yerinde ve iyi sonuçlar verdi. Sıkı para politikası devam ediyor. Enflasyonu düşürme gayreti olumlu seyrediyor. Ticaret Bakanlığı yetkilileri fahiş fiyat uygulayanlara göz açtırmıyor. Hayat pahalılığı ve enflasyonla mücadele dört koldan devam ediyor.”

EMRE ÖZGÜL

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (3)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Ekonomi Haberleri