Ekonomik çıkmaz!

Üretimi ikinci plana atan hükümet, enflasyon ve faiz yükselişine "dur" diyemiyor. Elde ve avuçta kalan fabrikaları da satarak, zararını kapatabileceğini düşünen iktidar, her geçen gün ekonomik bir çıkmazın içine giriyor.

24 Haziran erken seçiminin hemen ardından önlem almak için gözlerin ilk çevrildiği alan olan ekonomi, alarm veriyor. Tarım ve hayvancılık başta olmak üzere, birçok sektör atılan yanlış adımlar neticesinde oluşan büyük felaketler ile boğuşuyor. Bu sorunların çözümü için uzun vadeli değil, genelde günü kurtarma adına kısa vadeli adımlar atılıyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Haziran ayı enflasyon oranını açıkladı. Haziran'da enflasyon yüzde 3,03 oldu. Asgari ücretin yoksulluk sınırının altında kaldığı ülkemizde enflasyon, beklenenden yüksek çıktı. Enflasyon, yüzde 12,15'ten yüzde 15,39'a yükseldi. En yüksek enflasyon artışı ise gıdada yaşandı. Ekonomik sıkıntılar, iyice baş gösterdi. Enflasyonun Temmuz ayında daha da artmasından endişe ediliyor.

ÜRETİM TEMELLİ EKONOMİ YOK

İcralık vatandaş sayısı da her geçen gün artarken, borçlu vatandaşlara sözde kolaylık sağlama adına faiz oranları da sürekli yükseltiliyor. Vatandaş, kredi kartı ve faize tutsak ediliyor. En kârlı çıkan kuruluşlar yine bankalar oluyor. Temel ihtiyaç ürünlerine ve birçok ürüne durmadan zam geliyor. Zam, en fazla patates, soğan, limon ve havuca geldi. Patatesin ve soğanın bir ara kilogram fiyatı 5-6 liraya kadar çıktı. Bundan sonraki süreçte çoğu şeye yeni zamların gelmesi bekleniyor. Ekonomideki bu istikrarsızlık için ne kadar da "Dış güçlerin oyunu, spekülatif şeyler" denilse de, Türkiye'nin acilen üretim temelli bir ekonomik sisteme geçmesi gerekiyor. Ülkemizde üretimden çok, tüketim artıyor.   
EKMEĞE 10-15 KURUŞ ZAM İDDİASI

Temel ihtiyaç ürünleri arasında yer alan ekmeğe de zam bekleniyor. Konu ile ilgili çalışmalar yürütürken ekmeğe yapılacak zam oranının 10 ile 15 kuruş arasında olacağı söyleniyor. Zamma gerekçe olarak ise buğdaydaki kalite kaybı gösteriliyor. Kalite kaybı, un fiyatlarına da yansıyacak. Unun çuval fiyatı artacak. Ayrıca fırıncılar, girdilerinin arttığını dile getirerek, zam beklediklerini ifade etti. Ekmeğe zammın yapılacak çalışmalardan sonra kesin geleceği öngörülüyor.

DOĞALGAZA YÜZDE 20 ZAM BEKLENTİSİ

Enerjide yüzde 95 civarlarında dışa bağımlı olan ülkemizde bir zam da doğalgaza bekleniyor. Vatandaşın özellikle kış aylarında giderlerinin en başında gelen doğalgaz fiyatlarına yüzde 20 civarında bir zam yapılacağı söyleniyor. İthalatın artması, döviz kurlarının yükselmesi doğalgaza zam gelmesine gerekçe olarak gösterilecek. Doğalgazın yanı sıra, yakın zamanda akaryakıta da kısa vadede büyük zamlar yapıldı. Yine elektrik faturaları kabarırken, suya da gizliden gizliye zam getirildi.  

HAYVANSAL GIDA FİYATLARI CEP YAKIYOR

Samanı bile ithal eder hale geldiğimiz bu günlerde Türkiye, sürekli dışarıdan hayvan ithal ediyor. 7 yıldır iç savaşın yaşandığı Suriye'den 4 bin ton patates ithal edilen ülkemizde dışarıdan hayvan getirilmesine rağmen et fiyatlarının hala yüksek olması tepkilere neden oluyor. Kıymanın kilogram fiyatı 42 ile 44 TL arasında değişiklik gösteriyor. Tereyağı fiyatlarında ise son zamanlarda en az 6-7 liralık bir artış gözlemleniyor. Süt üreticileri de girdilerinin yüksek olduğunu ifade ederek, süte zam yapılması gerektiğini talep etti. Peynirin de kilogram fiyatı arttı. Satılık ev fiyatlarında da rekor artış yaşanırken, kiralık konut fiyatları da sürekli artış gösteriyor. Demir ve arsa fiyatlarındaki artış, konut fiyatlarına yansıyarak, fiyatları yükseltti. Sektör, artıştan olumsuz etkilendi. Girdilerin artması ile birlikte fiyatlar yükseliyor. Vatandaşın ev alma hayali her geçen gün zorlaşıyor.

EMRE ÖZGÜL
 

 

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (2)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Ekonomi Haberleri