Ekonomide zor yıl oldu!

2018 yılı Türkiye için ekonomide en zor yıllardan biri oldu. Döviz kurlarındaki rekor artış, faiz oranlarında yapılan artışlar esnafının ve sanayicinin belini büktü. Çok sayıda esnaf dükkânın kapatırken, yüzlerce firma da konkordato ilan etti

Türkiye ekonomide zor bir yılı geride bırakmaya hazırlanıyor. 2018 yılı Türk ekonomisi için tarihinin en zor yıllarından birisi oldu. Döviz kurlarında yaşanan rekor artış özellikle sanayiciyi zor durumda bıraktı. Dövizle çalışan sanayiciler bir gecede iflas etme noktasına geldi. Türkiye genelinde yüzlerce firma içine girdiği ekonomik darboğazdan çıkamayınca konkardato ilan etmek zorunda kaldı. Borç yükü altına giren şirketler yaşanan ekonomik krize çok direnemedi. Türkiye tarihinde ilk defa "konkordato" eğitim seminerleri verilmeye başlandı. Ekonomik kriz ile birlikte binlerce insan işsiz kaldı. İstanbul'da iflas eden bazı şirketler, sigorta parası almak için fabrikalarını yaktı.

ESNAF KEPENK İNDİRDİ, İNŞAATLAR DUDU

Özellikle küçük esnaf yaşanan krize karşı çaresiz kalınca mecburen kepenk indirmek zorunda kaldı. Kriz en çok ekonomonin lokomotifi olan inşaat sektörünü vurdu. Demir fiyatlarında ve diğer inşaat malzemelerinde döviz kurlarından dolayı yaşanan artış sektörü durma noktasına getirdi. Bazı inşaat şirketleri de borçlarını ödeyemeyecek duruma gelince konkartoda ilan etmek zorunda geldi. Döviz kurlarındaki yaşanan artışı durdurmak için faiz oranları yükseltilince ev kredisi çekenlerin sayısı da ciddi oranda düştü. İnşaat firmaları yaşanan kriz yüzünden ev satamaz hale geldi.

HÜKÜMET YATIRIMLARI DURDURDU

Dolar 7 TL'ye, Euro ise 8 TL'ye kadar dayandı. Ekonomik kriz kendisi hissettirmeye başlayınca hükümet de çeşitli tedbirler alma yoluna gitti. Kamuda tasarruf, enflasyonla mücadele programı başlatıldı. Devam eden projelerin tamamlanmasına hiç başlanılmayan projelerin ise ertelenmesine karar verildi. Türkiye'nin birçok önemli projesine başlanılmadı. Mega projeler ekonomik krizden dolayı ertelendi.Kamuda eleman alımı durduruldu. Kriz yaygın ve yerel basını da vurdu. Dolardaki artış nedeniyle kağıt fiyatlarını da vurdu. Kağıt fiyatlarının yükselmesinden dolayı yerel ve yaygın basında kapanan gazeteler oldu. Gazeteler baskı sayısını ve sayfa sayısını düşürmek zorunda kaldı.

KRİZ VATANDAŞIN BELİNİ BÜKTÜ

Ekonomik kriz dar gelirli vatandaşı da olumsuz etkiledi. Gıda fiyatları neredeyse yüzde 100 oranında arttı. Sofraların vazgeçilmez gıdalarından soğan ve patatesin kilosu 5 TL'yi geçti. Hükümet soğan stokçuluğu yapıldığını iddia ederek, soğan depolarına baskınlar yaptı. Ekonomik kriz çiftçiyi de olumsuz yönde etkiledi. Artan döviz kurları gübre fiyatlarının da artmasına neden oldu. Gübrenin tonu 3 bin 400 TL'ye kadar çıktı. Gübre, mazot ve elektrik fiyatlarındaki artıştan dolayı çiftçiler buğday ekmekten vazgeçti. Un fiyatları rekor üstüne rekor kırdı. Ekmeğe zam geldi. A'dan Z'ye zam gelmeyen hiçbir şey kalmadı.

CEZALAR YAĞMUR GİBİ YAĞDI

Özellikle asgari ücretle çalışan herkes geçim sıkıntısı çekmeye başladı. Ekonomik kriz aile facialarını da beraberinde getirdi. Vatandaş, elektrik, doğalgaz ve su faturalarına isyan etti. Trafik cezaları yağmur gibi yağdı. Neredeyse araç sahibi olan herkese trafik cezası geldi. Bazı vatandaşlara bir günde 2-3 trafik cezasının geldiği bile ortaya çıktı. 2018 yılı Türkiye ve Türk ekonomisi için kara bir yıl olarak tarihe geçti. 24 Haziran 2018 seçimlerinden sonra ekonomide düzlüğe çıkılacak söylemleri de gerçek çıkmadı. Ekonomik krizin acı faturasını ise yine vatandaş ödemek zorunda kaldı.

İBRAHİM BÜYÜKEKEN

 

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Ekonomi Haberleri