Ekonomide işler kötü

Konya ve ülke ekonomisinde işler iyi gitmiyor. Ekonomideki geriye gidiş artarak devam ediyor. Kapılar bir bir kapanıyor. Firmalar pazar sıkıntısı yaşıyor. Pazar olmadığı için üretim de düştü. Bazı firmalar ise batmanın eşiğine geldi

Komşu ülkelerdeki iç karışıklıklar ve siyasi gelişmeler dış ticarete olumsuz yansıdı. Komşu ülkelerle alışveriş durma noktasına geldi. Ekonomideki geriye gidiş geçen yıldan beri devam ediyor. Dış ticaret rakamları sürekli düşerken, ihracatçı firmalar ise mal satacak pazar bulmakta zorlanıyor. Kapılar bir bir kapanıyor. En çok ihracat yapan 15. firma olan Konya ekonomisi büyük yara aldı. İhracatçı firmaların endişesi ise her geçen gün artıyor. Sanayici kara kara düşünüyor. Rusya ile yaşanan uçak krizi iki ülke arasındaki alışverişi durma noktasına getirdi. Türk firmaları için Rusya kapısı kapandı. Irak'ta yaşanan iç karışıklıklar devam ediyor. Karışıklıklar nedeniyle bazı sınır kapıları kapanırken, bu ülkeye mal gönderen firmalar rotasını başka ülkelere çevirdi.

KOMŞUYLA ALIŞVERİŞ DURDU

Suriye ile hemen hemen hiç alışveriş yapılmıyor. Konyalı bin 500'den fazla ihracatçı firma komşu ülkeye ürün gönderemiyor. İran pazarı ise güven vermiyor. Ülke üzerindeki ambargo kaldırıldı. Konyalı firmalar yönünü bu ülkeye çevirdi. Ancak alışveriş rakamları hala istenilen seviyede değil. Türkiye'nin siyasi politikalar nedeniyle komşularla arası bozuldu. Bu durum da dış ticarete kötü yansıdı. Türkiye'nin doğusunda yaşananlar da ekonomiye zarar verdi. İhracatçı firmalar, "Komşulardaki iç karışıklık ve ülkeler arasındaki soğukluk son bulmadan mal gitmez, alışveriş olmaz" diyor.

EKONOMİDE GERİYE GİDİŞ

Konya Ticaret Odası (KTO) Başkanı Selçuk Öztürk, ihracattaki düşüş, ekonomideki geriye gidiş hakkında değerlendirmelerde bulundu. İhracattaki düşüşün 2015'in başından beri sürdüğünü, düşüşten Konya ve ülke ekonomisinin zarar gördüğünü açıkladı. Dış ticaretin düşmesinin 4 temel sebebinin bulunduğunu ifade eden Öztürk, "Dünya ticaret hacmi düştü. Tüm ülkeler ithalatı düşürüyor. Herkes temkinli davranıyor. Dünya petrol fiyatlarıyla birlikte emtiya fiyatları da düştü. Bazı ülkeler alışverişi dolar, bazıları euro üzerinden yapıyor. Dolayısıyla kurdan kaynaklı zarar da oluşuyor. Ekonomi için iyi şeyler olmuyor. Bizim dışımızda gelişen durumlar var. Komşu ülkelerde yaşanan siyasi gelişmelerden etkilendik" diye konuştu.

KOMŞULARLA TERS DÜŞTÜK

İhracatçı firmaların pazar bulma noktasında sıkıntı yaşadığını da belirten Öztürk, pazar sıkıntısı yaşayan firmaları alternatif pazarlara yönlendirdiklerini söyledi. Konya'da otomotiv makine parça firmaların daha çok zarar gördüğünü dile getiren Öztürk, İran ile ticari ilişkilerin istenilen düzeye ulaşmadığını söyledi. Öztürk, "İran ile Suriye konusunda ters düşüyoruz. Rusya ile uçak krizinden sonra aramız bozuldu. Rusya pazarı önemliydi. Rusya dış ticarette olumsuz bir etki oluşturdu" sözlerini kullandı.

KERİM ATICI merhabahaber.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri