Ekonomi nereye gidiyor?

KTO ile Bahçeşehir Koleji tarafından organize edilen programda son aylarda yaşanan ekonomik gelişmelerle birlikte Türkiyede ekonominin iyiye gittiği ifade edildi

Önceki gün Konya Ticaret Odası (KTO) ve Bahçeşehir Koleji tarafından düzenlenen “Kriz ve Kriz Yönetimi” konulu panelde, Türkiye’de ekonomik krizin hangi boyutta olduğu ve dünya ortalamasındaki konumu üzerinde değerlendirmeler yapıldı.

Bahçeşehir Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğetim Üyei Prof. Dr. Eser Karakaş’ın moderatörlük yaptığı panelde yine Bahçeşehir Üniversitesi öğretim üyelerinden İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Taner Berksoy ve Doç. Dr. Deniz Gökçe sunum yaptı. Toplantıya KTO Başkanı Hüseyin Üzülmez ve Bahçeşehir Koleji Kurucu Müdürü Nurettin Ok’un yanı sıra çok sayıda davetli katıldı. Panel konuşmacılarından önce protokol konuşmacısı olarak söz alan Nurettin Ok, Bahçeşehir Koleji olarak eğitim alanında çok kaliteli bir çizgi tutturduklarını belirtti. Kaliteli eğitim veren bir kurumun bulunduğu şehrin soysa-ekonomik değerlerini ve durumunu çok iyi bilmesi gerektiğini belirten Ok, bu amaçla çeşitli etkinliklerde bulunduklarını belirtti. Bu nedenle KTO’da düzenlenen ‘kriz ve kriz yönetimi’ panelinin kendileri için çok önemli olduğunu belirten Ok, değerli profesörlerin ekonomi görüşlerini halka ve iş adamlarına anlatabilmesi için bu tip panellerin gerekli olduğunu vurguladı.

KTO Başkanı Hüseyin Üzülmez ise, dünyanın ciddi bir ekonomik sıkıntı içinde olduğuna vurgu yaptı. Tüm dünyada görülen bu ekonomik durgunluktan Türkiye’nin etkilenmesinin imkansız olduğunu söyleyen Üzülmez, Konyalı iş adamları olarak bu krizden en az zararla çıkmanın yollarını aradıklarını belirtti. Bu arayış sırasında çeşitli eğitim kurumlarında çalışmalarına devam eden ekonomi alanında uzman öğretim görevlilerinden bilgiler aldıklarını belirten Üzülmez, “Bugün burada Bahçeşehir Üniversitesinden iktisat alanında uzman 3 hocamız Dünya ve Türkiye ekonomisini değerlendirecek. Bu toplantının Konya’mız adına yarar sağlayacak fikirlere yol gösterici olmasını dilerim” dedi.

Protokol konuşmalarının ardından başlayan panelde ilk konuşmayı Doç. Dr. Deniz Gökçe yaptı. Ekonomik krizin merkezi olarak gösterilen ABD’nin kriz öncesi ve sonrası finansal analizini yapan Gökçe, “ABD, dünyada patlak veren ekonomik durgunluğun ilk görüldüğü yerdir. ABD’nin dünyanın en güçlü ekonomisine sahip olan ülke olduğunu da göz önünde bulundurursak ABD’deki ekonomik parametrelerin hareketleri dünya ekonomisine yön vermektedir. Bu nedenle ABD’yi inceleyerek panele başlayalım ve dünya ekonomisinin ne yöne gittiğini ABD üzerinde inceleyelim. Öncelikle ekonomik krizin merkezi olarak ABD’nin bugün ekonomik krizden en az etkilenen ülkelerden birisi haline geldiğini söylemek istiyorum. ABD, güçlü finans kuruluşları sayesinde ekonomik krizi finanse etmiştir. Hükümet açıkladığı milyarlarca dolarlık tedbir paketleriyle ekonominin küçülmesini engellemeye çalışmaktadır. Buna rağmen Amerika Merkez Bankası önümüzdeki birkaç ay daha ekonominin küçülmeye devam edeceğini öngörmektedir. Şu an dünya genelinde imalat sanayi yüzde 40 zarara uğramıştır. Bu zarar ürünlerde indirime gidilmesini sağladı. Bu indirim tüketicileri harekete geçirdi ve son aylarda satışlarda artış yaşandı. Bu artış ekonomik durgunluğun sonuna doğru gelindiğine ve yakın dönemde ekonomik parametrelerin pozitife döneceğine işarettir” dedi. 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri