Ekonomi Hocalarına Göre Dış Ticaret Açığı Tahminlerin Altında

Fatih Üniversitesi Uluslararası Ticaret Bölümü öğretim üyeleri, Haziran ayında dış ticaret açığının tahminlerin altında kaldığını vurguladı.

Fatih Üniversitesi Uluslararası Ticaret Bölümü öğretim üyeleri, Haziran ayında dış ticaret açığının tahminlerin altında kaldığını vurguladı. Öğretim üyeleri, ihracatın daralması ve ithalatın artmasının hem dış ticaret hem de cari denge ile ilgili sene sonu hedeflerini yakalamayı olumsuz etkilediğini ifade etti.

Hocaların, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Haziran ayı dış ticaret verilerine dair yorumları İntrade adlı dış ticaret bülteninde yer aldı. 2013 Mart ayında başlayan ihracat gerilemesinin, Haziran ayında da devam etmesini hedefler adına olumsuz bulan Fatih Üniversitesi Uluslararası Ticaret Bölümü öğretim üyelerinin görüşleri şöyle:

• Türkiye’nin Haziran ayı dış ticaret açığı her ne kadar beklentilerin altında kalmakla Mayıs ayında olduğu gibi yine artış kaydetmiştir. Bir yandan ihracatta daralma diğer yandan ithalatta artışın etkisi ile Haziran ayı dış ticaret açığı geçen senenin aynı ayına göre yüzde 18,9 artarak 8,57 milyar dolara gelmiştir. Bu açık ilk beş ayının ortalamasını aşmıştır. Açıklanan veriler temel alındığında ilk altı ayda dış ticaret açığı geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 17,4 artarak 50,61 milyar dolar olmuştur.

• Dış ticaret açığında artışa paralel olarak ihracatın ithalatı karşılama oranı da gerilemiştir. Haziran ayında ihracat 2012’nin aynı ayına göre yüzde 6 inip 12,438 milyar dolar olmuştur. 2013 Haziran ayı ithalatı ise yüzde 2,8 artarak 21,008 milyar doları bulmuştur.

• 2012’nin aynı ayına göre yüzde 5,3 artan Avrupa Birliği’ne (AB) ihracat Mayıs ayında olduğu gibi 5,2 milyar dolara varmıştır. AB’nin ülke ihracatında payı ise 2012’nin ve bu senenin ilk aylarının aksine 2013’ün Mayıs ayında olduğu gibi Haziran ayında da artış elde etmiştir. 2012’nin aynı ayında yüzde 37,1 olan AB’nin ihracatta payı, Haziranda yüzde 41,6’ya çıkmıştır.


• AB’ye ihracat artışının yanı sıra AB’nin ihracatta payının geçen senenin aynı ayına göre artış kaydetmesi, ülke ihracat hacminde önemli yeri bulunan Avrupa ülkelerinde ekonomik trende dair olumlu safha hakkında bir kanaat oluşturmaktadır. Ancak AB’ye ihracatta artışa rağmen Haziran ayı genel ihracatında daralma olması, Türkiye’nin ihracatta yeni ülke ve bölgelere açılmada güçlük çektiği sonucunu vermektedir.

• İhracatta beklentilerin altında kalmakla birlikte daralma, ithalatta ise beklentileri aşan artış, hem dış ticarete hem de cari denge ile ilgili hedeflerin ulaşılabilirliğini bu senenin geride kalan aylarına paralel olarak olumsuz şekilde etkilemektedir.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri