Her insanın az da olsa, ekonomi bilgisine sahip olması gerekir. Çünkü insan hayatı ekonomiyle doğrudan ilgilidir. Ekonominin insan hayatında önemli bir yeri vardır. Ekonomi, insan hayatı ile iç içedir. Ekonomi konusunda bilgi sahibi olmak için temel ekonomik kavramları bilmek şarttır.
İnsan, temel ekonomik kavramları bilirse, ekonomi hakkında özlü bir fikre sahip olur. Ekonomik kavramlar hakkında temel bir fikre sahip olan insanlar, ekonomik kararlarını daha doğru olarak verirler.
Bir ülkede uygulanan ekonomi politikası, ekonomik kavramlarla açıklanırsa daha iyi anlaşılır. Bir ülkenin ekonomik durumunu incelerken, öncelikle makro ekonomi, mikro ekonomi, toplam arz, toplam talep, Gayri Safi Millî Hâsıla, ekonomik büyüme, büyüme hızı ve gelir dağılımına bakmak gerekir.
Makro Ekonomi: Ekonominin bütününü konu alan ve ekonominin işleyişi ile ilgilenen bölümüne makro ekonomi denir. Toplumun bütün ekonomik büyüklüğü makro ekonominin alanına girer. Yatırım, kalkınma, istihdam, millî gelir, büyüme, üretim, genel fiyatlar düzeyi gibi konular makro ekonominin temel konularıdır. Enflasyon, ödemeler dengesi, işsizliğin çözümü gibi konular da makro ekonomi içinde incelenir.
Mikro Ekonomi: Toplumda fert, aile ve firmaların ekonomik durumlarını inceleyen bölümüne mikro ekonomi denir. Bir ferdin gelir durumu, bir ailenin geçinme durumu, bir firmanın kâr durumu mikro ekonominin konusuna girer.
Toplam Arz: Bir ülkede insanların ihtiyaçlarını karşılamak için belirli dönemde üretilen mal ve hizmetler ile ithal edilen mal ve hizmetlerin toplamına birden toplam arz denir.
Toplam Talep: Bir ülkede insanların ihtiyaçlarını karşılamak için mal ve hizmetlere yönelik olarak duyulan talebe, toplam talep denir.
Gayri Safi Millî Hâsıla: Bir ülkede belirli bir dönem içinde, genellikle bir yılda üretilen mal ve hizmetlerin para ile değeridir. Bir ekonominin başarısı Gayri Safi Millî Hâsıla ile ölçülür. Ekonominin net başarısını görmek için değeri düşen, aşınan yatırım mallarının amortismanlarının düşülmesi gerekir. Gayri Safi Millî Hâsıla’dan amortismanlar düşüldükten sonra Safi Millî Hâsıla’ya ulaşılır.
Ekonomik Büyüme: Bir ekonomide üretilen mal ve hizmetlerin kapasitelerinin genişlemesine ekonomik büyüme denir. Yeni fabrikaların, yolların ve köprülerin yapılması, yeni okulların kurulması gibi yatırımlar ekonomik büyümeyi gösterir.
Büyüme Hızı: Bir ekonomide bir önceki yıla göre yapılan yatırımların oransal olarak gösterilmesine büyüme hızı denir. Örnek; bir ülke ekonomisinin büyüme hızı bir yılda % 5 olmuş ise, büyüme hızı bir önceki yıla göre % 5 artış göstermiş demektir.
Gelir Dağılımı: Bir ülkede bir yıl içinde elde edilen gelirin fertler arasında dağıtılmasına gelir dağılımı denir. Gelir dağılımının adil olması gerekir. Dengesiz bir gelir dağılımı toplumda huzursuzluklara yol açar. Onun için fertler arasında adil bir bölüşüm, adil bir gelir dağılımı şarttır.