Ekonomi Bakanı Zeybekci: Bunu İçişleri Bakanımıza Sormak Lazım

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, 17 Aralık operasyonu öncesinde hangi bankanın döviz alımı yaparak 2 milyar dolarlık kazanç elde ettiğine dair soruların İçişleri Bakanı Efkan Ala'ya sorulması gerektiğini söyledi.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, 17 Aralık operasyonu öncesinde hangi bankanın döviz alımı yaparak 2 milyar dolarlık kazanç elde ettiğine dair soruların İçişleri Bakanı Efkan Ala'ya sorulması gerektiğini söyledi.

Ekonomi Bakanı Zeybekci, her hafta sonu memleketi Denizli’nin bir ilçesine mutat haline getirdiği gezilerini sürdürüyor. Zeybekci, Denizli'nin Serinhisar ve Acıpayam ilçelerinde ziyaretlerde bulundu. Bakan Zeybekci'ye ziyaretlerinde Denizli Valisi Abdülkadir Demir, AK Parti Denizli milletvekilleri Bilal Uçar, Mehmet Yüksel ve Nurcan Dalbudak, Denizli Belediye Başkanı Osman Zolan ve çok sayıda protokol üyesi nezaret etti.

Acıpayam ilçesine giden Zeybekci, kaymakamlık ve belediyeyi ziyaret etti. Bu ziyaretin ardından Acıpayam'ın Yeşilyuva beldesine geçen Zeybekci, burada belde belediyesi tarafından yaptırılan kapalı spor salonunun açılışını yaptı. Spor salonu açılışının ardından Zeybekci basketbol topu ile bir de atış yaptı. Zeybekci, daha sonra Serinhisar ilçesine geçerek ziyaretlerine devam etti.

Serinhisar Kaymakamlığı’nda basın mensuplarının sorularını cevaplandıran Zeybekci, dolar ve Euro'daki artışın geçici olduğunu öne sürdü. Türkiye'deki artışın para piyasaları ile ilgili olduğunu ifade eden Zeybekci, "Yaşanmakta olan bir sıkıntı ve dalgalanma var. Bu dünyanın her yerinde de var. Bu bize benzer ülkelerde yaklaşık 7 -8 ülkede daha yoğun bir şekilde var. Arjantin, Brezilya, Hindistan’da Güney Afrika’da Çin’de bu tarz gelişmeler var. Bizde birazcık daha farklı.” dedi.

ABD Merkez Bankası'nın piyasaya vermiş olduğu parada aylık 85 milyar dolarlık parayı gitgide düşürmesi ile birlikte o günden 17 Aralık'a kadar Türkiye, dünyada bundan en az etkilenen ülke olduğunu savunan Zeybekci, “Etkilenmenin başka ülkelerde yüzde 10 civarında olurken, Türkiye bu etkilenmede yüzde 5 -6 güvenli bir arada etkilendi. 17 Aralık'tan itibaren dünya etkilenmeye devam etti. Ancak biz biraz daha aradaki mesafeyi kapattık. Dünyada şu anda saydığım ülkelerde yüzde 15 ile yüzde 25 aralığında değer kaybetti. En son Arjantin’in para değeri bizden çok daha fazla kaybetti. Bunun son dönemlerde yaşadığımız evet bununda etkisi var. Türkiye’de spekülatif amaçlı yaratılmaya çalışılan olumsuz ortamdan etkilenmesi de var. Ben bunun kalıcı olmasını biz asla beklemiyoruz. Böyle bir şey kesinlikle geçicidir. Gerek özel sektörümüz, gerekse kamu maliyemiz kamu sektörümüz kamu finansman ihtiyacı ve kısa vadeli borçlarından kaynaklanan ihtiyaçlarına baktığımız zaman Türkiye bunları çok kolay üstesinden gelebilir noktadır. Hiçbir problemin yaşanması için hiçbir gerekçe yoktur. Bu şekilde algılanması en doğrusu budur. Özel sektörümüzün şirketlerimizin ve finans kurumlarının bu yaşananlardan dolayı bir sıkıntı yaşaması mümkün değildir, panik yaşamasına da gerek yoktur." ifadelerini kullandı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın kur artışının enerji fiyatları üzerindeki olumsuz etkisini yansıtmamaya çalıştığı şeklindeki bir soru üzerine Zeybekci, “Türkiye’de kurun bu kadar yükselmesinin kalıcı olduğuna inanmadığımız için, görmediğimiz için bunun kalıcı yapısal bir parasal bir zarar verdiğini, bunun da enerji maliyetlerine yansıması gerektiği kanaatinde değiliz henüz. Katlanabilir olarak görüyoruz. Onun için zamlarda gerek hükümetimiz gerek Enerji Bakanlığımız henüz o konuda gerek görmüyor.” diye konuştu.

"TÜSİAD’DAN RÖVANŞ ALINMASI TAVRI İÇİNDE DEĞİLİZ"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve TÜSİAD’a yönelik 'Hangi yüzle buradaki yatırımlarında başta Başbakan olmak üzere, herhangi bir işini yürütme yoluna gireceksin?' şeklinde açıklamada bulunduğu, hükümetin bundan sonra TÜSİAD’lı işadamlarının işini yapmayacak mı sorusu üzerine Zeybekci, Başbakan’ın ‘iş dünyasının taleplerini yerine getirmeyiz’ gibi sözü ve polemiğinin söz konusu olmadığını ileri sürdü.

Başbakan Erdoğan’ın TÜSİAD’a bir sitemi olduğunu vurgulayan Zeybekci sözlerine şöyle devam etti: “Yani sivil toplum kuruluşlarının, kişilerin, hükümeti veya yürütmeyi eleştirmeleri, görüşlerini beyan etmeleri kadar doğal bir şey olmaz. Ama eleştiriyi sadece tek taraflı yaptığınız zaman, size söylemiş olduğum rakamları bu hafta içinde tek tek yani biz 25 Mayıs'tan 17 Aralık'a kadar sürecimizi. 17 Aralık'tan sonraki sürecimize baktığımız zaman, 17 Aralık'taki o spekülatif amaçlı Türkiye’ye giydirilmeye çalışılan o negatif gömlek gününe kadar, Türkiye gayet normal giderken, o günden itibaren Türkiye’de hukukun zorlandığı sistemin zorlandığı, bir çok şeyin kurgulanıp da Türkiye’ye dayatıldığı o ana kadar hiçbir şey yok, o andan sonra Türkiye’de bazı sıkıntılar yaşanıyor. Onlara hiçbir şey söylemeyeceksiniz, Türkiye’ye kurgulanan bu oyuna hiçbir eleştiri getirmeyeceksiniz. Eleştiri hakkınızı sadece yürütmeyi eleştirerek kullanacaksınız, bunu biraz haksızlık olarak görüyorum ben bunu. Sayın Başbakanımızın da bence buradaki eleştirisi veya tepkisi serzenişi bu yöndedir. Asla hükümetimizin hiçbir organı hiçbir kurumu, hiçbir bakanı, Başbakanımız başta olmak üzere, iş dünyamızın hiçbir alanıyla istekleri taleplerinin karşılanmaması, onlardan rövanş alınması yöntem ve tavır içinde asla olmamıştır, olmayacaktır. Böyle bir şey asla yoktur.”

Zeybekci, 17 Aralık operasyonu öncesinde hangi bankanın döviz alımı yaptığı, bu konuda belgelerin ne zaman açıklanacağı şeklinde bir soruya ise Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Arınç gibi, “Bunu İçişleri Bakanımıza sormak lazım.” ifadelerini kullandı. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri