Ekonomi Bakanı Elitaş’tan Kadınlar Günü Mesajı

Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle mesaj yayımladı.Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle kadının toplumdaki yerine dikkat çekerek kutlama m...

Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle mesaj yayımladı.

Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle kadının toplumdaki yerine dikkat çekerek kutlama mesajı yayımladı. Elitaş mesajında, 2015 yılı Kasım ayı itibarıyla son on yıllık süreçte erkeklerde istihdamın yüzde 24,2 arttığını, bu oranın kadınlarda ise yüzde 58,6 olarak gerçekleştiğini belirtti. Elitaş’ın yazılı olarak yayımlanan mesajında şu ifadeler yer aldı:"Cumhuriyetimizin kuruluşundan bu yana Türk kadını her zaman ön planda olmuştur. Türk kadını, Avrupa ülkelerindeki kadınlardan çok daha önce seçme ve seçilme hakkına kavuşmuş, toplumsal yaşamın en önemli parçası olmuştur. Fakat acı bir gerçektir ki, milletlerin anneleri de olan kadınlar, en gelişmiş ülkelerden en ücra toplumlara dek dünyanın hemen her bölgesinde onlar için arzu edilen statüye henüz kavuşabilmiş değildir. Amacımız, yarın kadınların kamusal alanda, bilimsel, sosyal ve ekonomik hayatta çok daha etkin rol oynamalarının sağlanmasıdır. Bu amaç doğrultusunda, iktidara geldiğimiz günden beri kadınlarımızı ve kadınlarımızın sorunlarını daima öncelikli meselemiz yaptık.

Ülkemizde istihdam edilen kadın sayısının yıllar itibariyle artış ivmesini sürdürdüğüne şahitlik ediyoruz. 2003 yılında Türkiye’de çalışan kadın sayısı yaklaşık 5,9 milyon iken; 2015 Kasım ayı itibariyle bu rakam 8,1 milyon olmuştur. Son on yılda kadın istihdamındaki artış erkek istihdamındaki artışın yaklaşık 2,5 katı kadar olmuştur. 2015 Kasım ayı itibarıyla son on yıllık süreçte erkeklerde istihdam yüzde 24,2 artarken, bu oran kadınlarda yüzde 58,6 olarak gerçekleşmiştir. Bugün iş hayatında çalışan kadınlarımızın mesleki dağılımına bakıldığında; sanayi alanında yüzde 15,4, tarımda yüzde 29 ve hizmetler sektöründe yüzde 54,8 oranında kadın çalışanımız bulunmaktadır. Mevcut sayıyı yeterli bulmasak da, yönetici olarak çalışan kadınlarımızın sayısında 2003’ten bu yana ciddi bir artış görülmektedir. Yönetici olarak çalışan kadın sayısı 2003’te 114 bin iken, 2015 Kasım ayı itibariyle yüzde 39 artmış ve 158 bine yükselmiştir.

Türkiye’de 10 yıl önce sadece 50 bin kadın girişimci bulunurken, kadın girişimcilerin toplam girişimciler içerisindeki payı sadece yüzde 4,5 düzeyindeydi. Bugün ise kadın girişimci sayısında önemli artış yaşandığını görüyoruz. Son on yılda erkek girişimci sayısında yüzde 2 oranında artış yaşanırken, kadın girişimci sayısı yüzde 78 oranında artarak 89 bin kişiye ulaşmıştır. Gelecek dönemde de bu artışın sürdürülmesi hedefi ile ekonomi politikalarımızı inşa edeceğiz. Yeni Türkiye’yi önce kadınlarımız sonra da tüm vatandaşlarımız için yüksek refah düzeyi ve artan mutluluk oranıyla ön sıralara çıkarmak gayretiyle, Ekonomi Bakanlığı olarak var gücümüzle çalışıyoruz.

Tüm kadınlarımızın ‘Dünya Kadınlar Günü’nü kutlarım".

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri