Ekonomi Bakanı: Avrupa Krizi Ve Arap Baharına Rağmen İhracatı Artırmayı Başardık

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, bir taraftan Avrupa krizi, bir taraftan Arap Baharı dezavantajlarına rağmen ihracatı artırmayı başardıklarını belirterek, "Türkiye'nin ilk 6 ayda ihracat artışı yüzde 1,3.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, bir taraftan Avrupa krizi, bir taraftan Arap Baharı dezavantajlarına rağmen ihracatı artırmayı başardıklarını belirterek, "Türkiye'nin ilk 6 ayda ihracat artışı yüzde 1,3. Bizim gibi ihracatının yüzde 40’a yakınını AB’ye yapan bir ülkenin küresel kriz döneminde gösterdiği ihracat performansı hakikaten çok iyi.” dedi.

Haziran ayı dış ticaret verilerini yazılı bir açıklama yaparak değerlendiren Çağlayan, ihracattaki büyüme hızında görülen azalmanın ihracat performansındaki düşüşten çok mevcut ihracat pazarlarının büyüme hızındaki yavaşlamayı yansıttığını ifade etti. Haziran'da ihracat 12 milyar 438 milyon dolar, ithalat 21 milyar dolar, ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 59,2 olmuştu. Çağlayan, "İhracatımızda yüzde 6 azalma, ithalatımızda yüzde 2.8 artış var. İhracatta azalma yaşanmasını bekliyorduk bizim için sürpriz olmadı. Ocak-Haziran dönemindeki 6 aylık duruma baktığımızda ise ihracatımızın 75,2 milyar dolar, ithalatımızın 125,8 milyar dolar, ihracatın ithalatı karşılama oranı ise yüzde 59,8 olduğunu görüyoruz.” diye konuştu.

İhracatın büyüme hızında görülen azalmanın, ihracat performansındaki düşüşten çok mevcut ihracat pazarlarının büyüme hızındaki yavaşlamayı yansıttığını aktaran Çağlayan, şöyle devam etti:

"Bölgelere göre ihracatımıza baktığımızda resim şu: Haziran ayında Afrika'ya, Asya'ya ve AB'ye ihracatımızda artış var. AB’ye ihracatımız yüzde 5.3 arttı ki ben bunu çok önemli buluyorum. 6 aylık dış ticaret verisi açıklanmış bizden başka 15 ülke daha var. Bunlarda 6 aylık ortalama ihracat artışı yüzde 1.6. Tüm bu ülkelerde ihracat performansında bir zayıflama var. Türkiye'nin ilk 6 ayda ihracat artışı yüzde 1.3. Bizim gibi ihracatının yüzde 40’a yakınını AB’ye yapan bir ülkenin küresel kriz döneminde gösterdiği ihracat performansı hakikaten çok iyi."
CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri