Ekonomi Bakan: Mısır’da Kapanan Türk Firması Yok

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Mısır’da yaşanan olaylar nedeniyle orada faaliyet gösteren hiçbir Türk firmasının kapanmadığını duyurdu.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Mısır’da yaşanan olaylar nedeniyle orada faaliyet gösteren hiçbir Türk firmasının kapanmadığını duyurdu.

Zafer Çağlayan, Mısır’daki yaşanan olayların Türk firmalarına olan yansımalarını, düzenlediği basın toplantısında ele aldı. Çağlayan, "Şuan itibariyle firmalardan geriye dönüş kapanma yok. Bize intikal eden bu anlamda bir problem yok. Olaylar gündeme gelir gelmez firmalarla tek tek görüşmelerini söyledim. Tek tek firmalarla görüştüler onların sıkıntılarını dinlediler. Şu an itibariyle Ülker’in kendi beyanı dışında herhangi bir şekilde bize intikal eden bir problem gözükmüyor." dedi.

MISIR İZLEME MASASINA 108 ADET TALEP GELDİ

Dün gece itibariyle Mısır İzleme Masası’na 97’si ticari 11’i güvenlik amaçlı toplamda 108 adet talebim geldiğini açıklayan Çağlayan, ticari taleplerin daha çok bankacılık, lojistik ve ödemeler konusunda olduğunu dile getirdi. Çağlayan, Mısır halkının iradesiyle başa gelen Mursi yönetimiyle Türkiye’nin Mısır’a bir milyon nakdi bir milyon hibe para yardımında bulunduğunu dile getirdi. Ekonomi Bakanı, "Bugün Mısır’a kredi açanlar için bunu söylüyorum. Darbeden sonra Mısır’a para ödeyen ülkeler için bunu söylüyorum. Onların olmadığı yardım yapmadığı dönemde biz bir milyar doları zaten vermiştik. Diğer bir milyar dolarlık kısmı da Eximbank’a talep olunca ödeyecektik ama şimdiye kadar Eximbank’a bir talep olmadı." diye konuştu.

"YATIRIMLARIMIZ MISIR GARANTİSİ ALTINDA"

"Mısırdaki yatırımlarımızla alakalı herhangi bir güvence var mı?" sorusu üzerine cevap veren Ekonomi Bakanı, "Bizim oradaki yatırımlarımızın hepsi Mısır’ın garantisi altında. Bizim hukuki altyapımız var. Şu anda karşılıklı bakanlık olarak yaptığımız yatırımları karşılıklı koruma altına alıyoruz. Bu anlamda Mısır’daki tüm yatırımlarımız Mısır’ın garantisi altında." ifadelerini kullandı.

"Mısır’a verdiğiniz bir milyar dolarlık yardımı siz meşru bir hükümete vermiştiniz. Şimdi ise meşru olmayan darbeci bir hükümet var. Ödenen bu parayı geri alamama sıkıntısı var mı?" sorusu üzerine ise Çağlayan, "Komplo teorisi yapmanın bir anlamı yok. Bizim vermiş olduğumuz gerek kredi ve gerek hibe olan para Mısır devletine verilmiştir. 1 milyar dolar bekleyen de Mısır’ın Türkiye’den yapacağı ithalatın finansmanında kullanılacak olan bir kredidir. Dolayısıyla bu anlamda Mısır ithalatını Türkiye’den yapıp kredisini Eximbank'tan kullanmak istediği sürece bir sıkıntı olmaz zaten biz o amaçla verdik." şeklinde konuştu.

MISIRLA TÜRKİYE ARASINDAKİ TİCARİ VERİLER

2010 yılında Türkiye’nin Mısır’a olan ihracatı 2,8 milyar dolar idi. 2010 yılında Türkiye’nin Mısır’a olan ithalatı ise 1,5 milyar dolar oldu. 2012 yılında ise Türkiye’nin Mısır’a olan ihracatı 3,7 milyar dolar seviyesinde oldu. Aynı yıl ithalatı ise 1,5 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Gelmiş olduğumuz dönem itibariyle ilk 6 aylık verilere göre 2012 ocak haziran 2013 ocak haziran dönemine bakıldığında Türkiye’nin Mısır’a olan ihracatında yüzde 12’lik bir düşüş görülürken ithalatında ise yüzde 30’luk bir artış dikkat çekti.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri