Ekmeleddin İhsanoğlu'nun hikayesi

İslam İşbirliği Teşkilatı'nın yaklaşık 10 yıl genel sekreterliğini yapan bilim tarihi profesörü Ekmeleddin İhsanoğlu'nun Mısır'dan Türkiye'ye uzanan başarılarla dolu bir yaşam öyküsü var.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, Cumhurbaşkanı "çatı adayı" olarak MHPGenel Başkanı Devlet Bahçeli'ye ilettiği Prof. Dr.Ekmeleddin İhsanoğlu, İslam İşbirliği Teşkilatı'nın (İİT) yaklaşık 10 yıl genel sekreterliğini yaptı.

1943 yılında doğan İhsanoğlu, Füsun İhsanoğlu ile evli. 3 çocuk babası olan İhsanoğlu, milletlerarası yönetici ve bilim tarihi profesörü.

MISIR'DAN TÜRKİYE'YE UZANAN HİKAYE

Ekmeleddin İhsanoğlu'nun Mısır'dan Türkiye'ye uzanan çok ilginç bir hikayesi var.

Ekmeleddin, dinde olgun seviye demek. İsmini Kahire'de kralın sarayında Osmanlı ve Türk arşivlerinden sorumlu olarak çalışan Yozgatlı babası koydu. I. Dünya savaşından sonra İtalyan hakimiyetine geçen Rodos'tan Kahire'ye göçen annesi ve babası, Türklerin yoğun olarak yaşadığı bir muhitte tanışmış, 1930'ların sonunda evlenmişti.

KAHİRE'DE MİLLİ KÜTÜPHANEDE ÇALIŞTI

Kahire'de doğan Ekmeleddin İhsanoğlu, sokakta Arap ve İslam kültürüyle, evde babasının ona verdiği Türkçe edebiyat zevkiyle büyüdü. Babası 1951'de kurulan Ayn Şems Üniversitesi'nde Türkoloji kürsüsünü kurunca, o da aynı üniversitenin kimya bölümüne girdi. Üniversitede okurken aynı zamanda Kahire'deki Milli Kütüphane'de çalışıyordu: "Bu kütüphanenin Şarkiyat bölümünde çok sayıda Osmanlı el yazması vardı. 4 yıl boyunca hayatım onların arasında geçti, kültürümün en sağlam temelini bu kütüphanede attım."

Organik kimya üzerine master ve doktorasını El Ezher Üniversitesi'nde tamamladı. Reaksiyon kinetiği ve mekanizması, saniyenin çok küçük bir bölümünde olup biten iyon değişmeleriyle ilgili araştırmalar yaptı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri