Artık Konyalı erkekler de kadınlar kadar bilinçli beslenmek adına diyetisyene başvuruyor. Türkiye'nin en şişman illerinden biri olan Konya, ilerleyen yıllarda bu sıranın altına düşeceği gözleniyor. Yat geberlik geleneğinin de etkisiyle günde 4 öğünle beslenen Konya, artık bu alışkanlığından da yavaş yavaş vazgeçiyor. Kalp ve damar hastalıkları konusunda bilinçlenen Konya erkeği, yağlı yemeklerden uzak durmaya çalışıyor.
ET İLE HAMUR VAZGEÇİLMEZ
Özel Büyükşehir Hastanesi Uzman Diyetisyen M. Atilla Zeyrek, Konya'nın soğuk iklimi ve geniş bir coğrafi alana sahip olmasının beslenme kültürünü etkilediğini söyledi. Konya'da soğuk iklim nedeniyle daha çok yağ ve karbonhidrat içeriği yüksek besinlerin tercih edildiğini ifade eden Zeyrek, "Unlu gıdalar ve hamurdan yapılmış yağlı yiyecekler, daha uzun süre tok tutması ve vücut sıcaklığını koruduğu ve artırdığını düşünülmesi sebebiyle soğuk iklimde daha çok tercih ediliyor ve bununla beraber pişirme yöntemleri soğuk iklime göre şekillenmiş durumda" dedi.
Konya'daki yemek pişirme yönteminin farklı olduğunu belirten Zeyrek, "Örnek olarak sıcak Adana bölgesinde İçli Köfte yemeği suda haşlanarak yenirken Konya’ da aynı besin yağda kızartılarak tüketiliyor. Kebapların içerisine konulan ekmekler Salma adı altında yağda kızartılarak servis ediliyor. Yine güney bölgelerde özellikle restoranlarda ızgara çeşitleri hem toplam parça et miktarı fazlalığı hem de yanında servisi yapılan salata ve yeşillikler yönünden daha zenginken burada etliekmek ve tirit gibi etten ziyade içeriğinde sunulan hamur yoğunluğu daha yüksek besinler ilgi görüyor. Hal böyle olunca yeme alışlanlıkları obezite düzeyinide artırıyor" diye konuştu.
GEREKSİZ VE EKSTRA MASRAF
Konya'da 10 yıl önce erkeklerin sağlıklı beslenmeye, diyet yapmaya ve daha fit görünmeye olan ilgisinin az olduğunu hatırlatan zeyrek, "Koca bir hafta 1-2 erkek hasta bu durumdan şikayetçi olduğu düşüncesiyle diyet programına başlardı. Eşlerinin diyet tedavisi alma durumunu son derece gereksiz ve ekstra masraf olarak değerlendirir yemediklerinde boğazlarını tuttuklarında kilo verebileceklerini düşünürlerdi. Ama son yıllarda yazılı ve görsel basınında konunun ciddiyeti ile ilgili yapmış olduğu yayınlar nedeniyle de erkeklerin de ilgisini bize doğru çekmeyi başardı. Sanayi yoğun bir şehirleşme yapısı sanayicilerin sadece Türkiye içi değil artık yurt dışınada ihracat yapmaları yeni dünya düzeni ile tanışmaları, daha önceden karın doyurmak ya da sosyalleşmek için kullandıkları yeme alışkanlıklarını tamamiyle değiştirdi. Yurt dışı geziler, tanıtımlar ve fuarlarda daha fit görünmek isteyen bir zihniyet artık egemen" ifadelerini kulandı.
YAT GEBERMELİKTEN VAZGEÇTİLER
Artık Konyalı erkeğin diyet yapmaya başladığını ve spor merkezlerine ilgi gösterdiğini dile getiren Zeyrek, konuşmasını şu şeklide tamamladı: "Önceden eşleri diyete başladığı ilk günün akşamı nedendir bilinmez baklava tepsisi ile eve gelen erkekler artık eşleri ile birlikte onlara destek olmak amacı ile seanslarımıza katılıyorlar. Yoğun iş temposu ve uzayan çalışma saatleri ne rağmen artık evlerine daha erken gelip ailesiyle beraber akşam yemeği yiyorlar ve bunun sonucu Konya ağzıyla gebermelik olarak niteledikleri gece yemek yeme alışkanlığından vazgeçmiş durumdalar. Memur ve esnaf kesim çalışanları ise daha çok masa başı çalışmaları ve şehrimizin geniş bir alana yayılmış olması sebebiyle gidecekleri yere araba ile ulaşmaları ve zamanlarının olmamasından şikayetçiler ve bunlara rağmen tarafımıza başvurarak zayıflama ve kilo verme gayreti içerisindeler."
MEHMET AKİF SÜTÇÜ merhabahaber.com