Ekmek ve simite zam yolda!

Un ve susam fiyatlarındaki artış nedeniyle ekmek ve simite zam yolda. Konya Fırıncılar Odası Başkanı Vedat Honça, "Elektriğe ve doğalgaza zam geldi. Un ve susam fiyatları aldı başını gidiyor. Bu nedenle ekmek ve simite önümüzdeki günlerde zam yapılabilir"

Buğday üretiminde yaşanan rekolte düşüklüğü un fiyatlarını artırdı. Un fiyatlarını etkileyen artışın ekmeğe de yansıması bekleniyor. Susamın karaborsaya düşmesi ve fiyatının bir buçuk kattan fazla artması nedeniyle simite de zam geliyor. Simit şu an 75 kuruştan, 250 gramlık ekmek 80, belediye ekmeği ise 70 kuruştan satılıyor. Zammın ne kadar olacağı tam bilinmiyor. Ekmek ve simite yapılacak zamlar vatandaşı üzecek. Tahıl ambarı Konya, şu an ekmeği en pahalı tüketen iller arasında bulunuyor. Bahar aylarında da ekmeğe, geçen yıl ise simite zam yapılmıştı.

EKMEK VE SİMİTTE MALİYET ARTTI

Konya Fırıncılar Odası Başkanı Vedat Honça, ekmek ve simit fiyatlarıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Fırıncıların artan maliyetler nedeniyle zor durumda kaldığını belirten Honça, "Elektriğe ve doğalgaza zam geldi. Un fiyatları aldı başını gidiyor. Bu nedenle ekmek ve simite önümüzdeki günlerde zam yapılabilir" diye konuştu. Konya'da her gün binlerce ekmek ve simitin tüketildiğini söyleyen Vedat Honça, "Şu an 250 gramlık ekmek 70 ve 80 kuruştan satılıyor. Artan maliyetler nedeniyle fiyat ayarlaması yapabiliriz" şeklinde konuştu. Susamın fiyatının önceki yıla göre yüzde 150 oranında arttığını dile getiren Honça, "Simitin unu da farklı. Dolayısıyla simite de zam gelebilir. Fiyat artışını biz de istemiyoruz. Ancak şartlar zam yapmaya zorluyor" ifadelerini kullandı.

EKMEKTE ZAMMA GEREK YOK

Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı İbrahim Yetkin ise geçtiğimiz aylarda yaptığı açıklamada, buğday fiyatlarındaki artış gerekçe gösterilerek ekmek fiyatlarına yeniden zam yapılmasına gerek olmadığını söyledi. Yetkin, "Buğday fiyatındaki artış zaten ekmek fiyatına yansıtıldı. Bu nedenle buğdaya bağlı olarak ekmekte yeni bir fiyat artışına gerek yok" dedi. Buğdayın ekmek maliyeti içindeki payının yüzde 21 civarında olduğunu hatırlatan Yetkin, bu nedenle Türkiye'de buğday fiyatlarında artışın ekmek fiyatlarına yansıtıldığını bildirdi.

KERİM ATICI merhabahaber.com

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri