Ekmeğe zam kapıda

Susam, un ve mayada yapılan fiyat artışları ile birlikte ekmek ve simite de zam bekleniyor. Vedat Honça, "Maliyetler çok yükseldi. İnşallah, yüzde 20'nin üzerinde zam olmaz" dedi

Bir çok sektörde olduğu gibi fırıncılar da ağır girdi maliyetlerinin altında ezilmeye başladı. Hayvansal gıda, temizlik ürünleri ve temel ihtiyaç ürünlerine yapılan zamma bir yenisi daha eklenecek. Özellikle ithal edilen susamın fiyatı, geçen yılın Temmuz ayına göre yüzde 76,4 oranında arttı. Susamın kilogram fiyatı, kalitesine göre 13-14 TL'ye yükseldi. Simit üretimi bu sebepten dolayı, sıkıntı altına girdi. Unun çuval fiyatında azımsanmayacak oranda yükselişler oldu. Bu yıl buğdaydaki kalitenin düşük olması hemen un fiyatlarına olumsuz yansıdı. Maya fiyatlarındaki artış da sürüyor. Fırıncı esnafının maliyetlerinin yükselmesi, ekmeğe, simite ve diğer ürünlere zam yapmayı gerekli kılıyor. Konya'da çeşitli kurumların ve odaların birlikte kurduğu komisyon kararının ardından yeni fiyatlar, kamuoyuna açıklanacak. Fırıncı esnafının vatandaş zora girmesin diye çok fiyat konusunda çok mücadele ettiğini ve girdi maliyetlerinin yükselmesine rağmen ekmek ve simit fiyatlarına müdahale etmek istemediğini bir kez daha vurgulayan Başkan Honça, "Ekmeğe ve simite kesinlikle zam gelecek. Ne kadar geleceği ile ilgili kurulan komisyon ortak bir karar alacak ve alınan karar bakanlığa sunulacak, onay verilmesi durumunda ise tüm bilgi vatandaşlarla paylaşılacak. İnşallah, yüzde 20'nin üzerinde bir zam olmaz. Zam olacaksa da bu artışın birden değil, parça parça yapılması taraftarıyız" şeklinde konuştu. Ayrıca simite en son 2018 yılının Mart ayında yani yaklaşık 5 ay önce yüzde 25 oranında bir zam yapılmış, 1 liraya satılan simit kararın ardından 1,25 liraya satılmaya başlamıştı.

YÜZDE 30 ZAM TALEP EDENLER VAR

Maksimum ve minimum bir fiyat araştırması yapmadan ekmeğe ve simite hemen zam yapmanın doğru olmayacağını dile getiren Vedat Honça, kurulan komisyonda verilecek kararın daha sağlam olacağını aktardı. Buğday rekoltesinin bu yıl yüksek olmasına rağmen, kalitede düşüş yaşandığının altını çizen Honça, "Kalite düşünce ekmeklik ve simitlik un fiyatları da yükseldi. Önümüzdeki günlerde fiyatın daha da yükselmesini bekliyoruz. Un sanayicileri farklı görüşler beyan etmiş ve zammın yüzde 30'larda olması gerektiğini talep etmişti. Bizim gönlümüzden geçen zammın olmaması, bizim de bir düzenlemeye mecbur kalmamamızdır. Belli bir seviyede zam olacağı kesin. Unda çuval başına 5 liralık bir fark oluşmaya başladı. Susam fiyatları hayli arttı. Mayaya yüzde 50'nin üzerinde zam geldi. İşçilik, yakıt var. Fırıncıların da masrafı arttı" diye konuştu.

ESNAF TIKANMIŞ HALDE VE KARAMSAR

Esnafın kirasının, işçi masrafının, kullanılan aracın yakıtının kısacası hepsinin arttığını bir kez daha hatırlatan Honça, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Fırıncılar, bu artışı mecburen mamüle yansıtmak zorunda kaldı. Bir artış olmazsa, işletmenin büyük bir sıkıntının eşiğine gelecek. Fiyat dengelemesi yapılacak. Yine belirteyim, halkımızın kesinlikle zora girmesini istemeyiz. Makül seviyede bir artışın da olması kaçınılmazdır. Eskiden susam üretiminin yüzde 30'a yakın ülkemizde üretilirdi, geriye kalanı ithal edilirdi. Aslında bu oranlar yine aynı ama döviz kuru farklı. Dolar, aşırı yükseldi. Girdi o yüzden arttı. Susamın kilogram fiyatı 13-14 liraya dayandı. Unun çuvalı 70 liradan, 80-90 TL'ye kadar yükseldi. Esnaf, tıkanmış halde. Yapılacak zam kısa vadeli bir maliyetin yansıması değil, aslında 1 buçuk yıl içinde artın masrafların karşılığı olacak. Fedakârlığın paylaşılması lazım. El değişen esnaflarımız oldu. Ekonomik sıkıntılar kadar insanların kendi bünyesinde olan şeyler de oldu. Aşırı harcamaya girdiler, borçlandılar, bu yüzden el değiştirme zorunda kaldılar. Hükümetimiz, ekonomiye hız vermek için bir çalışma altına girdi. İnşallah hayırlı sonuçlar alınmasını istiyoruz, esnaf olarak. Karamsar düşüncelerimiz var, giderilmesini istiyoruz."

EMRE ÖZGÜL merhabahaber.com

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (6)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri