Ekici’den faiz yorumu: Hani Nas vardı, ne oldu?

Merkez Bankası, yeni başkanıyla düzenlediği ilk Para Politikası Kurulu'nda politika faizini yüzde 15'e yükseltme kararı aldı.

Merkez Bankası, yeni başkanıyla düzenlediği ilk Para Politikası Kurulu'nda politika faizini yüzde 15'e yükseltme kararı aldı. Merkez Bankası’nın kararına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Gelecek Partisi Konya Milletvekili Hasan Ekici, “Hani nas vardı. Nas ne oldu. Bu ‘U dönüşün’ bedelini geniş halk kesimleri ödemektedir ve ödemeye devam edecektir” dedi.

“İktidarın baş ekonomistinin ortaya attığı ‘faiz neden enflasyon neticedir’ safsatası milletimize 2 yıldır ağır ekonomik bedel ödetmektedir” diyen Ekici, şunları söyledi: “Maalesef iktidar, bu akıl dışı teorinin uygulanmasına vatandaşlarımızın dini inançlarını da alet etmiştir. Dinimizce faizin yasak edilmiş olmasına atıfla ‘ortada nas var, sana bana ne oluyor?’ söylemiyle iktidarın ‘faiz neden enflasyon neticedir’ safsatasına karşı çıkanlar ‘faizci, dış güçlerin sözcüsü, üretim düşmanı, mandacı, hain’ v.b. suçlamalara maruz bırakılmıştır. Bu safsatayı eleştiren iktidar partisi üyesi eski bakanlar, milletvekilleri ve bürokratlar dahi aynı suçlamalara maruz kalmıştır. Bu akıl dışı uygulamanın 2 yılın sonunda ekonomimizi uçurumun kenarına getirmesiyle birlikte bu suçlamaların muhataplarından biri olan ve 2018 yılında faizci dedikleri Mehmet Şimşek’i İngiltere’den ekonominin başına getirdiler. Bugün de Mehmet Şimşek üzerinden faizleri artırarak bu yanlış teoriden ‘U dönüşü’ yapıyorlar. Ancak bu safsatadan ‘U dönüşün’ bedelini geniş halk kesimleri ödemektedir ve ödemeye devam edecektir” ifadelerini kullandı.

ENFLASYONDA REKORLAR KIRDIK

Yanlış teorinin peşine takılmanın sonucu olarak enflasyonun patladığına dikkati çeken Ekici, şunları söyledi: “Enflasyonda rekorlar kırdık. Enflasyonda Avrupa Şampiyonu olduk, Dünya’da ilk 10’da yer aldık. Ev ve araba almak işçi, memur ve esnaf için hayal oldu. Ev kiraları uçtu. Gıda fiyatları uçtu. Milletimiz et, peynir, süt gibi temel gıda maddelerini alamız oldu. Vatandaşlarımız ucuz et, ucuz ekmek, ucuz peynir vb. ucuz gıdalar alabilmek için ESK ve Tarım Kredi Kooperatif marketlerde uzun kuyruklar oluşturdu. Elektrik, doğalgaz, su vb. faturalar şiştikçe şişti. Akaryakıt fiyatları 4’e katladı. Vatandaşlarımızın ulaşım maliyetleri uçtu. Uygulanan bu akıl dışı ekonomi politikaları sonucu TL dünyada en çok değer kaybeden paralardan biri oldu. Bulgaristan, Azerbaycan gibi ülkelerin paraları TL karşısında 10 kat daha değerli hale geldi. Yabancılar adeta batan geminin mallarını alır gibi Türkiye’ye alışverişle geliyorlar. En büyük kâğıt para olan 200 TL adeta 20 TL oldu. Bayrağımız gibi Milli Marşımız gibi ekonomik bağımsızlığımızın ve itibarımızın sembolü olan Türk Lirası’nın itibarı maalesef düşürülmüştür. TL’nin değerini korumak için çıkarılan Kur Korumalı Mevduat sistemiyle 85 milyondan toplanan vergiler % 1’i dahi bulmayan mevduat sahiplerine faiz olarak ödenmiştir. Bu sistemle fakirden alınıp zengine verilerek servet transferi gerçekleştirilmiştir. Yapılan hesaplamalara göre şimdiye kadar 200 milyar civarında kur farkı/faiz ödemesi mevduat sahipleri adına tahakkuk etmiştir. Kur yükseldikçe KKM sisteminin fakir halka maliyeti artmaya devam edecektir.”

HABER MERKEZİ


İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri