Ekici, kentsel dönüşüm sorunlarını gündeme getirdi

Gelecek Partisi Konya Milletvekili Hasan Ekici, kentsel dönüşüm uygulamalarında yaşanan sorunları TBMM genel kuruluna taşıdı.

Konuşmasında kentsel dönüşüm uygulamalarında yaşanan el birliği mülkiyeti konusuna değinen Hasan Ekici, şunları söyledi: “Kentsel dönüşüm uygulamalarında yaşanan sorunlardan bir tanesi “Elbirliği Mülkiyetinde” bulunan hissedarların durumudur. Birçok parselde Elbirliği Mülkiyetinde arsa payları bulunmaktadır. Kanun, Elbirliği Mülkiyetini tek bir hisse olarak görmekte, Elbirliği Mülkiyetinden Paylı Mülkiyete geçilemediği durumda Elbirliği Hissedarlarının bir kısmı anlaşma sağlasa dahi anlaşamayan hisselerin satış aşamasında Elbirliği Mülkiyeti tek bir hisse olarak görülmekte ve satış yapılırken anlaşmak isteyen elbirliği mülkiyetindeki hisseler de satılmaktadır. Birçok ata mülkünün Elbirliği Mülkiyetinde olması ve sorun çıkaran Elbirliği Hissedarlarının hissesinin anlaşan elbirliği hissedarlarına satış yapılarak değerlendirilmesi vicdani bir yaklaşım olacaktır.”
Kentsel dönüşüm kararı için gerekli olan salt çoğunluk konusuna da değinen Hasan Ekici, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Kanunda yapılan değişiklikle dönüşüm kararı almak için getirilen “salt çoğunluk” sistemidir. Bu tür alanlarda karar almak için 2/3 oranının devam etmesi adil çözüm olacaktır. Ada bazlı dönüşüm en sağlıklı dönüşüm türüdür. Bunun sağlanması için Yerel Yönetimlere daha fazla yetkinin verilmesi uygun olacaktır. Lisanslı kuruluşlar tarafından hazırlanan Riskli Yapı Tespit Raporlarının ilgili idarece sonuca ulaştırılması için idareye belli bir süre verilmesi uygun olacaktır” dedi.

KRİZ NEDENİYLE İNŞAATLAR YARIM KALDI

2018 yılında yaşanan kriz nedeniyle birçok inşaatın yarım kaldığına da dikkati çeken Ekici, “Bu durumun tekrar yaşanmaması için Kanunda da öngörülen bina tamamlama sigortasının Emlak Katılım Bankasının ortak olduğu bir Sigorta Şirketi yolu ile yaptırılması uygun olacaktır. Sigorta şirketleri özellikle inşaat sektörünü riskli gördükleri için bu sigorta işlemini yapmamaktadırlar. Dönüşümlerde uygulanan kira yardımları maalesef günün ekonomik gerçeklerinden uzaktır. Kira tutarlarının artırılması ve kira yardım süresinin 18 aydan 24 aya çıkarılması teşvik edici olacaktır. Diğer taraftan kira yardımını 1 kişi yalnızca 1 ev ve 1 işyeri için alabilmektedir. Bu nedenle dönüşüm alanında birden çok evi ve işyeri olanlar dönüşüme sıcak bakmamaktadırlar. Dönüşümünü gerçekleştirdiğimiz yapıların güvenli olduğundan emin olmak zorundayıız. Bu sebeple yapım sürecinin her aşamasında; akredite şantiye şefi, akredite yapı denetim elemanları akredite laboratuvar çalışanlarının çoklu ve doğrulayıcı olması ve bizzat yerinde denetimin sağlanması amacı ile lokasyon bilgisi içeren ve Parmak İzi ve Yüz Tanıma ile aktive olan programın devreye alınması elzemdir” diye konuştu.
HABER MERKEZİ

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri